@klocus zwiad, pewnie mocniejsze połączenie z matrixem, gdyż zion jest zbyt głęboko by efektywnie korzystać z matrixa, no i zapewne poruszając się w pobliżu pól uprawnych łatwiej namierzyć osoby do wyzwolenia. W końcu i tak głównym zadaniem statków jest zgarnianie "wyzwolonych".
Zion i IO są głęboko pod ziemią i sygnał z miasta maszyn po prostu nie przenika przez kilometry skorupy ziemskiej. Muszą statkami lecieć w stronę powierzchni na "broadcast depth", żeby móc nawiązać stabilne i trwałe połączenie, które nie zerwie (jakby zerwało, to pewnie wszyscy podłączeni ze statku od razu by umarli).
Sam wgląd w to co się dzieje w Matrixie na pewno mają
Ciekawostką jest to, że po wymienionej scenie gdy Cypher częstuje Neo bimbrem widzimy jak umawia się z Agentem Smithem na wydanie Morfeusza (scena ze stekiem i "Ignorance is bliss"). A dopiero po tym jest jedzenie papki i Morfeusz mówiący
Dozer, when you are done, bring the ship up to broadcast depth. We're going in. I'm taking Neo to see her
@ziuaxa: a co myślisz o tej teorii, wg której Neo nie jest wybrańcem, lecz agent Smith? Jestem właśnie po drugiej części i mi się kompletnie ona nie skleja. Przecież w tej części właśnie wyjaśniono rolę wybrańca i skąd ona się wzięła.
Morfeusz: That's impossible. The prophecy tells us..
Neo: It was a lie Morpheus. The prophecy was a lie. The One was never meant to end anything. It was all another system of control.
W Reaktywacji następuje dekonstrukcja mitu "Wybrańca" - ani Neo, ani Smith nie są Wybrańcami, tylko sprawnie zaplanowaną manipulacją maszyn, wprowadzoną przez Wyrocznię. Wyrocznia w zasadzie wydała Neo na tacy Architektowi i zaprowadziła go dokładnie tam, gdzie
Neo nie jest Wybrańcem tylko "anomalią", co zresztą jest powtarzane kilka razy w Reaktywacji
Dokładnie tak to zrozumiałem. Wybraniec to konstrukt wprowadzony do Matrixa, by poradzić sobie z anomalią, która powstała po wprowadzeniu "wizji" Wyroczni w tej wersji (zrozumiałem, że to ona stoi m.in. za aktualną wersją Matrixa).
PS. Pozwolę sobie Ciebie zawołać po odświeżeniu 3 części, a może i czwartej, jeżeli znów czegoś nie zrozumiem, ok? ( ͡
@klocus: Neo jest anomalią. Neo nie jest Wybrańcem. "Wybraniec" to przepowiednia, którą wymyśliła Wyrocznia, żeby manipulować Morfeuszem i osobami, które w tę przepowiednię uwierzą i pójdą za Morfeuszem. Ale to było kłamstwo Wyroczni.
O to chodzi w problemie Reaktywacji, przez który film został źle odebrany w 2003 roku - wszyscy byli zachwyceni Matrixem z 1999, a tu po 4 latach wchodzi Reaktywacja i - bang - następuje całkowita dekonstrukcja wszystkiego co
@ziuaxa: Mnie się wydaje, że Neo jest i nie jest Wybrańcem, tylko zależy jak na to się spojrzy. Wybraniec jako tako istnieje, tak jak napisałeś, żeby "nakarmić" nim antysystemowców. Czyli istnieje, ale jako taka rola w grze, którą prowadzą wyrocznia, architekt i inni odpowiedzialni za Matrixa z "antysystemowacami". Po prostu jest to rola/scenariusz nadany anomalii, dzięki której Matrix może istnieć.
@klocus: Neo nie jest Wybrańcem. ( ͡°͜ʖ͡°) Nie może być i nie być Wybrańcem jednocześnie, tak jak Twój różowy pasek nie może jednocześnie być i nie być w ciąży ¯\_(ツ)_/¯
@ziuaxa: Nie jest prawdziwym wybrańcem, bo taki nie istnieje. Istnieje za to anomalia. Tejże anomalii nadaje się "rolę" wybrańca. Chodzi mi o to, że "wybraniec" to taki konstrukt oparty na wierze, coś jak religia. Zatem wg mnie Neo nie jest wybrańcem o jakim była mowa w pierwszej części, ale jestem wybrańcem jeżeli chodzi o prowadzoną grę i "wiarę".
Zresztą tak samo można powiedzieć o mężczyznach i kobietach, które zostają jako
@klocus: Neo nosi kod anomalii i tylko tym się różni od reszty osób w Matrixie, niczym więcej. W pewnym sensie dzięki temu jest "inny" niż wszyscy, czyli wyróżnia się, jest "wyjątkowy", ale "Wybrańcem z przepowiedni" nie jest :-)
"You are my savior man. My own personal Jesus Christ"
#film #kino
Zion i IO są głęboko pod ziemią i sygnał z miasta maszyn po prostu nie przenika przez kilometry skorupy ziemskiej. Muszą statkami lecieć w stronę powierzchni na "broadcast depth", żeby móc nawiązać stabilne i trwałe połączenie, które nie zerwie (jakby zerwało, to pewnie wszyscy podłączeni ze statku od razu by umarli).
Sam wgląd w to co się dzieje w Matrixie na pewno mają
Ciekawostką jest to, że po wymienionej scenie gdy Cypher częstuje Neo bimbrem widzimy jak umawia się z Agentem Smithem na wydanie Morfeusza (scena ze stekiem i "Ignorance is bliss"). A dopiero po tym jest jedzenie papki i Morfeusz mówiący
Więc teoretycznie Cypher nie powinien być w
No i końcowa rozmowa Architekta z Wyrocznią trochę daje do myślenia. Wszystko to było przez nią zaplanowane. Przeprogranowała Neo dając mu cukierka.
W Reaktywacji następuje dekonstrukcja mitu "Wybrańca" - ani Neo, ani Smith nie są Wybrańcami, tylko sprawnie zaplanowaną manipulacją maszyn, wprowadzoną przez Wyrocznię. Wyrocznia w zasadzie wydała Neo na tacy Architektowi i zaprowadziła go dokładnie tam, gdzie
Dokładnie tak to zrozumiałem. Wybraniec to konstrukt wprowadzony do Matrixa, by poradzić sobie z anomalią, która powstała po wprowadzeniu "wizji" Wyroczni w tej wersji (zrozumiałem, że to ona stoi m.in. za aktualną wersją Matrixa).
PS. Pozwolę sobie Ciebie zawołać po odświeżeniu 3 części, a może i czwartej, jeżeli znów czegoś nie zrozumiem, ok? ( ͡
O to chodzi w problemie Reaktywacji, przez który film został źle odebrany w 2003 roku - wszyscy byli zachwyceni Matrixem z 1999, a tu po 4 latach wchodzi Reaktywacja i - bang - następuje całkowita dekonstrukcja wszystkiego co
@klocus: Neo nie jest Wybrańcem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie może być i nie być Wybrańcem jednocześnie, tak jak Twój różowy pasek nie może jednocześnie być i nie być w ciąży ¯\_(ツ)_/¯
Zresztą tak samo można powiedzieć o mężczyznach i kobietach, które zostają jako
Księga Rodzaju
Rozdział 7,