Wpis z mikrobloga

Mireczki, ostatnio pytałem się was jak troszkę odchamić swój stary komputerek i jeden z mirków polecił mi żebym kupił sobie cały sprzęt bez graficznej i będzie to dosyć solidny upgrade dla mnie. Dlatego przychodzę z pytaniem czy złożony przeze mnie PC wygląda w miarę ok czy jednak warto coś podmienić? Budżet jaki sobie ustaliłem to 2500zł. Nie wysyłam koszyka bo każdy z podzespołów jest z innego sklepu żeby zmieścić się w budżecie a podzespoły bez ceny to moje obecne w 7 letnim PC( ͡° ʖ̯ ͡°)

855,05 zł - Intel Core i5-12400 F
646,73 zł - Płyta główna ASRock B660 PRO RS
415,00 zł - Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black RGB
328,00 zł - Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 500 GB M.2 PCIe x 4 MZ-V7S500BW
299,00 zł - KRUX Leda
Crucial MX500 500GB 2,5" (CT500MX500SSD1) - 259zł
Zasilacz silentiumpc vero m1
Gigabyte GeForce GTX 960 GAMING 4GB Windforce x3

#pcmasterrace #komputery
  • 9
@marcinnuri Obudowa to jeszcze kwestia dogadania, więc nie biorę jej za pewniaka. Bardziej chciałbym się zapytać o płytę główną: niestety ale nie mam możliwości u siebie lecenia na Internecie po kablu dlatego mam jakąś gównianą zewnętrzną karte sieciową z Tplink za 40zł ale czy nie lepiej byłoby kupić kartę z wbudowanym już WiFi? Np. Gigabyte B660M DS3H AX DDR4
@majk3l W sensie tego Cruciala już posiadam tylko zapomniałem cene usunąć, więc mógłbym go wykorzystać na dane, zdjęcia i tego typu rzeczy. Zintegrowana grafika przyda mi się do czegokolwiek skoro mam tego gtx?

@Ademu Zalman Z3 plus tylko już średnio działająca, a przynajmniej porty USB z przodu

Co do płyty głównej to znalazłem całkiem fajną ASUS Tuf Gaming B660-Plus WiFi tylko niestety kosztuje 900zł przez co przekroczę budżet
Zintegrowana grafika przyda mi się do czegokolwiek skoro mam tego gtx?

@Prooly: no GPU jest już wiekowe. Co zrobisz kiedy z dnia na dzień ci padnie?

A może będziesz chciał wymienić GPU na szybsze? W takim wypadku zazwyczaj bardziej opłaca się sprzedać aktualne i odczekać chwilę przed zakupem kolejnego.
W każdej z tych sytuacji ratuje cię integra.
W sensie tego Cruciala już posiadam tylko zapomniałem cene usunąć,

@Prooly: w sensie Samsung 970 Evo plus najkorzystniej wychodzi cenowo za wersję 1TB.

500GB jest efektywnie znacznie droższa licząc per jednostka pojemności.