Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mając jako źródło ogrzewania piec kaflowy w domu powyżej 70 lat gdzie nie ma nawet grzejników (sytuacja u mojej babci) w perspektywie kilku lat będzie zmuszony do ogrzewania się grzejnikiem elektrycznym? O co chodzi z tym całym rejestrowaniem źródeł ciepła i czemu to ma służyć? #pytanie #pytaniedoeksperta #ogrzewanie #energetyka #dom
snorli12 - Czy ktoś mając jako źródło ogrzewania piec kaflowy w domu powyżej 70 lat g...

źródło: comment_164232515116HFTzYnj789P8SC51cPk9.jpg

Pobierz
  • 107
@Disconnected:

Cała bryła ma 10x15m, dwa piętra. Ale tylko połowa należy do mnie i to ją odnawiam - poniemiecki budynek i sąsiad roztropek taki jak właśnie tutaj wielu widać w temacie.

Gaz - butla naziemna LPG 2700L, piec, instalacje i wykopy - wszystkiego wyszło z 22k PLN brutto.
Drzwi wejściowe zewnętrzne - 2 sztuki po 2300 PLN brutto z montażem
5x okna 1m x 1,5m (wcześniej były drewniane jednoszybowe xD) -
@gupi_ja: Jestem na terenach poniemieckich i tutaj nie ma drewnianych chat jak na wschodzie, spora część budynków jest po prostu jakoś zmodernizowana w latach 70-80 kiedy zakładano w wioskach prąd, wodociąg i na fali tych oznak cywilizacji zakładano też centralne. Teraz ci którzy przejmują budynki faktycznie przeprowadzają remonty, ale nadal zostają przy koncepcji węgla/drewna jako głównego źródła ciepła i nie wierzę że da się ich zmusić do zmiany inaczej niż nakazem
@Disconnected: Mam dachówkę ceramiczną na dachu i trochę się cykam nieszczelności. Mógłbym na gruncie i nawet wyceniłem instalację 9,56 kWp (41 tys. brutto), ale nie jestem do końca przekonany (gruntowa droga w pobliżu i możliwe zakurzenie plus marnotrawstwo miejsca) czy się nie przeinwestuję (raty RRSO 8,07% to prawie jak kredyt gotówkowy). W tym tygodniu pewnie zapadnie decyzja czy robię czy nie.
@PfefferWerfer: mhm a co do kotlow 5 klasy, pewnie masz racje,ze lepiej by bylo sobie zrobic pompe ciepla ale ludzie czesto tak dlugo jak cos nie jest powszechnie znane i uzywane (w okolicy i moga to zweryfikowac) to moga nie miec zaufania do takich "nowinek", koniec koncow mowimy raczej o wsiach, pewna nieufnosc jest chyba naturalna wsrod ludzi zamieszkujacych te tereny
@Disconnected: Jeszcze bym tak nie płakał, gdyby zakładali chociaż te kotły na pellet bo tutaj faktycznie mimo emisji pyłów to nie ma w ogóle smrodu siarki i duszącego się półspalania. Sama pompa ciepła powietrze-woda też nie jest dla każdego, bo faktycznie warto mieć wtedy dobrze zaizolowany dom i najlepiej funkcjonują z płaszczyznowym ogrzewaniem, a nie grzejnikami (to duże koszty modernizacji i rozrycie całego mieszkania). Ale te klimatyzatory grzewcze to jest mega
@Disconnected: Projekty uchwał są różne w każdym województwie i co sejmik to inne warunki. Mówię o moich - Warmińsko-Mazurskie, projekt uchwały będący aktualnie w konsultacjach społecznych, tutaj węgla nie będzie. Ale już kujawsko-pomorskie z którym graniczymy pozwala na kotły 5. klasy. Powiedz w którym mieszkasz to ci sprawdzę.
@PfefferWerfer: Mam CO oparte o kaloryfery, jaka będzie sprawność pompy ciepła przy -10*C zimą? Aktualnie w okolicach 0 woda na wyjściu z pieca musi mieć 50*C dla komfortu, -10*C to conajmniej 60*C.
@PfefferWerfer: o tym pisales? https://warmia.mazury.pl/srodowisko/aktualnosci/7231-uchwala-antysmogowa-dowiedz-sie-wiecej

: zakaz stosowania we wszystkich instalacjach, niezależnie od posiadania prawa własności użytkowanej instalacji, spalania paliw stałych najgorszej jakości, zakazanych w przepisach prawa, tj.:
- węgla brunatnego,
- mułów węglowych,
- flotokoncentratów,
- dowolnych mieszanin paliw zawierających mniej niż 85% węgla kamiennego,
- niespełniających wymagań jakościowych określonych w rozporządzeniu Ministra Energii z dnia 27 września 2018 r. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw stałych,
- niesortowanych,
-
p0lacy po prostu lubią zdychać od palenia najgorszym ścierwem, nie stałeś gówniorzu w kolejkach za prlu to nie będziesz mi mówił jak masz żyć XD
@Disconnected:

To co wkleiłeś to wchodzi od razu po przyjęciu uchwały, zakaz węgla wchodzi razem z ostatnim terminem wygaśnięcia legalności na kotły 5. klasy.

po wejściu w życie uchwały właściciele instalacji (pozaklasowej lub 3/4/5 klasy), w momencie zakończenia żywotności tej instalacji będą mogli spalać paliwa stałe (węgiel kamienny do dnia 31 grudnia 2029 r. (2034 r. dla obszarów poza miastami), natomiast biomasę drzewną o wilgotności poniżej lub równej 20% - bezterminowo)
@PfefferWerfer: ps. zobacz na tagu ogrzewanie mój wynalazek pelletowy z dzisiaj do ów kominka..

nie mam roboty przy tym w ogóle, oprócz rannego czyszczenia paleniska.. do drewna mam winde w garażu ;-) trochę się w domu pieklą jak drewna za dużo ułożę w korytarzu czy gdzis przy schodach.. siedze sobie przy kompie jak teraz obok termoetry ile na ciepła wode ile na grzejniki jak działa alternatywna gazówka, i odpalam wiecej powietrza