Wpis z mikrobloga

Cześć, przychodzę tutaj podzielić się moim udziałem w challengu, który sam sobie wymyśliłem. Od dnia 02.03 do dnia 19 czerwca (109 dni) będę uczyć się po min. 3 (słownie: trzy) godziny. Poprzez naukę mam na myśli czytanie artykułów, realizacja swojego projektu/projektów, wszelkie pogłębianie wiedzy. Oprócz tego chciałbym przeznaczyć również czas pogłębienie języka angielskiego, ale jeszcze nie myślałem nad tym jak to zrobie. Każdy opuszczony dzień będzie skutkował wpłatą 10 złoty na jakiś cel charytatywny (jestem biednym studentem!). Opuszczony dzień mam tu na myśli - nie podzielenie się zdobytą wiedzą z danego dnia, brak wpisu. Po co zaśmiecam mikroblog? Lubię dzielić się zdobytą wiedzą, będę miał dodatkową motywację pisząc co udało mi się ciekawego zrobić albo dowiedzieć, więc jeżeli ktoś nie chce oglądać przez 109 dni moich codziennych wpisów (oby się udało) to niech doda na czarnoliste! Obecnie celem jest skończenie kursiku, poogarnianie "podstaw" na błysk, a później nauka FLASKA, myślę, że będzie on odpowiedni jak na początek. Na dole jest TDLR dla tych co nie chcą czytać, a jeszcze głębiej dawka wiedzy czego dowiedziałem się wczoraj.

TDLR: Realizuje challenge, min. 3h dziennie do 19 czerwca nauki Pythona, kazdy opuszczony dzien = 10 zł na cel charytatywny, nie chcesz widzieć moich postów czarnolist!

Dnia 02.03 zacząłem kontynuacje kursu, który ma pogłębić moją wiedzę na temat programowania w języku Python. Przebrnąłem już przez podstawy i zacząłem je pogłębiać. W dzisiejszym dniu kontynowałem naukę o dekoratorach funkcji.
Na razie średnio mi się to przydało, bardziej pojawiło się coraz więcej pytań po co i jak to ma działać. Rozumiem, że dekorator ma sprawić, że nasz kod będzie dynamiczny. Taki dekorator może także ograniczać listę argumentów, które są nie muszą być wtedy za każdym razem wpisywane do wywołania definicji funkcji.
Przypisanie do zmiennej funkcji functools.partial właśnie daje nam taką możliwość, że zaadeklarować w zmiennej argumenty, które później nie będą musiały być wywołane, bo w argumentach nadajemy im już jakąś wartość np. path=d:/putty/ Tak to zrozumiałem. Oprócz tego poznałem również dekorator: lru_cache, który zapisuje nam wywołane przez nas argumenty w pamięci. To akurat bardzo ciekawy dekorator, który na pewno może mi się kiedyś przydać przy jakiś bardziej rozbudowanych programach. Niestety albo stety nie działa on z niektórymi funkcjami np. random.choice, random.radint etc, które gerują losowe liczby i są one zmieniane. To akurat ma sens, bo za każdym wywołaniem argumenty przyjmą inną wartość.
Z ciekawych rzeczy, to na kursiku zbudowaliśmy prosty program, który wysyła wiadomości e-mail, za pomocą biblioteki smtplib, na prawdę to było bardzo ciekawe i dosyć "proste?" bo może i sam program był prosty, korzystaliśmy tylko tam z kilku funkcji. W niedalekim czasie będę chciał lekko zmodyfikować ten program, żeby potrafił wysyłać e-mail o określonej godzinie, tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić. Domyślam się, że będę do tego potrzebował biblioteki time, datatime, ale chyba będę musiał go jakoś "przekonwertować"? Bo przecież program samoistnie nie odpali się z PyCharma o 20:00 i nie wyśle e-maila. Muszę się tutaj zagłębić i o tym poczytać. Biblioteka czasu jest bardzo przydatna i koniecznie muszę ją rozszerzyć, bo w planach mam również stworzenie bota na serwer Discord, który co 24h będzie pisał losowe słowo z języka angielskiego (z bazy słowek) razem z tłumaczeniem. Pooglądałem już trochę materiałów apropo botów na Discordzie i robi się je chyba troszkę inaczej niż standardowe pisanie w Pythonie, bo jakieś dziwne funkcje/wyrażenia tam są.

#python #programowanie #naukaprogramowania #109dni
Czujeglod10 - Cześć, przychodzę tutaj podzielić się moim udziałem w challengu, który ...

źródło: comment_1646264599x8uqrgUyLmRNKRwiv8XM8K.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W niedalekim czasie będę chciał lekko zmodyfikować ten program, żeby potrafił wysyłać e-mail o określonej godzinie, tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić

@Czujeglod10: Jeśli działasz na Windows to możesz dodać zadanie do Harmonogramu Zadań aby konkretny program odpalał się o danej godzinie. Coś jak cron job na linux, no i właśnie jeśli pracujesz na linux to ustaw sobie cron job.
  • Odpowiedz