Wpis z mikrobloga

@mickpl: bo wtedy ludzie mieli zdolność kredytową na kurnik nawet przy Wiborze 7%, dzisiaj ledwo udało im się kupić przy 0%, a jak dojdzie do 7% to miniratka będzie wyższa od pensji XD

Ludzie nie liczą ile płacą odsetek, dla nich liczy się tylko czy dostaną i starczy na kurnik. To że w odsetkach odda 3 razy kredyt to sprawa drugorzędna.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@mickpl: bo wtedy kredyty brali ci ktorych stac. Przez poluzowanie wymogow kredyty oferowane byly tym, ktorych nie stac. Zarazem przez tani kredyt kupujacy wpadli w pulapke uciekajacych cen - gdzie popyt stymulowany kredytem sprawial, ze podaz nie nadazala i ceny roslym
  • Odpowiedz
przecież pomostowe masz tylko na kilka miesięcy, pewnie max do pół roku.

@Tomus88: pomostowke masz do czasu wpisu do kw. a to juz zalezy od miasta, na #!$%@? mozesz pominac, a w takiej warszawie, gdzie bylo chyba wiekszosc tranzakcji na mieszkania w osatatnim czasie, jest to jakis rok. czyli masz najdrozsze mieszkania, i dlugi okres czekania na wpis ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@LollyPoop: zapomniałem, że na czas budowy też wskakuje pomostowe :) w takim przypadku chyba warto wybrać bank z niskim pomostowym, np. w ING mam 0,05p.p. i później przenieść do docelowego banku.
@srgs: mnie straszyli, że w Szamotułach pod Poznaniem będę czekał ponad pół roku, a wpis dostałem po 1,5msc, ale wiadomo, że to zależy.
  • Odpowiedz
ostatnie 6 lat kredyciarze jechali na garbie oszczędzających stopy są wyższe od 2 miesięcy o pół procent więcej niż przed pandemią, nadal realne stopy -7% i już ich dupa piecze

@statystyczny_yt: jesli masz oszczędności to jestes kułak i nikomu nie powinno byc cie szkoda. Pewnie jedyne dobre co zrobiłeś, to wlasnie podzieliles sie przez inflacje i podatki, swoimi pieniedzmi z potrzebujacymi (czyt. Poszlo na 500+, 13 i 14 emeryturę, emerytury dla gornikow zmeczonych zapewnianiem ci bezpieczenstwa energetycznego).

Kredyciarze nakręcają gospodarke. Wpompowuja w nia pieniądze, a takie skape pijawy co trzymaja uciulane na koncie to tylko drenują narod z szans, mozliwosci i dobrobytu. Oprocz kredytu, masa kasy idzie jeszcze na wykonczenie, umeblowanie, utrzymanie. To sa poniedze ktore w znacznej mierze ida bezposrednio do pracujacych polakow
  • Odpowiedz
@wyjalowiony: xD komusze słownictwo, dlaczego kułakiem, po prostu chce odsunąć konsumpcję w czasie a przesłanki jakie tym kierują są osobiste - wysoka inflacja to zamach na wolność, wypracowaną wartość a co za tym idzie zamach na nasze życie, to kradzież, wysoka inflacja to jak praca niewolnicza bo nie możesz na nic oszczędzić wynagrodzenia
  • Odpowiedz