@Janekmarciniak: pH 8.8 to sie nadaje tylko dla tanganiki, bojowniki to miedzy 7 a 7,5. Skąd bierzesz wodę, bo ja uważałem że mam twardą ale mam tylko 8- i w akwarium leci tylko RO.
@fiku_miku @kloner11 Woda kupiona w biedrze w baniakach po 5l. Myślicie ze da sie obnizyc to pH jak dodam troche wiecej wyciagu z migdałecznika ? Ewentualnie podmiana 30% odstaną wodociągową ? I czy reszta parametrów wody jest ok ? Troche mnie martwi CO2 i twardość węglanowa.
@Janekmarciniak: to poczytaj sobie jak często woda ze sklepu jest gorsza od kranówy, nie tylko do akwa, ale nawet do picia. Najlepiej jakbyś poszedł teraz do marketu i kupił 5l demineralizowanej wody i zrobił podmianke
@Janekmarciniak: Po co taką kupujesz? Jak mieszkasz w mieście to prawie bankowo masz ok kranówę, ja na początku bawiłem się w przygotowywanie dobrej wody z RO, ale w większości przypadków to bez sensu i najlepiej operować bezpośrednio na kranówce
@fiku_miku Wielkie dzięki za rady ! Myślisz ze poziom CO2 tez jakos wroci do normy ? Mam ze 2 roslinki które chyba powoli umierają i wydaje mi sie ze to z tego powodu
@Janekmarciniak: szczerze, to w swoich akwariach nie patrzyłem nigdy na CO2 bo mam tanganikę ( ͡°͜ʖ͡°) Ale na pewno na początku rośliny mogą marnieć, tym bardziej, że masz pH bardzo wysokie, a bardziej wybredne tego nie tolerują
@fiku_miku: KH czyli twardość weglanowa oraz pH są scisle powiązane z CO2. KH jest buforem dla CO2. Mając wysokie KH i Zasadowe pH CO2 będziesz mial bardzo niskie. Jak zmniejszysz KH do 5 i PH w okolice 7 to będziesz miał idealne CO2.
@dildo-vaggins @fiku_miku Zrobiłem podmiankę ok 5 litrów na demineralizowana + z litr odstanej kranówy. Dodałem migdalecznik i uzdatniacz. Zobaczymy po kilku dniach co sie z tego urodzi.
Pamiętacie pizzerię z Jagodna, która dowoziła oczekującym na głosowanie 300 pizz? Otóż Konfedepisowcy do tej pory nie mogą im tego wybaczyć i są wyzywani, a ich auta oblewane farbą.
Hej mirki mam pytanie. Czy woda jest już dobra zeby wpuscic bojownika ? Startowana 2 tyg temu z aqua safe i bakteriami.
@fiku_miku Zrobiłem podmiankę ok 5 litrów na demineralizowana + z litr odstanej kranówy. Dodałem migdalecznik i uzdatniacz. Zobaczymy po kilku dniach co sie z tego urodzi.