Mirki odświeżał ktoś samemu felgi? Moje są już trochę zmęczone życiem, jakieś obcierki od krawężnika czy rysy. Znalazłem zestaw lakierów i szpachli do własnoręcznego malowania. Warto to robić za 80-100zl? Zastanawiam się czy jak zrobię to zgodnie ze sztuka to czy efekt będzie spoko. Wzór felgi jak na zdjęciu wiec nic skomplikowanego
@JaTobieTyMi: no niby możesz ale do malowania to musisz je albo solidnie wyszlifować nad czym spędzisz kupę czasu albo dorzuc dwie stówki i oddaj wcześniej do piaskowania
@JaTobieTyMi: Mogłeś dać zdjęcie felgi bliżej. Teraz widać obcierki, za rok będzie widać gdzie było szpachlowane i malowane, więc decyzja należy do Ciebie. Ja bym wolał na Twoim miejscu odświeżyć lakier auta, zrobić polerkę. Albo chociaż umyć i woskiem rzucić :)
@JaTobieTyMi: Możesz samemu ale te spraye z zestawów są mizernej jakości, a jak będziesz chciał lepsze spraye to w 100 zł się możesz nie zmieścić. No i oczywiscie jest szansa że coś się spapra i będziesz wtedy musiał i tak oddać do zakładu lakierującego felgi.
@JaTobieTyMi: a ja sobie w piwnicy odnawiałem przez zimę, piwko z sąsiadem, kilka ładnych sesji tam się odbyło, bez ciśnienia chillera na max, fajnie wyszły, szlif podkład baza i bezbarwny, jak tam polecam samemu, satysfakcja, stara nie jęczy nad głową, bo chyba nie wie nawet gdzie ta piwnica, same plusy. Komplet do odnawiania Motip, jakieś tam drobne zacieki są, ale z metra już nie widać więc co sie tam przejmować, sam
@JaTobieTyMi: pamiętaj żeby zdjąć opony, zamiast je obklejać czymś, zamiast 3 sprejow: podkład, baza, bezbarwny, nastaw się na 5: 2 podkłady i 2 bazy 1 bezbarwny. Temp. Min. 15 st.C ale lepiej bliżej 20. Po roku i tak będziesz musiał coś poprawić. 80% roboty to usunięcie starego lakieru i wyrównanie powierzchni, dobra wiertarka ze szczotką i kilka papierów sciernych. No i jak chcesz żeby było ładnie to musisz też mieć kilka
@JaTobieTyMi: Ja sam odświerzałem swoje felgi. Umyłem, przeszlifowałem, podkład, kolor i klar. Spraye z mrówki, jakieś akrylowe. Dwa komplety felg zajęły mi 40 roboczogodzin (takich bardzo lajtowych, z piwkiem), koszt lakierów ok 200zł (na 8 felg). Najwięcej czasu zajęło szlifowanie.
Po 4 latach felgi nadal prezentują się elegancko. Farba okazała się trwała, nie poddaje się ani myjkom ciśnieniowym, ani soli ani mrozom.
Tak wygląda Boss który nie zapomniał o wykopkach, @Bezi77 umawiamy się że każde 10 plusów pod tym wpisem = 1 kodzik dla wykopków, wchodzi Pan w to? ( ͡°͜ʖ͡°) #famemma
#motoryzacja #samochody #lakiernictwo #felgi
Mogłeś dać zdjęcie felgi bliżej. Teraz widać obcierki, za rok będzie widać gdzie było szpachlowane i malowane, więc decyzja należy do Ciebie. Ja bym wolał na Twoim miejscu odświeżyć lakier auta, zrobić polerkę. Albo chociaż umyć i woskiem rzucić :)
Komentarz usunięty przez autora
@JaTobieTyMi: nie. Jak chcesz mieć ładne felgi, to oddaj je do ludzi którzy wiedzą co robią.
Po 4 latach felgi nadal prezentują się elegancko. Farba okazała się trwała, nie poddaje się ani myjkom ciśnieniowym, ani soli ani mrozom.
Na zdjęciu efekt końcowy