Wpis z mikrobloga

Panowie, PS5 po operacji, czyli kontynuacja wątku https://www.wykop.pl/wpis/63035827/aktualizacja-sprawy-wadliwego-playstation-5-z-wpis/

Najeździłem się dzisiaj za śrubokrętem i tymi o-ringami. O-ringi kupiłem w pierwszym sklepie, natomiast dostać śrubokręt torx T8 z tą dziurą udało mi się dopiero w piątym. Na obrzeżach miasta. Jak chcecie to kupować, to olejcie Castoramę, tylko idźcie do lokalnych sklepów z narzędziami.

Podłożyłem o-ringi zarówno pod wiatrak, jak i pod blaszkę na wiatraku. Kombinowałem z dokręceniem śrub i to na tyle, że jak skręciłem całą konsolę, bo wydawało mi się ok, to ją potem znowu rozkręciłem, by wyregulować te śruby. Na pewno mogę powiedzieć, że im mocniej jest dokręcony wiatrak, tym głośniejszy jest hałas. Przy moim stanęło na tym, że śruby są bardzo lekko wkręcone, tyle na ile, żeby się trzymały.

O-ringi niestety nie wiem jakie miały rozmiary, bo Pani w sklepie miała pudełko z wymieszanymi wszystkimi, więc wziąłem na oko 3 różne rodzaje. Akurat spasowały idealnie. Prawdopodobnie były to 3x1,5 lub 3x2 pod wiatrak i 4x1,5 lub 4x2 pod blaszkę na wiatraku.

Obecnie PS5 chodzi tak jak na filmie w załączniku. Jeśli to nie efekt placebo, to hałas wentylatora słychać wyłącznie, kiedy w pokoju jest totalna cisza. Jeśli w grze są choćby drobne dźwięki (otoczenia lub nawet delikatna muzyka), to one zagłuszają ten wentylator, czyli powinno być to akceptowalne. Wychodzi na to, że pozbyć się tego hałasu totalnie nie da, ale można go bardzo ściszyć. Na YT też widziałem, że u ludzi dalej był słyszalny, ale też w znacznie mniejszym stopniu.

Oczywiście musi minąć trochę czasu i muszę pograć w coś, by powiedzieć, czy to na pewno działa i jest wystarczające, ale dzisiaj wiem jedno -jak kupicie PS5, to odrazu sprawdzajcie, czy ma wiatrak Nidec. Jak ma - to zwracajcie do sklepu i kupcie ponownie aż traficie na wiatrak Delta.

#ps5 #playstation #sony #afera
gry-sa-sztuka - Panowie, PS5 po operacji, czyli kontynuacja wątku https://www.wykop.p...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gry-sa-sztuka: Warto wspomnieć również o najrzadziej spotykanym ale równie cichym wiatraku NMB. Mam taki w swojej konsoli i sam wiatrak jest praktycznie niesłyszalny a przez wielu testerów uważany jest za najcichszy
  • Odpowiedz
@Danio_1992: Słuchałem porównania tych wiatraków i bardzo duże terkotanie na nim było słychać - ponoć to były piszczące cewki, bo wiatrak ten potrzebuje większe napięcie niż pozostałe, więc coś tam w zasilaczu musi bardziej pracować. Ale mógł to być tylko zbieg okoliczności, że konsola z tym wiatrakiem NMB miała wadliwe cewki.
  • Odpowiedz
  • 0
@gry-sa-sztuka A montowałeś tę osłonę / grill na wiatrak? Bo ja montowałem bez tego tak jak jeden koleś na filmiku z YouTube. Na tym Twoim nowym filmiku słyszę, że to "ufo" ucichło.
  • Odpowiedz
@gry-sa-sztuka: Niektóre konsole mają problem z cewkami, słychać wtedy dźwięk porównywalny do golarki. Występuje on tylko w grach nextgenowych lub tych po aktualizacji do 4k/60 i co ciekawe dźwięk ten nasila się w zależności ile światła wyświetla gra przykładowo jeśli w grze jest noc to będzie znacznie ciszej. Mimo wszystko sam wiatrak jest niesłyszalny i ten dźwięk nie ma z nim powiązania
  • Odpowiedz
@Absynt: Montowałem zarówno osłonę na wiatrak (pod nią również dałem o-ringi) i zamontowałem też ten czarny plastik na krawędzi frontu konsoli. Nie wiem o której teraz mówisz xD Ale zauważyłem, że jak montowałem biały panel, to hałas się zwiększa - sprawdzałem czy to nie przez nacisk, ale panel nie dotyka w jakikolwiek sposób wiatraka i nic nie dociska - musi to być echo, które niestety potęguje hałas.

@Danio_1992:
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Danio_1992: Szczególnie cewki słychać przy grasz z plusa z tego miesiąca. Dirt 5 i deep rock. I najlepsze że jak dajesz pauzę albo odświeża serwery to wtedy jest cisza. Dziwne w c--j pierwszy raz się z takim czymś spotkałem w całym swoim życiu
  • Odpowiedz
@M83_: Ja się najbardziej zdziwiłem w Miles Morales jak pierwszy raz tego doświadczyłem. Patrzę w ziemie jest ciszej odwracam kamerę w stronę jasnego nieba jest głośniej i mówię co do chu xD
  • Odpowiedz
@Mappet: pomogło, o ile w pokoju nie ma totalnej ciszy - wtedy to nadal słuchać. Aczkolwiek ja też już jestem wyczulony na ten dźwięk.
Natomiast mówiąc wprost - wkur###em się i skorzystałem ze zwrotu / reklamacji w sklepie, bo konsolę miałem niecały miesiąc. Stwierdziłem, że nie będę się męczył z tym kilka lat. Dzisiaj dostałem SMSa o zakończeniu reklamacji i żebym przyjechał do sklepu.
Zobaczymy co z tym zrobili
  • Odpowiedz
@Mappet: Wymienili mi konsolę na nową. Która brzmi identycznie xD Ale ta ma przynajmniej białe panele. Co więcej, przyciski strzałek w prawo i do góry na padzie dają uczucie, jakby coś się tam kleiło w środku. Tzn. wciskają się, ale jest uczucie, że coś jest nie tak. Do tego prawy drążek zaczął wydawać kliknięcia za każdym razem przy ruszaniu nim w górę. I na bank tego nie było przed wysłaniem
  • Odpowiedz
@gry-sa-sztuka: co do halasu z wiatraka to mi pomoglo postawienie podstawki nie idealnie na plasko. Po zagladnieciu do srodka, obmacaniu wszystkiego, przyszedl mi jeszcze jeden pomysl jak ten rezonans opanować. Za jakoś czas sie za to wezme i dam znac jak wyniki
  • Odpowiedz
@Mappet: Te o-ringi znacznie zmniejszają hałas - szczególnie mam porównanie jak teraz mam konsolę bez nich, więc to już oleje - po prostu je założę i mam ten temat w dupie, bo nie chce mi się z tym już męczyć. Albo jak się wkurzę, to sprzedam ten cały zestaw, póki ps5 dalej lata po allegro w zawyżonych cenach. Ogólnie mam też wrażenie, że inaczej to słychać w zależności od tego
  • Odpowiedz
@Mappet: Ogólnie to nagrałem też film na YT jak naprawić ten wiatrak poprzez o-ringi i jest tam więcej nagrań jak to słychać właśnie z panelami, bez nich; z podkładkami, bez nich itd. więc podrzucam jakbyś chciał sobie to zobrazować ;)
gry-sa-sztuka - @Mappet: Ogólnie to nagrałem też film na YT jak naprawić ten wiatrak ...
  • Odpowiedz
@gry-sa-sztuka: a, to twoj, ogladalem. Dobra robota.
Masz racje z tym, ze to zalezy jak jest ustawiona. Wczesniej mialem ustawioną pionowo ale bokiem za tv, zeby dziecka i gosci tym potworkiem nie straszyc, i rezonowalo glosniej. Pomagalo tez jak chwytalem ja za panele od gory i lekko sciskalem, bo jak za mocno to efekt wyciszenia znikal.
Ogolnie cala konsola jest jak pudlo rezonansowe w gitarze. Zwroc uwage, jak ten plastikowy
  • Odpowiedz