Wpis z mikrobloga

@a-l_d: ziomek, ale to jest zawsze wycena na T-1, czyli to jebnięcie o 10% to jest z powodu walnięcia w czwartek jak wybuchła wojna, popatrz sobie ile spadł wtedy Wig czy Wig20 - podpowiem, ponad 10%.

W piątek było odbicie - nie urosło do poziomu sprzed czwartku to prawda, ale dzisiaj na koniec dnia będziesz mieć +5% easy może więcej. PPK jest mocno skorelowane z WIGiem, bo ekspozycja to minimum 40%
@a-l_d: @vinmcqueen: @picasssss1: tak to wyglada u mnie

https://www.pkotfi.pl/media_files/614b2de3-5806-4637-b8de-51fdfc862a2a.pdf

78% aktywów w Polsce z czego 50% to akcje a 20 % obligacje. Na pocieszenie największy udział w akcjach mam na amerykańskie SP 500 - etf i chyba na podobny etf ale dotyczący Uni Europejskiej.

Wolałbym większa ekspozycje na rynki zagraniczne ale moja wiedza w tym jest mocno zerowa i mysle ze ten ppk jednak mądrzejsi i z głowa dla
@dzester: też mam PKO, też bym wolał trochę większą alokację na zagranicę ale it is what it is, ustawodawca pewnie chciał, żeby jednak ta kasa była w Polsce w większej mierze i pompowała nasze spółki.
@dzester: można zrobić alokację między funduszami, ale w praktyce albo jesteś w defensywnych obligacyjnych albo w ofensywnych akcyjnych i tyle zdywersyfikujesz. Różnica w wyniku do tej pory pomiędzy akcyjnymi (mówię o PKO) nie jest jakaś znacząca, PKO Emerytura 2045-2060 mają w tej chwili cenę jednostki w przedziale 10.95-11.07 więc różnica to 1%. W defensywnych widać tę zróżnicowaną alokację bardziej, bo 2025 ma cenę 10.13 a np. 2035 już 10.74.

Generalnie ja
@vinmcqueen: Ja sobie pluje w brodę bo niecałe 2 tygodnie temu chciałem kupić 1 uncjowa złota monetę ale powiedziałem sobie poczekam aż będą za 7700 zł chodziła po 7800-8000 zł ;)

Teraz to jakieś nieporozumienie te ceny. Dużo robi niestety słaby złoty może za miesiąc/dwa się trochę umocni i będą normalniejsze ceny.
@dzester: miejmy nadzieję, co do metali to ja akurat przyfarciłem, bo kupiłem fizyka srebro jedną tubkę w środę w zeszłym tygodniu :) ale złoto jest raczej drogie imho w tym momencie, ale to tylko moje zdanie