Wpis z mikrobloga

• 0
@fiku_miku @kloner11 Woda kupiona w biedrze w baniakach po 5l. Myślicie ze da sie obnizyc to pH jak dodam troche wiecej wyciagu z migdałecznika ? Ewentualnie podmiana 30% odstaną wodociągową ? I czy reszta parametrów wody jest ok ? Troche mnie martwi CO2 i twardość węglanowa.
  • Odpowiedz
@Janekmarciniak: to poczytaj sobie jak często woda ze sklepu jest gorsza od kranówy, nie tylko do akwa, ale nawet do picia. Najlepiej jakbyś poszedł teraz do marketu i kupił 5l demineralizowanej wody i zrobił podmianke
  • Odpowiedz
@Janekmarciniak: Po co taką kupujesz? Jak mieszkasz w mieście to prawie bankowo masz ok kranówę, ja na początku bawiłem się w przygotowywanie dobrej wody z RO, ale w większości przypadków to bez sensu i najlepiej operować bezpośrednio na kranówce
  • Odpowiedz
@Janekmarciniak: szczerze, to w swoich akwariach nie patrzyłem nigdy na CO2 bo mam tanganikę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale na pewno na początku rośliny mogą marnieć, tym bardziej, że masz pH bardzo wysokie, a bardziej wybredne tego nie tolerują
  • Odpowiedz
@fiku_miku: KH czyli twardość weglanowa oraz pH są scisle powiązane z CO2. KH jest buforem dla CO2. Mając wysokie KH i Zasadowe pH CO2 będziesz mial bardzo niskie. Jak zmniejszysz KH do 5 i PH w okolice 7 to będziesz miał idealne CO2.
  • Odpowiedz