Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #it #upc #elektryka
Mirki znające się na elektryce, może trochę na sieciach chociaż nie wiem, czy to nie overkill na tym tagu.

Opiszę to na tyle, ile mam wiedzy :P

Mam w mieszkaniu skrzynię teletechniczną (picrel). Będę tam montował UPC. Jak widać na zdjęciu, do mieszkania, czyli do tej skrzyni, doprowadzony jest światłowód. W tej skrzyni wg technika z UPC będzie podłączony odbiornik i do odbiornika wpięta będzie skrętka (też widać na zdjęciu, ta z końcówką), żeby wysłać sygnał do mieszkania - do jedynego gniazda internetowego w salonie. A w salonie z gniazdka wejdzie RJ45 do ConnectBoxa wpięty do portu WAN.

Sprawa ma się tak, że chcę w innym pomieszczeniu dodatkowe gniazdo internetowe i tam ma stanąć ConnectBox. Elektryk twierdzi, że w dodatkowym pomieszczeniu musi być podwójne gniazdo internetowe, żeby wysłać sygnał do tamtego gniazda i żeby wrócić tym sygnałem jeszcze do tej skrzyni, żeby działało to gniazdko, które już jest w salonie. Nie skumałem tego jego rozwiązania za bardzo. Ktoś to wytłumaczy jak dla leszcza? Bo nie chciałem im już gitary zawracać, mają robić instalację :p
osiol3k - #siecikomputerowe #it #upc #elektryka
Mirki znające się na elektryce, może...

źródło: comment_1642185477kFxWa3Z0uEAeJyKk9mxWoh.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
@osiol3k: Nie do końca cie rozumiem. Do skrzynki powinien dochodzic światłowód, który podłącza się do takiego pudełka, z którego wychodzi kabel antenowy, który podłącza się do routera. W routerze masz kilka wejść na kabel sieciowy. W każdym z pokoi, w których chcesz neta powinieneś mieć doprowadzony kabel sieciowy kończący się w tej skrzynce. Kable podłączasz do routera a z drugiej strony do gniazdka. Nie wiem o co chodziło twojemu technikowi.
  • Odpowiedz
@Lofzug: routera nie chcę trzymać w tej skrzynce, a nawet, jakbym chciał, to się tam nie zmieści. W tym budynku jest instalacja FTTx i UPC w ogóle nie korzysta z kabla antenowego. Jedynie instalują w tej skrzynce odbiornik i podłączają do światłowodu, do odbiornika RJ45, żeby puścić sygnał do gniazda internetowego, do którego podłączają swój modem, czyli Connect Boxa i tyle. Nie chcę trzymać routera w salonie, tylko w innym
  • Odpowiedz
@osiol3k: Ale ze skrzynki technicznej do tego pomieszczenia (w którym chcesz umieścić ConnectBox) jest kabel położony ? Wtedy po prostu nie stawiasz routera w salonie jak karze technik tylko w tym pokoju
  • Odpowiedz
@spevil: nie ma, chcę właśnie doprowadzić tam i nowe gniazdko w ścianę wmontować. Gadałem z technikiem z UPC i powiedział, że jak sobie dorobię to gniazdko to na lajcie mogę tam podłączyć ten ConnectBox. Chodzi mi o samo dorobienie gniazda i to w jaki sposób to będzie funkcjonowało. Elektryk będzie zabierał sygnał z tego gniazda co jest w salonie, żeby dorobić gniazdo w innym pomieszczeniu?
  • Odpowiedz
@osiol3k: dobrze elektryk mowi. Jedna sieciowka ze skrzynki lecisz do connectboxa i druga z niego do skrzynki i ze skrzynki do salonu. Wszystko sie zgadza. Siec w salonie ma byc po connectboxie wiec musisz z niego wrocic sygnalem zeby go podac na ta skretke w salonie . Po to dwa kable i podwojne gniazdo.
  • Odpowiedz
@osiol3k: Nie bedzie zadnej skretki, albo podlaczyc ci koncentryk albo jesli swiatlowod to zaraz za swiatlowodem bedzie przejscie na koncentryk po ktorym podlaczony jest modem. Skretke za swiatlowodem moga podpinac jedynie na obcej, dzierzawionej sieci czyli nawet bys nie zobaczyl technika UPC.

RFOG to niebieskie urzadzenie, widzisz, ze tu nie ma zadnej skretki, dopiero za modemem.
https://www.wykop.pl/wpis/46818179/mordy-przyjechali-panowie-monterzy-i-wlasnie-zains/
  • Odpowiedz
@maly38: Wiec po co sie wypowiadasz? Jestes pewien, ze to byly ONT-y wlasne UPC, nie RFOG jak wrzucilem wyzej? Jak wygladaly, jaki model albo dostawca, zestaw ONT i Router czy jakies pudelko all in one z wifi, switchem? Ktorys raz widze wspominane FTTH wlasne UPC ale nikt nie pokazal jak ono w praktyce wyglada.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Bo tu nie ma co pokazywać. ONT osobno od Nokii, a router to ichniejszy connect box z portem wan na rj45. Zresztą podejrzewam, że router jest taki sam jak montowany na sieciach popc (aczkolwiek tego na sto procent nie jest pewien).
  • Odpowiedz