Wpis z mikrobloga

Macie jakieś tipy odnośnie robocików w #factorio?
Jak zauważyłem (przynajmniej na speedrunach) ludzie raczej stawiają na budowanie masy robotów budujących i sprawną ekspansję bazy za ich pomocą. Ja zaś lubię sobie budować rzeczy sam w miarę możliwości i ewentualnie sobie kopiować rzeczy dopiero. No i bardziej stawiam na logistyczne robociki, żeby mi przenosiły rzeczy do plecaka, zabierały ode mnie te rzeczy. Tylko bociki lubią sobie porozrzucać pomiędzy skrzynkami te rzeczy. Na początku są tylko 2 skrzynie, a potem są te rządające i buforowe, to znacznie uprzyjemnia rozgrywkę. Da się jakoś zmusić bociki żeby potem te porozwalane rzeczy jakoś przeorganizowały? Poprzenosiły do dedykowanych skrzynek? Niestety jak chociaż 1 sztuka czegoś jest w skrzynce na śmieci powiedzmy, to bociki potem znoszą te rzeczy tam, nawet jak zrobię dedykowane skrzynie na tą rzecz. Ustawianie też ręcznie wszystkiego i pilnowanie samemy, aby bociki nie poprzeczucały gdzieś indziej jest trochę czasochłonne i męczące. Da się to jakoś fajnie poorganizować już od samego początku może? Czuję też że te późniejsze skrzynie mają znacznie większy potencjał, którego mogę nie wykorzystywać. W sumie też takie pytanko jak bardzo różniłoby się (nie przy mega bazie, tylko raczej normalnej (choć dla karła dużej)) gdyby nagle przeorganizować wszystko na bociki? Powiedzmy że miałem do tej pory busa z rzeczami, a teraz postanowiłem wszystko zamienić na latające bociki przerzucające towary między skrzyniami i fabrykami. Kiedy robienie takiego czegoś się opłaca, a kiedy nie? Jak bardzo to też kompa obciąża. Z tego co wiem to przy większych bazach raczej się nie robi jądrowych elektrownii, bo procek nie wyrabia, temy się stawia masę paneli. A bociki mają jakiś znaczny wpływ? Kurcze, dużo popytałem, ale chcę wiedzieć wszystko xD A to co znalazłem na yt to jedynie wyjaśniało ich działanie (choć nie całe, bo coś tam poodkrywałem samemu).
  • 7
@Niebadzsmokiem: no a nie możesz w storage chest ustawić że dane sloty są tylko na tą konkretną rzecz? poza tym masz passive i active requester chest więc wszystko możesz posortować jak chcesz

co do dronów to ich się używa dlatego że później nie budujesz rzeczy klikając myszką budynki tylko z blueprintów i drony same ogarniają, jak lubisz budować 20 raz to samo zamiast zrobić sobie blueprint to nic nie stoi na
@Niebadzsmokiem: Jak chcesz mieć porządek ze skrzyniami, to produkuj do skrzyń żółtych, które mają ustawiony filtr na ten produkt który do niej produkujesz, a limit skrzyni ustawiaj za pomocą sieci sterowniczej na tej skrzyni i podajnika przy niej. Z drugiej strony nie pozwalaj aby gdziekolwiek była żółta skrzynia bez filtra, a czerwonych skrzyń nie używaj.
Wtedy roboty będą odkładać rzeczy zawsze na swoje miejsce

Nie jest to optymalne rozwiązanie w przypadku
@Niebadzsmokiem generalnie błędem jest robienie jednej wielkiej sieci logistycznej robotów, bo w pewnym momencie roboty zaczynają się gubic a do roboty na drugim końcu sieci lecą roboty z drugiego końca. Lepiej robić małe wyspecjalizowane sieci zajmujące się transportem w obrębie danej fabryki/kilku fabryk. Zawęża to obszar ich działania przez co pracują precyzyjniej i wydajniej.

Co do pytania czy możesz zamienić busika na robociki to generalnie możesz. Ale zastanów się najpierw jaka przepustowość
Ale zastanów się najpierw jaka przepustowość mają taśmy i fabryki a później sprawdź ile musiałbyś wrzucić robotów i ile prądu będą jadły. Jak jeden roboport obsłuży kilka rzeczy botów to z setka będzie miał już problem i będą się robiły kolejki do ładowania (a rozładowany robót lata wolniej i opóźnia inne w kolejce do ładowania).

@mojemacki: o, o to mi właśnie chodziło. Czyli bez dziesiątek, czy setek roboportów takie coś raczej