Wpis z mikrobloga

Zwracam się do Was z prośbą o poradę.

Jak powinien być dopaowany but podejściowy z przeznaczeniem na szlaki typu Orla Perć? Kupiłem La Sportiva Tx4 w trzech rozmiarach i mam problem który wybrać.

Na szczęście 45 odpada, bo mimo, że stopa mi się w nim mieści, to ewidentnie palec dotyka czubka buta. W takim razie wybór zawęża się do dwóch.

45,5 jest bardzo dobrze dopasowany. Wprawdzie czuję, że będę go musiał rozchodzić, ale mam tak z każdym butem - czy to codziennym, czy do aktywności hobbystycznej i sportowej.

46 ma trochę więcej luzu. Mogę ruszać palcami swobodniej niż w 45,5. Przy chodzeniu delikatnie wysuwała się pięta, ale poprawiłem sznurowanie i było ok.

Różnica między nimi jest taka, że przy zgięciu stopy w 45,5 palce mam na całym czubku buta, a w 46 zostaje jeszcze luz. Palce kończą się mniej więcej w połowie "climbing zone". Czy podczas poruszania się bardziej wymagającymi szlakami, będzie to miało znaczenie? Z jednej strony wziąłbym 45,5, żeby palce miały większy kontakt z podłożem, ale z drugiej strony mam obawy jak będzie przy schodzeniu w dół - czy stopa nie przesunie mi się tak, że poobdzieram palce?

Do tej pory, moimi jedynymi butami w góry były Scarpa ZG Trek GTX w rozmiarze 46 i wszystko było ok. Ale tam jest inny rodzaj wiązania, więc nie wiem czy brać to jako jakikolwiek wyznacznik.

#gory #trekking #turystyka #wspinaczka
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nitro_Express: Weź pod uwagę skarpetę jaką będziesz nosił i to, że stopa po dłuższym marszu się trochę powiększa. Według mnie optymalna odległość czubka palca od buta to 1cm.

czy stopa nie przesunie mi się tak, że poobdzieram palce?

Tak będzie na 100%.
  • Odpowiedz
@tajiri: W czasie przymiarki miałem na sobie Smartwool Classic Hike Light i Bridgedale Hike Mid Merino C Boot, bo na zimniejsze pory roku nie zamierzam brać tych butów.

i to, że stopa po dłuższym marszu się trochę powiększa.

@tajiri: O tym myślałem, ale teraz nie jestem w stanie przypomnieć sobie takich różnic z moich wędrówek, bo nigdy na to nie zwracałem
  • Odpowiedz
@Nitro_Express: podejściówki Tx4 noszę dokładnie tak samo dopasowane jak normalne buty do biegania czy chodzenia po mieście. Palce nie mogą być w kontakcie z końcem buta bo zejścia to będzie męczarnia, ale noga nie może latać w nich jak chce, bo climbing zone będzie gorzej działał.
Z Twojego opisu chyba najbardziej pasuje 46. Załóż jakąś skarpetkę w jakiej chodzisz w góry i wtedy przymierzaj.
  • Odpowiedz
ale noga nie może latać w nich jak chce, bo climbing zone będzie gorzej działał.

@gleorn: Nooo właśnie. Muszę jeszcze sprawdzić zachowanie butów na krawędzi schodów. Może tam lepiej ocenię jak się CZ zachowuje.

Załóż jakąś skarpetkę w jakiej chodzisz w góry i wtedy przymierzaj.

@gleorn: Tak właśnie było zrobione. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz