Aktywne Wpisy
Chicoxxx66 +199
Może mi ktoś powiedzieć, co takie barany mają w głowie?
Jedziesz sobie DK 90-100 kmh I zawsze trafi się idiota któremu jest za wolno i musi #!$%@?ć grubo ponad normę. Przykład z dzisiaj jadę sobie DK10 około 100 kmh za mną pojawia się Skoda i zaczyna wyprzedzać, później bardzo szybko dochodzi, więc pewnie było lekko 140+
Powinni napisać jakąś ustawę, że możesz zatrzymać takiego gościa i nakłaść mu po ryju. Gardzę.
#
Jedziesz sobie DK 90-100 kmh I zawsze trafi się idiota któremu jest za wolno i musi #!$%@?ć grubo ponad normę. Przykład z dzisiaj jadę sobie DK10 około 100 kmh za mną pojawia się Skoda i zaczyna wyprzedzać, później bardzo szybko dochodzi, więc pewnie było lekko 140+
Powinni napisać jakąś ustawę, że możesz zatrzymać takiego gościa i nakłaść mu po ryju. Gardzę.
#
smooker +661
Tytuł:
Zabić drozda
Autor:
Harper Lee
Gatunek:
literatura piękna
Ocena: ★★★★★★★★☆☆
ISBN:
9788378187929
Tłumacz:
Maciej Szymański
Wydawnictwo:
Rebis
Liczba stron:
424
Forma książki:
książka
Zabić drozda to książka, której raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Autorka Harper Lee przedstawiła problem rasizmu i nierówności społecznych w Stanach Zjednoczonych XX wieku z perspektywy kilkuletniej Jean Louise Finch znanej szerzej jako Skaut. Dlatego też utwór jest miejscami nieco infantylny. Z drugiej strony, książka staje się dzięki temu bardziej obiektywna. Akcja powieści jest początkowo dość powolna i rozpędu nabiera dopiero w połowie wraz z rozpoczęciem procesu Toma Robinsona. Dla niektórych może być to przeszkoda w czytaniu, mimo to zalecam zapoznać się z całością, bo jest to jedna z tych książek, której treść powinna być znana każdemu.
Moja pierwsza książka w tym roku i żałuję, że przeczytałem ją dopiero teraz. Jest to jedna z najważniejszych książek napisanych w ubiegłym wieku i moim zdaniem powinna być to też jedna z obowiązkowych lektur w szkole średniej, ponieważ w kanonie brakuje literatury obyczajowej oraz motywów rasizmu i tolerancji.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #literaturapieknabookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (8.0 / 10) (10 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-02-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: literatura, poeci, gatunki