Wpis z mikrobloga

James Hoffmann zaproponował swoją metodę na zaparzanie w kawiarce.

tl;dw+uproszczona wersja: Wlewamy wrzątek, sitko wypełnione kawą po brzegi, dajemy na mały-średni ogień i jak zacznie kawa wypływać zmniejszamy na minimum (tak naprawdę zależy od tego jaką mamy kuchenkę) aby uniknąć tego niepożądanego szybkiego buchania pary które dodaje nieprzyjemną gorycz.
#kawa #kawiarka

  • 3
@Wiskoler_double: tyż prawda. Tylko może nie dla wszystkich jest wszystko oczywiste. Np. miliony Włochów wlewa zimną wodę na początku.

Trzeba mu oddać że postanowił to wszystko zbadać i "mieć na to dowody". Użył kawiarek z czujnikami temperatury i ciśnienia w różnych miejscach, kamery termowizyjnej. Poeksperymentował z różnymi metodami których ludzie używają i niektóre sztuczki potwierdził, a inne uznał za zbędne. Np. filtr z aeropressu wcale nie zmienia tak wiele, wstępne zalewanie