Wpis z mikrobloga

@EchoSieNiesie: @Adax_DD: putler miał nadzieję że się wszyscy wystraszą jak niemcy, ale pierwszy dzień wojny udowodnił że to czcze gadanie i dlatego wszyscy wysyłają im broń, to także pokazuje jaki autorytet ma putler. I przez to oberwie kulkę, bo ruskie takiego czegoś nie zniosą
@Adax_DD: Ty wiesz że to raczej nie był jeszcze „prawdziwy” atak? Mam jakieś przeczucie że to było takie „mięso armatnie” rzucone na początek, i stratę były wliczone. A zachód Europy raczej przeraził biorąc pod uwagę to że o niczym innym się nie mówi. Chciałbym żeby było tak jak mówisz, ale wydaje mi się że on jeszcze nie pokazał pełni sił
@LillXte: Litości, co to byłaby za taktyka "rzucenia mięsa armatniego" na przeciwnika? Żeby Ukraińcy się lepiej zorganizowali, wstrzelali, zdobyli doświadczenie bojowe? Żeby przeciwnik (Ukraina) miał dobry PRa i w świat poszedł przekaz, że Rosja się kompromituje? Przecież to nie ma sensu - w wojnie najważniejsze są pierwsze dni, godziny. Najlepsze oddziały rzuca się na początek, żeby wjechały, zrobiły porządek a za nimi jednostki drugiego rzutu. Po prostu ta cała operacja wojskowa
@Adax_DD: Mam nadzieje że tak jest, po prostu nie chce przesadzać z tym optymizmem że ruskie dostają mocno po dupie, bo mi coś w tym nie pasuje. Nie wierze że jedna z najsilniejszych armii świata może być tak niezorganizowana, zwłaszcza że mamy dane o stratach Rosji, które po prostu mogą być przekłamane żeby podnieść morale, a o stratach Ukrainy chyba się nie mówi. Miejmy nadzieje że tak jest że faktycznie ruskie
@swinkapl: Jaka propaganda sukcesu? Przestrzeganie przed tym żeby się przedwcześnie nie cieszyć że już ruskie obrywają, bo nie wiadomo co im w głowie siedzi jest propagowaniem sukcesu Putina? I czym się ośmieszyli? Tym że nie zajęli Ukrainy w kilka dni? Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie myślał że zrobią to w kilka dni. Jakie oni mają plany tego nikt nie wie.
@LillXte najważniejsze są pierwsze dni. Jak na razie ruscy może i zdobywają jakieś tereny ale szybko je tracą i nie potrafią utrzymać dłużej jednej lokalizacji. Powatrzam pytanie - czy którakolwiek wojna polegała na tym że się przegrywalo specjalnie na początku? Najszybsze wojny to atak z zaskoczenia. Ten atak Rosji na Ukrainę to też miał być blitzkrieg a jak na razie coś im nie idzie
@swinkapl: Nie żadna na tym nie polegała, przynajmniej ja o takiej nie słyszałem. Ale
według ciebie w jaki sposób przegrywają? Ukraina się dzielnie broni, i niech wytrwa jak najdłużej ale niestety to Rosja ma przewagę, i jeśli uderzy z całą siłą to Ukraina sobie nie poradzi raczej. Blitzkrieg nie wyszedł, to pewnie mają inny plan. Mimo wszystko miejmy nadziej że Ukraina się obroni i żeby było tak jak mówcie, żeby ruskie