Wpis z mikrobloga

@When_The_Sleeper_Wakes: Cytat zdecydowanie na to nie wskazuje. Starszy pan po trudnych przejściach ma nawet prawo do wygadywania głupot, trzeba zrozumieć i wybaczyć. Gorzej z młodymi co takim bzdurom biją brawo i kolportują gdzie się da. Ja nie potrafię zrozumieć jak Polak może być szowinistą, jak może się wynosić ponad inne narody? Sami padliśmy ofiarą szowinistycznego reżymu, miliony rodaków zginęło, odmawiano nam prawa do samostanowienia, nazywano bydłem, bękartem traktatu wersalskiego, państwem sezonowym
  • Odpowiedz
  • 3
@chromypies może jak jest głupcem. Nikt poważny zresztą nie przyzna takiemu racji bo ona godzi w jakikolwiek zdrowy rozsądek. Tu chodzi o emocjonalny wyrzyg oderwany od rzeczywistości oparty na nienawiści.
To jest większe Xd odmawiać jakies społeczności bycia narodem kiedy ona się nim czuje i zwyczajnie jest. Świadczy o bezsilności autorow takich słów i takich osób jak
@When_The_Sleeper_Wakes które to kolportują.
  • Odpowiedz
@dertom: Ja jestem nawet w stanie zrozumieć nienawiść tego starszego człowieka. Nie znam dokładnie jego historii, może ludobójstwo Polaków na Wołyniu widział na własne oczy, to na pewno pozostawiło ślady w psychice i dlatego trzeba podejść do niego delikatnie ze zrozumieniem. Ale młodych bijących brawo i brandzlujących się tymi słowami zrozumieć już nie potrafię.
  • Odpowiedz
@When_The_Sleeper_Wakes dobrze że Polacy zawsze i wszędzie byli krystaliczni, wcale nie było choćby Lisowczyków, których nawet w niewolę nie brali tylko od razu mordowali w zamian za to że oni gwałcili i rabowali gdzie się da, może Czechy nas powinny nienawidzić za Zaolzie? Można tak wymieniać długo, i w każdym narodzie, ale nie można kierować się w przyszłość patrząc tylko w przeszłość bo żaden sojusz nie mógłby istnieć.
  • Odpowiedz
Po pierwsze nie jakiś dziadek tylko kapitan Wojska Polskiego, więc trochę respektu.

Bawi mnie ta hipokryzja Ukraińców i Polaków wybielających swoich ludzi którzy czynili złe rzeczy gloryfikując swoich i jednocześnie zwalają na drugą stronę że też robili złe rzeczy demonizując ich. I #!$%@?ąc od aspektów takich jak tło wydarzeń takie ideologiczne zacietrzewienie i wypieranie rodzi więcej problemów niż zaakceptowanie wad po obu stronach.

Tak, daje mu do tego prawo

Fakt że walczył
  • Odpowiedz