Wpis z mikrobloga

@Logan00:

"Jarek lubi morele"

Nacisk jest położony na to, co lubi Jarek

"Morele lubi Jarek"

Nacisk jest położony na to, kto lubi Morele

Obie wersje odpowiadają na pytanie, ale druga jest bardziej naturalna w tym przypadku
  • Odpowiedz
@NieMamNicDoDodania: Widzisz, zidiociała nauczycielka widzi świat zero jedynkowo xD Odpowiedź jest i prawidłowa oraz nieprawidłowa, zależy to od tego które słowa są zaakcentowane.
JAREK lubi morele = OK
Jarek lubi MORELE = NOK
Mam nadzieję że mnie zrozumiecie xD
  • Odpowiedz
@NieMamNicDoDodania: To jest tzw. emfaza. Słowo będące odpowiedzią daje sie na koniec zdania. W języku mówionym można właśnie stosować szyk końcowy lub zmienić intonację. Kto lubi morele?

JAREK lubi morele.
Morele lubi Jarek.

To sa zagadnienia z poziomu C1-C2 nauki języka. Podobnie mamy w innych jezykach fleksyjnych np. hiszpańskim:

Jarek adora los albaricoques.

Los albaricoques adora Jarek. - szyk akcentujący ze to Jarek jest odpowiedzią.

Moim zdaniem nauczycielka powinna dać wyjaśnienie
  • Odpowiedz
@Logan00:

"morele lubi jarek" kto tak w ogóle mówi? xD

Nie jestem polonistą, szkołę skończyłem z 20 lat temu, ale chyba rozumiem o co chodzi. Chodzi o podkreślenie pierwszej części zdania.

Jak np. "Kto sprzedał najwięcej telewizorów? Najwięcej telewizorów sprzedał Bogdan." Takie zdanie jak najbardziej ma sens i brzmi naturalnie wg mnie. Nie wiem czy o to chodziło w tym zadaniu, ale tak mi się wydaje, może o tym było mówione
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
kocham to jak mireczki #!$%@?ą swoje komentarze, zamiast wejść w watek i przeczytac ze moze jednak jest za tym jakies wyjasnienie xd szkoda szczempic ryja xd
  • Odpowiedz