Wpis z mikrobloga

@Lambert11:
Kupiłem mieszkanie na kredyt hipoteczny, dobra cena jak na obecne warunki. 5700 zł za metr2. Mam też odpisany dom po rodzicach w ktorym oni mieszkają.
I teraz nie wiem czy jestem #wygryw bo jednak jestem oficjalnie właścicielem 2 nieruchomości czy jednak #przegryw bo mieszkanie w kredycie na 25 lat i jestem ostro obsrany mimo że mnie stać.

#mieszkaniedeweloperskie #kredythipoteczny #dom #pieniadze

Wygryw czy przegryw

• Wygryw 68.2% (45)
  • Przegryw 31.8% (21)

Oddanych głosów: 66

• 14
dobra cena jak na obecne warunki

@Lambert11: Zależy gdzie. Są miejsca, w których 5700 to drogo, no i jest Zakopane w którym to byłby deal życia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Według mnie wygryw, jak rata wzrośnie za mocno to wrócisz do mamy, mieszkanie wynajmiesz i po problemie aż stopy spadną.
@Lambert11: Jeśli po podwyżkach Twoje DTI to 22%, to możesz mieć wyebane. Z tego poziomu o kolejne 100% raczej nie wzrosną. Zauważ, że tylko wykopki fantazjują o 8%, ekonomiści prognozują 3-5% na czas podwyższonej inflacji. A potem pewnie spadek, bo po co trzymać 5% gdy nie ma dużej inflacji?

Tak jak napisałem, w najgorszym wypadku wynajmiesz komuś, komu też zabrakło na ratę i nie wpadł na to, by wynajmować, tylko sprzedał
@TypowyZakolak: mieszkanie zaklepałem sobie już kilka miesięcy temu i już wtedy bylo poniżej ceny rynkowej o jakieś 800zl z metra. Teraz przy tych chorych wzrostach w ostatnich 2 miesiącach to jest pewnie okolo 1,5-2k z metra taniej niz w okolicy.

U notariusza bylem wczoraj, dzisiaj mają puścić przelew z banku w czwartek klucze.
To jest mój pierwszy zakup nieruchomości więc mam niezłą biegunkę.
@SpalaczBenzyny: a i zapomniałem dodać. Dom jest duży i komfortowy, nie jakaś klita w wiosce zabitej dechami, tylko przedmiescia z dużą działka. Po śmierci rodziców chciałbym tam wrócić. Mam też sentyment do tego budynku.
Jesli miałbym decydować sie na sprzedaz w przyszłości to tylko i wyłącznie sprzedam mieszkanie, ale to też tylko jak mnie nie bedzie stać albo jak będzie znowu banka na rynku i bede mógł na tym zarobić od