Czy ktoś mając jako źródło ogrzewania piec kaflowy w domu powyżej 70 lat gdzie nie ma nawet grzejników (sytuacja u mojej babci) w perspektywie kilku lat będzie zmuszony do ogrzewania się grzejnikiem elektrycznym? O co chodzi z tym całym rejestrowaniem źródeł ciepła i czemu to ma służyć? #pytanie #pytaniedoeksperta #ogrzewanie #energetyka #dom
Cała bryła ma 10x15m, dwa piętra. Ale tylko połowa należy do mnie i to ją odnawiam - poniemiecki budynek i sąsiad roztropek taki jak właśnie tutaj wielu widać w temacie.
Gaz - butla naziemna LPG 2700L, piec, instalacje i wykopy - wszystkiego wyszło z 22k PLN brutto. Drzwi wejściowe zewnętrzne - 2 sztuki po 2300 PLN brutto z montażem 5x okna 1m x 1,5m (wcześniej były drewniane jednoszybowe xD) -
@gupi_ja: Jestem na terenach poniemieckich i tutaj nie ma drewnianych chat jak na wschodzie, spora część budynków jest po prostu jakoś zmodernizowana w latach 70-80 kiedy zakładano w wioskach prąd, wodociąg i na fali tych oznak cywilizacji zakładano też centralne. Teraz ci którzy przejmują budynki faktycznie przeprowadzają remonty, ale nadal zostają przy koncepcji węgla/drewna jako głównego źródła ciepła i nie wierzę że da się ich zmusić do zmiany inaczej niż nakazem
@Disconnected: Mam dachówkę ceramiczną na dachu i trochę się cykam nieszczelności. Mógłbym na gruncie i nawet wyceniłem instalację 9,56 kWp (41 tys. brutto), ale nie jestem do końca przekonany (gruntowa droga w pobliżu i możliwe zakurzenie plus marnotrawstwo miejsca) czy się nie przeinwestuję (raty RRSO 8,07% to prawie jak kredyt gotówkowy). W tym tygodniu pewnie zapadnie decyzja czy robię czy nie.
@PfefferWerfer: mhm a co do kotlow 5 klasy, pewnie masz racje,ze lepiej by bylo sobie zrobic pompe ciepla ale ludzie czesto tak dlugo jak cos nie jest powszechnie znane i uzywane (w okolicy i moga to zweryfikowac) to moga nie miec zaufania do takich "nowinek", koniec koncow mowimy raczej o wsiach, pewna nieufnosc jest chyba naturalna wsrod ludzi zamieszkujacych te tereny
@Disconnected: Jeszcze bym tak nie płakał, gdyby zakładali chociaż te kotły na pellet bo tutaj faktycznie mimo emisji pyłów to nie ma w ogóle smrodu siarki i duszącego się półspalania. Sama pompa ciepła powietrze-woda też nie jest dla każdego, bo faktycznie warto mieć wtedy dobrze zaizolowany dom i najlepiej funkcjonują z płaszczyznowym ogrzewaniem, a nie grzejnikami (to duże koszty modernizacji i rozrycie całego mieszkania). Ale te klimatyzatory grzewcze to jest mega
@Disconnected: Projekty uchwał są różne w każdym województwie i co sejmik to inne warunki. Mówię o moich - Warmińsko-Mazurskie, projekt uchwały będący aktualnie w konsultacjach społecznych, tutaj węgla nie będzie. Ale już kujawsko-pomorskie z którym graniczymy pozwala na kotły 5. klasy. Powiedz w którym mieszkasz to ci sprawdzę.
@John_archer: kominków nie wytrzepią zawsze może to być nie grzewcze ale kuchnia @snorli12: jak będziesz gadał jak tutaj to wpadniesz, nie mów że to podstawowe źródło ciepła ale np. kuchenka, a grzejesz ekologicznie ekologicznie..
@PfefferWerfer: Mam CO oparte o kaloryfery, jaka będzie sprawność pompy ciepła przy -10*C zimą? Aktualnie w okolicach 0 woda na wyjściu z pieca musi mieć 50*C dla komfortu, -10*C to conajmniej 60*C.
: zakaz stosowania we wszystkich instalacjach, niezależnie od posiadania prawa własności użytkowanej instalacji, spalania paliw stałych najgorszej jakości, zakazanych w przepisach prawa, tj.: - węgla brunatnego, - mułów węglowych, - flotokoncentratów, - dowolnych mieszanin paliw zawierających mniej niż 85% węgla kamiennego, - niespełniających wymagań jakościowych określonych w rozporządzeniu Ministra Energii z dnia 27 września 2018 r. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw stałych, - niesortowanych, -
@PfefferWerfer: a ch..j mam produkt tradycyjny innaczej nie podołam.. :-) i co mi zrobią sk..ny nie po to z kominkiem żem walczył 3 lata i trochę aby byle Tusk zabierał.. a takiego wa..la jak ten polski wał
@matihax: nie o to chodzi, po prostu niektóre chałupy nie nadają sie na 100 procentową ekologię.. np. pizzerie, tradycyjne piece, etc to jakbyś miał seicento na ropę.. a nie lpg
To co wkleiłeś to wchodzi od razu po przyjęciu uchwały, zakaz węgla wchodzi razem z ostatnim terminem wygaśnięcia legalności na kotły 5. klasy.
po wejściu w życie uchwały właściciele instalacji (pozaklasowej lub 3/4/5 klasy), w momencie zakończenia żywotności tej instalacji będą mogli spalać paliwa stałe (węgiel kamienny do dnia 31 grudnia 2029 r. (2034 r. dla obszarów poza miastami), natomiast biomasę drzewną o wilgotności poniżej lub równej 20% - bezterminowo)
@PfefferWerfer: ps. zobacz na tagu ogrzewanie mój wynalazek pelletowy z dzisiaj do ów kominka..
nie mam roboty przy tym w ogóle, oprócz rannego czyszczenia paleniska.. do drewna mam winde w garażu ;-) trochę się w domu pieklą jak drewna za dużo ułożę w korytarzu czy gdzis przy schodach.. siedze sobie przy kompie jak teraz obok termoetry ile na ciepła wode ile na grzejniki jak działa alternatywna gazówka, i odpalam wiecej powietrza
@PfefferWerfer: no ta ale to jeszcze co najmniej 8 lat xd a z tego co wczesniej napisales blednie wywnioskowalem, ze juz teraz albo zaraz bedzie ten zakaz
@Disconnected: no i jak niby maja sprawdzić czy palisz w tym sprzęcie czy stoi jako eksponat.. ? chyba że ktoś ich wpuści w godzienie "w" ale zawsze mozna klucze zgubić...
czy np. nie ogrzewasz się bojlerem podłączonym do centralnego po przestawieniu zaworów.. straż gminna to nie geniusze intelektu..
Cała bryła ma 10x15m, dwa piętra. Ale tylko połowa należy do mnie i to ją odnawiam - poniemiecki budynek i sąsiad roztropek taki jak właśnie tutaj wielu widać w temacie.
Gaz - butla naziemna LPG 2700L, piec, instalacje i wykopy - wszystkiego wyszło z 22k PLN brutto.
Drzwi wejściowe zewnętrzne - 2 sztuki po 2300 PLN brutto z montażem
5x okna 1m x 1,5m (wcześniej były drewniane jednoszybowe xD) -
@PfefferWerfer: gdzie takie cos przeczytales?
@snorli12: jak będziesz gadał jak tutaj to wpadniesz, nie mów że to podstawowe źródło ciepła ale np. kuchenka, a grzejesz ekologicznie ekologicznie..
: zakaz stosowania we wszystkich instalacjach, niezależnie od posiadania prawa własności użytkowanej instalacji, spalania paliw stałych najgorszej jakości, zakazanych w przepisach prawa, tj.:
- węgla brunatnego,
- mułów węglowych,
- flotokoncentratów,
- dowolnych mieszanin paliw zawierających mniej niż 85% węgla kamiennego,
- niespełniających wymagań jakościowych określonych w rozporządzeniu Ministra Energii z dnia 27 września 2018 r. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw stałych,
- niesortowanych,
-
@PfefferWerfer: a ch..j mam produkt tradycyjny innaczej nie podołam.. :-) i co mi zrobią sk..ny nie po to z kominkiem żem walczył 3 lata i trochę aby byle Tusk zabierał.. a takiego wa..la jak ten polski wał
a ogrzewam się bojlerem elektrycznym..
To co wkleiłeś to wchodzi od razu po przyjęciu uchwały, zakaz węgla wchodzi razem z ostatnim terminem wygaśnięcia legalności na kotły 5. klasy.
nie mam roboty przy tym w ogóle, oprócz rannego czyszczenia paleniska.. do drewna mam winde w garażu ;-) trochę się w domu pieklą jak drewna za dużo ułożę w korytarzu czy gdzis przy schodach.. siedze sobie przy kompie jak teraz obok termoetry ile na ciepła wode ile na grzejniki jak działa alternatywna gazówka, i odpalam wiecej powietrza
czy np. nie ogrzewasz się bojlerem podłączonym do centralnego po przestawieniu zaworów.. straż gminna to nie geniusze intelektu..