Tester manualny -- łapie się na 8,5% ryczałtu czy 12? Pytanie grzecznościowe, urząd statystyczny 3 miesiące aktualnie rozpatruje wnioski o nadanie PKiWU
@ATAT-2: idź od razu w rycztałt 8,5% i wyślij prośbę o interpretację do US. W najgorszym wypadku jak ci odeślę, że nie łapiesz to będziesz musiał zwrócić tą różnicę podatku, której "nie dopłaciłeś". Zgłoś się z tym do jakiejś wyspecjalizowanej kancelarii. Kancelaria w porozumieniu z Twoją firmą powinna tak przygotować wniosek żeby nie było powodów do nie zaakceptowania 8,5% ( ͡°͜ʖ͡°)
@ATAT-2: Nie. Dostaniesz list z interpretacją i terminem do zwrotu należności, pod groźbą kary. Np. masz zwrócić w ciągu 30 dni tyle a tyle niedopłaty podatku, a jak nie to grozi ci kara np. 1000 zł. Groźbą kary się nie przejmuj, to też są tylko ludzie, a o karze zawsze muszą napisać. Jak zadzwonisz po 31 dniach i powiesz, że zapomniałeś to ci powie inspektor, że spoko nic się nie stało
@sikalafou: Widać zależne od urzędnika. Dostałem kiedyś pismo, że księgowy zapomniał złożyć papierka jednego miesiąca (który wysyła każdego). Zostało to naprostowane, ale niestety - bez czynnego żalu jak to mi przykro z tego powodu. Po kilku miesiącach dostałem wezwanie i mandat na 500 zł.
@ATAT-2: przecież "czynny żal" to też ładna nazwa urzędowa zwykłego pisemka. Coś zagwatwałeś, bo zawsze jak ma ci grozić jakaś rzekoma grzywna/mandat to najpierw dostajesz list z instrukcją co masz zrobić/poprawić, aby uniknąć grzywny, wystarczającym na to terminem i dopiero jak nie podejmiesz nawet żadnego kontaktu z urzędnikiem w tym czasie, żadnych czynności mających na celu wyjaśnienie sprawy to dopiero możesz spodziewać się kary. Więc albo kłamiesz, albo dałeś dupy bo
@sikalafou: I właśnie tak było. Pismo zostało złożone, ale musiałeś wyrazić czynny żal w którym wyjaśniasz, czemu do tego w ogóle doszło. Księgowy niestety przegapił i tak to się skończyło
@ATAT-2: Ok, czyli sprawa nijak się ma do głównego wątku. Wystarczy na drugi raz nie dać dupy ze swoimi obowiązkami względem US. Także podsumowując temat jest 100% bezpieczny. Zrób tak jak ci napisałem. W ogóle dlaczego z tym nie poszedłeś do swojego księgowego?
Pytanie grzecznościowe, urząd statystyczny 3 miesiące aktualnie rozpatruje wnioski o nadanie PKiWU
#it #pracbaza #progamista15k #tester #kiciochpyta
Bo chyba jak US pierwszy dostrzeże to nie będzie tak różowo ;)
Groźbą kary się nie przejmuj, to też są tylko ludzie, a o karze zawsze muszą napisać. Jak zadzwonisz po 31 dniach i powiesz, że zapomniałeś to ci powie inspektor, że spoko nic się nie stało
Dostałem kiedyś pismo, że księgowy zapomniał złożyć papierka jednego miesiąca (który wysyła każdego). Zostało to naprostowane, ale niestety - bez czynnego żalu jak to mi przykro z tego powodu. Po kilku miesiącach dostałem wezwanie i mandat na 500 zł.
@sikalafou: Poważnie, czytaj ze zrozumieniem. I na jedną i drugą wypowiedź znajdziesz odpowiedź powyżej.