Aktywne Wpisy
KosmicznyPaczek +313
aptitude +151
Poprosiłem o pomoc kolegę aby namierzył ten sygnał, on ma dużo lepszy sprzęt niż ja, złapaliśmy rodzinę która ciągle nadaje na PMR 1 (446,00625 MHz), w sumie oni dosłownie nie wiedzieli o tym, ale ja puściłem mały sygnał jak byliśmy ich mieszkaniu i się zorientowali.
Nawet dali nam swoje babyfon, bo to mega podejrzane jest.
Czy chińczyki nas szpiegują pod domem?
Ten babyfon nadaje dosłownie na całe miasto. Aż jutro idziemy z
Nawet dali nam swoje babyfon, bo to mega podejrzane jest.
Czy chińczyki nas szpiegują pod domem?
Ten babyfon nadaje dosłownie na całe miasto. Aż jutro idziemy z
Facet ma niesamowitą i specjalistyczną wiedzę nt. wojsk i obronności.
Posługując się czystymi statystykami.
Jeśli dajmy na to Rosjanie zdecydowali się zaatakować Polskę a nie Ukrainę... To Putin piłby wódkę nad odrą w ciągu 3 dni.
Różnica w uzbrojeniu Polski a Ukrainy jest zatrważająca. Ukraina dostała dodatkowo prawie 30-35% uzbrojenia jeszcze zanim rozpoczął się konflikt ponieważ NATO i ich służby wiedziały o ruchach Rosji i mieli pewność że do konfliktu dojdzie.
Skoro przed dozbrojeniem Ukraina miała kilkaset % wiecej pocisków PPC i artylerii przeciwlotniczej to gdyby nie interwencja NATO, Rosja wjechalaby do Polski jak do siebie. Mimo tych legendarnych 2% PKB przeznaczonych na obronność w momencie kiedy wyposażenie Polskiej Armii jest tragiczne. Od 20lat nie potrafimy wykonac przetargu na pociski obrony ppc ktore widac jak ogromna role pelnia w konflicie na ukrainie (gdzie male grupy lekkiej piechoty potrafi z nienacka zdziesiatkowac ruskie czolgi). Nie mamy kontroli ani w powietrzu ani na wodzie. Jedynie wątpliwa kontrola na lądzie gdzie Leopardy są wyposażone w przeterminowane pociski które nie są w stanie przebić pancerza Rosyjskich czołgów.
Skonczyloby się znowu przysłowiową "husarią na koniach szarżującą przeciwko czołgom"
#polska #wojna #ukraina #wojsko #armia #rosja
Ta, zesraliby się
Wojenny Ćwiąkała
Mowimy o realiach, smutnych realiach naszego kraju w kwestii zabezpieczen militarnych.
@Wojtkov: +1
@Herubin: dokladnie, wiele osob obiera kariere w mundurowce by szybko wyskoczyc na emeryture i potem zaczac druga kariere rownolegle pobierajac emeryture. Przyklad nawet z mojej dalszej rodziny.
@Shewie: Czy taka sama sytuacja nie wystąpiła by u nas? Gdyby kacapy chcieli nas
Tak ze w sktorcie #!$%@? swoje wnioski nie napodstawie calej wypowiedzi a kawalka wypowiedzi wyrwane z kontekstu
Pompowanie propagandy o legendarnym 2% PKB pompowanym w nowoczesna armie a okazuje sie ze stan Polskiego przygotowania na tego typu konflikt jest zerowy. Brak wyszkolenia, ekwipunku, adekwatnego uzbrojenia to sa kwestie ktore unosza sie jak mantra nad polska zbrojna.
w 39 tez bylismy czlonkami silnego sojuszu
Aż musiałem to rozchodzić po lekturze.
- Wykopek odkrywa, że 2% PKB z relatywnie niskiego (względem zachodu) to dalej będzie mało xD
- Wykopek odkrywa, że państwa będące w sojuszach, te o braku zapędów imperialistycznych nie pompują 15% PKB w uzbrojenie. Niemcy ostatnimi czasy, często nie były w stanie wysłać skompletowanych batalionów na ćwiczenia manewry NATO xD (ogólnie była tendencja w Europie do minimalizowania wydatków)
- wykopek odkrywa, że Polska (solo)
1. Mała powierzchnia (wszystkie trzy państwa zajmują prostokąto wymiarach 450 x 620 km) i liczba ludności:
Litwa 2,8 mln,
Łotwa 1.9 mln,
Estonia 1.3 mln
W sumie: ~6 mln obywateli
2. Spora mniejszość rosyjska we wszystkich 3 krajach:
Estonia: 25% obywateli to Rosjanie
Łotwa: 26% obywateli to Rosjanie
Litwa: 5.8% obywateli to
reszty nie chce mi sie komentować bo było wytłumaczone w komentarzach, kolejna infografika też dla ciebie.
Matematyke możesz odrobić sam. Pieniadze mimo że ogromne to źle zarzdzane, za PISu #!$%@? tyle pieniedzy na black hawki ktore nigdy nie dotarły na bron ktora nigdy nie dotarła rozdawanie za lapowki przetargów za Macierewicza i Misiewicza, 20lat czekania na przetarg na pociski ppc można pisać w nieskonczonosc. Zachłannosc skorumpowanych urzednikow panstwowych spowodowala to ze jestesmy w tej dupie w ktorej jesteśmy
Wytłumaczysz po polsku? XD Serio nie wiem o czym prawisz.. Chcesz powiedzieć, że 2% z 600mld USD polskiego PKB jakkolwiek może startować nawet do 1,5 % niemieckich prawie 4 tryliardów? XDD