Aktywne Wpisy
cendrek +233
To najlepsze 8 miesięcy w moim życiu, które prawie przegrałem przez ten #!$%@? nałóg.
#alkoholizm #czujedobrzeczlowiek
#alkoholizm #czujedobrzeczlowiek
braunista88 +136
Jakie znacie największe fikołki fajnopolaków? xDDD
Ja zacznę:
- "w Ukrainie" zamiast "na Ukrainie",
- zmiana nazwy z Pierogów Ruskich na Pierogi "Kresowe" lub "Ukraińskie" xD,
- Ustawianie wszędzie flag Ukrainy i pisanie jak to Ukraińcy są podobni do narodu Polskiego,
- Doszukiwanie się u siebie korzeni Ukraińskich,
- #!$%@? o wielkim sojuszu i przyjaźni Polsko-Ukraińskiej,
Piszcie poniżej xD
#ukraina #rosja #wojna #heheszki #fajnopolacy
Ja zacznę:
- "w Ukrainie" zamiast "na Ukrainie",
- zmiana nazwy z Pierogów Ruskich na Pierogi "Kresowe" lub "Ukraińskie" xD,
- Ustawianie wszędzie flag Ukrainy i pisanie jak to Ukraińcy są podobni do narodu Polskiego,
- Doszukiwanie się u siebie korzeni Ukraińskich,
- #!$%@? o wielkim sojuszu i przyjaźni Polsko-Ukraińskiej,
Piszcie poniżej xD
#ukraina #rosja #wojna #heheszki #fajnopolacy
Awaryjne źródło prądu, plastikowe wiadro lub beczka po kapuście, ocet albo kret albo sól i woda, dwa różne kawałki metalu i mikroprzetworniczka wydłubana z starego power banku do ładowania telefonu.
Gdzie i jak mogę pytać G. żeby dostać trochę informacji na ten temat? :)
#chemia #leketronika #survival
@Fangu: sorry czasem/często tak mam, ale dzięki za odpowiedź
Chodzi o proste zasilanie awaryjne w razie blackoutu (pomijając po prostu samochód jako generator prądu).
Przykładowo nie ma prądu (lub przewiduje że nie będzie):
- Biorę plastikowe wiadro z łazienki
- nalewam wody i wsypuje kreta
- wkładam stalową blachę i kawałek miedzianej rórki
- pod elektrody podpinam moduł z power banku a
@Iperyt: Wpadłem na to :] ale wątpię że ja pierwszy stąd pytanie
@Iperyt: To możliwe, pisałem to przed poranną kawą a i po kawie rzadko mi wychodzi ;]
Pytanie: Jak z powszechnie dostępnych w domu odczynników i materiałów zrobić praktyczną baterie do ładowania smartfona.
krojenie cytryn odpada, za mała wydajność prądowa ;)
@noHuman: Myślę, że stosunkowo najprostsze będzie ogniwo Daniella.
@Iperyt: Ok, z jakich odczynników? pomijając domyśle cynk, miedź ich sole i coś do klucza
PS: Miedź bym znalazł
@Iperyt: Kombinuje z czymś podobny,, dwie butelki po soczku, w jednej kwas fosforowy(płyn do mycia WC)+woda i elektroda miedziana w drugiej wodorotlenek sodu+woda (kret do rur) i elektroda z jakiejś śruby. porządnego mostka narazie,nie mam, zrobiłem bieda membranę zanurzając w butelkach chusteczkę higieniczną obydwoma końcami.
Napięcie ogniwa: 0,6V
prąd trudno było mi zmierzyć ale z prawa ohma wychodzi co najmniej 0,047A jak się nie
Mam też niejasne przeczucie że napięcie wynika z różnicy elektronegatywności między żelazem Fe/Fe2+ –0,45 a elektrodą wodorową będącą w samym ługu...... pojąca o chemii nie mam więc będę wdzięczny za sprostowanie.
Do tej pory się zgadza. Robisz ogniwo o napięciu ok 1,2V. Podpinać możesz, ale raczej bez rezultatu.
Nie liczyłbym na
Też mikro wydajność, ale przynajmniej nikt ci nie rozleje elektrolitu po podłodze idąc nocą do łazienki ( ͡° ͜ʖ ͡°)