Wpis z mikrobloga

Czy tylko mi jest szkoda tych poborowych jeńców rosyjskich?. Ja jak czytam że proszą ukrainców o jedzenie paliwo itp. to mi sie jakoś żal robi z ich zdezorientowania z kim i czym walczą. Jak jeszcze widzę na tych nagraniach że to są chłopki 20-30 lat, to w #!$%@? smutno mi się robi, bo postawmy się w ich sytuacji masz 25 lat studiujesz planujesz założyć rodzinę i taki kaczyński każe ci #!$%@?ć na front pod pretekstem ,,ćwiczeń". Bez nawigacji, bez zasobu jedzenia paliwa, idź walczyć bo się odkleiłem i napadłem na inny kraj. Bardzo smutna wizja rosyjskiego chłopa który musi odbyć służbę wojskową w tych czasach...
#ukraina
  • 15
  • Odpowiedz
@Barrtek15: mi jest ich nie szkoda, a to dlatego że sam byłem poborowym w ZSW. Jak masz 18-22 lata akms w rękach, i 120 pestek w ładownicach,to czujesz się jak bóg. Jestem pewien że jak bybyli w odwrotnej sytuacji, to by dręczyli ukraińskich jeńców. A gadki o ćwiczeniach i ogólnej niewiedzy można miedzy bajki włożyć.
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: no nie pozwoli, ale wybierz odbyć kilku miesięczną służbe na ,,ćwiczeniach wojskowych" albo pójscie do więzienia na kilka lat za niespełnienie obowiązku obywatela rosji, i tak putin to #!$%@? robi nie tylko szkode ukraińcom ale też swoim
  • Odpowiedz
@Barrtek15: Ja się obawiam, że druga największa armia świata nie składa się z samych zaskoczonych, niedoinformowanych i niedofinansowanych nastolatków z poboru. Obawiam się, że rzucili ich jako mięso armatnie do osłabienia Ukrainy na początek, a potem wjadą już te dofinansowane jednostki. Za duża trochę narracja idzie w kierunku upojnych zwycięstw. Albo nie słyszymy części wydarzeń, albo będzie mój scenariusz.
  • Odpowiedz
@tomekkaz: tylko że tam każdy jest wysyłany na front, nie patrzą w rosji czy jestes słaby fizycznie, psychicznie. Jesteś w wieku poborowym to biorą jak leci i nie każdy jest zabijaką cywilnym żeby od razu #!$%@?ł karabinem każdego żołnierza ukraińskiego, oraz ludnośc cywilną, dlatego szkoda mi co niekórych żołnierzy z rosji
  • Odpowiedz
@empty_silence: dlatego mi szkoda tych ludzi co poszli na 1 front, brak informacji, jedzenia, paliwa itp. Dlatego podałem przyklad bądz polakiem w wieku 20-25 i na rozakz kaczyńskiego idź pacyfikuj nieznany ci kraj
  • Odpowiedz
@tomekkaz: właśnie jest bo w wieku 20 lat nie masz planów #!$%@?ć jak najwiecej ukrainócw będąc normalnym obywatelem rosji planującym założyć rodzine i żyć spokojnie
  • Odpowiedz
@Barrtek15: w polsce masz duuuuuuużo lżej. W Polsce możesz sobie pogadać z ziomkami w necie i zachęcić ich do glosowania na Hołownię i nie będzie rządził PiS

W Rosji nie obalisz władzy wyborami, musi to być przy okazji krwawej rewolucji, a taka właśnie ma miejsce

Gdyby Białoruś i Rosja dolaczyly do buntu przeciwko pitinowi to nie miałby szans
  • Odpowiedz
@Barrtek15: a jaki masz lepszy?

W tyranii ponosisz odpowiedzialność za jednego wariata, a w oligarchii podnosisz odpowiedzialność za grupę trzymającą władzę.

W demokracji masz przynajmniej możliwość edukować tych którzy decydują, czyli obywatele wzajemnie się edukują i państwo rośnie w siłę mogąc skutecznie rywalizować z innymi państwami.

Co jest lepsze?
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: nie ma lepszego ustroju na świecie w tym problem i pisze że najgorsze co może być to umieranie za kogoś, bo ktoś ci każe, tak jak w przypadku putina i wysyłanie chłopaków na front. Ale o tym sie nie mówi tylko że ukraińcy biedni a każdy rusek to #!$%@? i popieracz putina
  • Odpowiedz