Wpis z mikrobloga

Jak zrealizować inteligentny dom, tak aby wszystkim dało się sterować w jednym miejscu przez jakąś centralkę z dostępem do internetu?

W szczególności:
- sterowanie włącznikami światła
- sterowanie gniazdkami sieciowymi
- kontrola dostępu do pomieszczeń (kody dostepu z harmonogramem)
- czujniki obecności, otwarcia drzwi
- sterowanie ogrzewaniem (termogłowicami)
- inne, typu: odtwarzanie muzyki z informacją co gra

Podobne tematy są chyba realizowane w hotelach.

Jakie okablowanie należy położyć, jaką technologię zastosować?

Pierwsze kroki zrobiłem w kierunku RS-485 ale może jest coś lepszego?

#smartdom #smarthome #domoticz #tuya #homeassistant #inteligentnydom
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Grenton

@Trelik: sprawdzę co to i czy się nada do mojego pomysłu. Teraz na szybko znalazłem jeszcze informacje o magistrali EIB / KNX ale wszystko do niej jest piekielnie drogie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Wychwalany: zabawki eib są za drogie. Zwave ma swoje wady przy dużej ilości urządzeń. Najlepiej coś przewodowego lub wifi w domu jednorodzinnym. Centralka to cos co musi byc uniwersalne i integrować wiele technologii.
Home asistant lub domoticz na malinie a jak będzie wieksze to przenieść na pcta. Ja teraz dokładam nowe urządzenia głównie oparte o esp8266. Tanio i da się prawie wszystko.
  • Odpowiedz
@WykoZakop: demo wygląda dobrze, interesuje mnie na ile to jest niezawodne rozwiązanie a na ile zabawka. W mieszkaniu mnie nie będzie kilka miesięcy i chcę żeby to przez ten czas działało bezbłędnie.
  • Odpowiedz
@Wychwalany: co się może popsuć: albo coś popsujesz sam, albo coś po aktualizacji, albo zewnętrzny dostawca usługi coś zmieni. Gdy cię nie będzie w domu to trzecia opcja jest możliwa.
  • Odpowiedz
@Wychwalany: mam cały dom na HA.
Światła,kamery,alarmy,sterowanie mediami, odkurzacze,filtry,klimy,ogrzewanie podłogowe,kaloryfery.pobór prądu , kontrola nad samochodem....
Wszystko na starym laptopie
Pełna automatyka
Klucz do domu mam awaryjne u sąsiada ( ͡°
  • Odpowiedz
@WykoZakop: z tego co rozumiem, mogę zamontować włączniki światła dopuszkowe z wbudowanym modułem zigbee i one działają tak samo jak standardowe włączniki, to znaczy jeśli nie mam w domu sieci zigbee, lub gdy siec padnie to ten włącznik działa jak standardowy? Nie bedzie sytuacji ze coś się zaktualizowało i nie ma opcji włączenia światła w pokoju?

Centralki, bramki - to co spina sieć: one mają jakiś interfejs do ustawiania i
  • Odpowiedz
1. Tak działa, światło włączysz - wyłączysz( tylko to co jest podłączone na tej linii (pokój)
Aktualizacja z kopią z zapasową trwa od 5 do 15 minut w zależności od wielkości bazy danych i gdzie jest
przerzucana .
2. Integracje dodajesz za pomocą interfejsu HA, a dodatkowe sensory tworzysz w pliku konfiguracyjnym
HA jest Ala wielka bramka która spina różne integracje Np. Tuya, Ring,TV, falowniki drukarki, kamery...
3. Chińczycy mają bardzo dobry sprzęt Aqara, Xiaomi - czujniki ruchu (PIR), termometry robią najlepsze
  • Odpowiedz