Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mając jako źródło ogrzewania piec kaflowy w domu powyżej 70 lat gdzie nie ma nawet grzejników (sytuacja u mojej babci) w perspektywie kilku lat będzie zmuszony do ogrzewania się grzejnikiem elektrycznym? O co chodzi z tym całym rejestrowaniem źródeł ciepła i czemu to ma służyć? #pytanie #pytaniedoeksperta #ogrzewanie #energetyka #dom
Pobierz snorli12 - Czy ktoś mając jako źródło ogrzewania piec kaflowy w domu powyżej 70 lat g...
źródło: comment_164232515116HFTzYnj789P8SC51cPk9.jpg
  • 107
@tellet ziomek, gdyby w Polsce Polacy byli inteligentni to by ułożyli sobie umowy na gaz z dostawcą (tak, z Gazpromem) tak, aby piki na giełdzie były kompensowane jakimś wskaźnikiem, średnią ceną z iluś miesięcy lub czymkolwiek. I tak było ale Pis był mądrzejszy i chciał zarobić na giełdzie, usunęli hedge'a i spadli z rowerka, wraz z cała Polską ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡
A co do tych wyliczeń, że energia z węgla kosztuje tyle samo niezależnie od źródła, to znów anegdotyczny przykład, mam kilku znajomych z nowymi domami ( budowane w ostatnich 5 latach) i najdrożej ogrzanie wychodzi pompą ciepła, dodam, że metraże są zbliżone, jakies 100, może 120 m2... Ciężko jest przekonać ludzi do rzeczy których nie chcą, bo się im to po prostu nie opłaca.

@gupi_ja: Każdy dom może być inny, bo
@tellet btw, finowie to najszczęśliwsza nacja na świecie z egalitarnym, wysoko wyedukowanym społeczeństwem. A nie ma ich w Nato, surowce naturalne to istna bieda z nędzą, rolnictwo beznadziejne przez słabe gleby... i jakoś ogarnęli rzeczywistość, a pompy ciepła to standard w domu.

https://globenergia.pl/w-2015r-finowie-zainwestowali-w-pompy-ciepla-ok-350-mln-euro-z-ich-wlasnych-kieszeni/

Polacy będą kopać wungel z kopidołami do 2049 xd jak zamkną kopalnie to związkowcy będą kopać piach i zasypywać go z powrotem xd

Finowie właśnie oddali Olkiluoto 3 a
@websterpl1:

i jakoś ogarnęli rzeczywistość, a pompy ciepła to standard w domu.

Polacy będą kopać wungel z kopidołami do 2049 xd jak zamkną kopalnie to związkowcy będą kopać piach i zasypywać go z powrotem xd

Finowie właśnie oddali Olkiluoto 3 a my gadamy dopiero o POLSKIM NARODOWYM PROGRAMIE ATOMOWYM IMIENIA JANA PAWLA II

Kozacko... Czyli przez to, że mamy ułomne rządy (budowa elektrowni atomowej to temat nie tylko #!$%@? pisu), to
@tellet no masz racje, żal mi babci ale dlaczego ja mam zdechnąć na raka płuc? Bo babcia nie ma pieniędzy? Nikt nie urodził się stary i biedny.

Owszem są choroby losowe, wypadki ale od tego jest państwo by takim ludziom skrzywdzonym przez los pomagać. A jak ktoś miał cale zycie #!$%@? na wszystko i klepie biede na starosc to w ogole mi go nie zal...
@tellet: Ludzie w tym kraju zmieniają cokolwiek dopiero wtedy gdy nie mają wyjścia. Tereny wiejskie dostają nawet 10 lat na zmianę źródła grzania, a i tak znajdzie się malkontent którego nie stać. Jak nie stać cię na uzbieranie 10k przez 10 lat to idź do DPS, bo na pewno nie stać cię też na samotne życie w jakimś rozpadającym się kurniku z piecem kaflowym.
Mirki, zrozumcie, że tacy finowie gdy im opowiadałem o kotle na ekogroszek to mieli oczy jak 5 zł... tam od dawna jadą na gazie, pompach ciepła, elektrycznym grzaniu

U nas 19 wiek dalej mocno, na wsiach kocioł ekogroszkowy to nowoczesny sprzęt (xD nikt w innych unijnych krajach nie posiada takich wynalazków jak kocioł retortowy, chyba, że na biomase).

@websterpl1: Ciekawostka: kotły na węgiel z podajnikiem w Stanach popularne były jeszcze przed
@michcio: No właśnie, i tysiące domów w PL, budowanych przez ostatnie 70 lat dopiero pod PRZYMUSEM wymieni śmieciuchy na kotły z podajnikiem w technologii sprzed 100 lat, bo wcześnie nie widzieli takiej potrzeby albo nie rozumieli nawet jakie mieliby z tego korzyści. A potem się dziwić, że ten kraj tak wygląda. Pewnie w 2090 roku będzie płacz o nakaz pomp ciepła czy tam innych reaktorów fuzyjnych, bo przecież chłop palił gazem
@michcio no to z kolejnych ciekawostek to Polska była popularnym kierunkiem turystów z UK którzy byli fanami maszyn parowych bo parowozy jeździły u nas po torach do lat 90 ubiegłego wieku xd
Bo babcia nie ma pieniędzy? Nikt nie urodził się stary i biedny.

@websterpl1: Zawsze się może przebranżowić z emeryta na programistę 20k, tak samo jak mogła zmienić branżę z jakiegoś PGRu czy innego prostego polaka na takiego samego programistę 30k w PRLu albo w trakcie transformacji latać "do rajchu" sprowadzać szroty i na tym się dorobić, co nie?
Albo wyjechać do Finlandii jak pan wykopek, bo tam to wszyscy z marszu
@tellet no dobra, czyli rozumiem według Ciebie babcia z PGRu ma większe prawa od przeciętnego Polaka? Jak przeciętny Polak rozjedzie babcie na pasach to idzie do więzienia, ( #pdk) a jak babcia zabije Polaka paląc śmieciami to jest ok, nie ma problemu?

Ogarnij się
Ty masz gwóźdź w mózgu, czy myślisz że ten piec to działa jak RTG, że raz na 20 lat załadujesz plutonem i masz ciepło, a samo "źródło ciepła" przyjeżdża jak drukarka - wstępnie załadowane opałem?

@tellet: Wyliczyłem ci wyżej ile kosztuje kWh z węgla, a ile z prądu - kosztują tyle samo. Zaraz wyskoczysz z odziedziczonym lasem i opałem za darmo. Sprzedaj ten las w #!$%@? i będziesz miał na dożywotnie
Domy na przeciętnej polskiej wsi są w takich odstępach, że ewentualny dym z kominów rozproszy się w okolicy.

daj na google maps te wsie, ja z lubelszczyzny to chętnie porównam z moją :)

@gupi_ja: Ja jestem z tej Lubelszczyzny i generalnie wygląda to tak, że np. w takim Lublinie w zimie można w większości dzielnic normalnie oddychać, bo tam gdzie są budynki wielorodzinne w promieniu kilku km nie ma ani jednego
@PfefferWerfer: ale ja cię bardzo dobrze rozumiem, też gdybym budował dziś dom, chętnie przystosowałbym go do jak najmniej obsługowego źródła ciepła, myślę, że nawet pompa ciepła mogłaby być dobrym rozwiązaniem. Niestety stare domy mają tak duże straty, że nie wyrobisz na rachunki za gaz albo prąd. A ich termomodernizacja czesto mija się z celem. Tym bardziej, że osoby które spędziły ponadn 50 lat w życiu nie zamienią, jak to nazwałeś, kurnika,
Sorry, ale wciskanie na siłę rozwiązań których zalety ludzie mają problem dostrzec i nie rozumieją ich działania będzie bardzo trudne.

@gupi_ja: Jeżeli ktoś nie jest w stanie zrozumieć konsekwencji swoich działań (emisji pyłów, rakotwórczości, tego że przestrzeń wspólna powinna być czysta i nietrująca, tego że po prostu śmierdzi dymem wieczorami) to i będzie głuchy na jakiekolwiek wyliczenia i argumentację osób którym jego działania przeszkadzają. Bo jak przejść do tłumaczenia wydajności pompy
@PfefferWerfer: nie sądzę, dzisiaj młodzi ludzie przez dostęp do środków masowego przekazu mają parcie na życie w wyższym standardzie. Pewnie zdarzy się niewielki procent patolgi w otoczeniu, ale z tego co widzę w mojej okolicy, to zdecydowanie częściej buduje się nowe domy z normalnym układem pokoi, a stare albo stoją nieużywane z sentymentu, albo idą do rozbiórki. I masa dzieci wyjechał mieszkać w mieście. Oczywiście stare domy mam na myśli najczęściej