Wpis z mikrobloga

Jaki brać internet w Rzeszowie? Jak dotąd od 2 lat mam Multimedia 600 Mbit/s. Niby wszystko pięknie, ale jak mam podpięte urządzenia pod wi-fi jak np gniazdka czy roombe to te w google home są niedostępne i potrzebują czasu, żebym mógł coś włączyć. Inna sprawa to modem wi-fi jaki od nich mam (Cisco) - zasięg jest kiepski, w sypialni parę metrów od salonu gdzie jest router net ledwo co działa. Czy podpięcie własnego routera z wyższej półki rozwiązałoby moje problemy?
Ewentualnie ma ktoś porównanie z OSTnet, Skyware lub UPC? Umowa się kończy, może pora na ucieczkę do konkurencji.
#rzeszow #swiatlowody #technologia #internet
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirindo: skyware z tych 3 polecam, ale sprzętu też nie dadzą nie wiadomo jak wydajnego. być może podłączenie własniego routera by rozwiązało ten kłopot. Ale to też skontaktuj się z multimediami, czy technicznie taką możliwość dopuszczają
  • Odpowiedz
Czy podpięcie własnego routera z wyższej półki rozwiązałoby moje problemy?

@mirindo: Ogolnie do domowego wifi i podpinania tam jakis urzadzen smart itp najlepiej miec wlasne urzadzenie gdzie wszystko mozesz poustawiac itp Tym bardziej jesli zalezy Ci na szybkosci i zasiegu.

Jedyne co od dostawcy zalezy to predkosc internetu ktora na kablu powinnabyc tyle ile w umowie o ile podlaczony komputer oczywiscie tyle da rade pobierac :P

Dostawca ma tylko doprowdzic
  • Odpowiedz
@mirindo: OST I UPC Pewniaki. Miałem na wiosce wiele lat OST i chodził bez zarzutów. Teraz Upc już druga umowa się kończy i przez cały okres trwania miałem z 3 godziny łącznie przerwy w dostawie usługi. Multimedie miałem i nie polecam.
  • Odpowiedz
@mirindo: ja na sprzęcie od dostawcy mialem na wifi jakieś 60% prędkości tego co po kablu, plus losowe gubienie pakietów,no i ping w grach wyższy. Ogólnie wiekowy sprzęt bo chyba nawet wifi 802.11 ac nie było, nie mówiąc o 5GHz.. Kupiłem swój router, helpdesk zmienił mi config zeby ta ich skrzynka działała tylko jako przepychacz pakietów a mój router zarządzał calym ruchem i nie widać właściwie różnicy w jakości łącza
  • Odpowiedz