Wpis z mikrobloga

Zamówiłem sobie Convoya S2+ w wersji SST40, ale brakuje mi jeszcze akumulatorka 18650. Tylko jest taki problem, c---a się na tym znam i nie chcę się nadziać na podróbkę. Wiem tyle że szukam czegoś co ma 3400mAh i co najmniej 5A maksymalnego poboru. Także prosiłbym o podanie namiaru na jakiś rzetelny sklep, bo boję się takie rzeczy kupować na Allegro od byle kogo, a nawet jeżeli ktoś jest w stanie polecić konkretny akumulatorek od konkretnego sklepu który będzie pasować do tego modelu. :)

#latarki #elektronika
supra107 - Zamówiłem sobie Convoya S2+ w wersji SST40, ale brakuje mi jeszcze akumula...

źródło: comment_1641837338DTjk36luB4GJAsUYFESkWn.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@supra107: Od dłuższego czasu już nie siedzę w bateriach, ale to jak najbardziej wygląda ok.
Testy jakie znalazłem nie znajdują defektów, specyfikacja pozwala na rozładowanie od -20. Rozładowanie 10A daje wysokie temperatury więc niekoniecznie warto je traktować prądem znamionowym. Ale Ty będziesz max w połowie.
Więc jak dla mnie - można brać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I tak, bolec w 18650 określa czy ogniwo ma wbudowane
  • Odpowiedz
@Aramil: No właśnie złożyłem zamówienie. Teraz się modlić że kitajce doślą latarkę i będę miał solidne świecidło a nie tego p------a Olighta co ma 90 lumenów. Dzisiaj po ciemku poszedłem do sklepu i jednak za słabo świeci jakbym miał się w kompletnych ciemnościach szamotać, a patrząc na testy to ten Convoy 1800 lumenów to wręcz kieszonkowa latarnia. :)
  • Odpowiedz
@supra107: Za panasonica NCR18650B 3400 mAh zapłaciłem ok 30 zł. Najtaniej widziałem 26zł. Nawet tu ci wrzucili wyżej.

Te ogniwa które kupiłeś są z demontażu pakietów. Taka loteria trochę, ale odzwierciedla to cena. W komentarzach piszą że mogą mieć nawet 5 - 6 lat. Jak będziesz miał ładowarkę z pomiarem pojemności to napisz co ci przyszło.
  • Odpowiedz
@j3sion: No to co ja poradzę że nieważne ile się spytam na Wykopie to nikt nie jest k---a w stanie podać choćby jednego sklepu w którym sprzedawane są nowe, oryginalne ogniwa, bez loterii? Bo na pewno taki istnieje. xD
  • Odpowiedz
Do Convoya S2+ nie trzeba takiego prądu, najmocniejsze stockowe sterowniki mają 2,8A

@Aramil: nowe convoye na SST mają driver z FET. ciągną niecałe 5A.

nikt nie jest k---a w stanie podać choćby jednego sklepu w którym sprzedawane są nowe, oryginalne
  • Odpowiedz
@kiedystobylyloginy: Tak, już zdążyłem to zauważyć. Teraz mam z tyłu głowy myśl o upgradzie bo starej lampce nieco jednak w lesie brakuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@supra107: A skoro wolisz nowe ogniwa to trzeba było to zaznaczyć :P O ile nie budujesz baterii to zdecydowanie bardziej opłaca sie kupić rozpakiety bo są dwa razy tańsze, a często niewiele słabsze. Zwłaszcza do latarki, gdzie jest
  • Odpowiedz
@Aramil: Nie no jak to z rozpakietowania będzie bez problemu działać w latarce to czemu nie, ale tyle jest odmiennych opinii na temat jakie ogniwa i od kogo kupować że sam się pogubiłem. Może jutro dojdzie to ogniwo i zobaczę co tam pokaże na ładowarce. :)
  • Odpowiedz
Teraz mam z tyłu głowy myśl o upgradzie bo starej lampce nieco jednak w lesie brakuje

@Aramil: nie no, convoye fajne. te na SST nawet bardzo (wiem, bo mam 8 w różnych konfigach;), ale z perspektywy kogoś mniej p--------o niż ja, to przesiadać się z s2 na s2 trochę bez sensu, skoro za niewiele więcej (koło świąt była promka za 110, teraz ~150) można mieć na przykład wurkkosa ts21 do
kiedystobylyloginy - > Teraz mam z tyłu głowy myśl o upgradzie bo starej lampce nieco...

źródło: comment_1641947223H6g9GZmG1MZYFLqJE6s77c.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@supra107: jest dobrze, ten aku ma napięcie nominalne 3.6V co znaczy że będzie się ładował do 4.2V
Te 3.6 to jest dla aku lifepo i one się maksymalnie ładują do 3.6V.

W aukcji wyżej masz wykres. Minimalne napięcie pod obciążeniem nie może spaść poniżej 2.5V a w spoczynku 3.2V dla twojego aku. Jak będzie gorzej to możesz uszkodzić aku. W latarce powinna być info czy jest zabezpieczenie, ale przy 5A
  • Odpowiedz
@supra107: Nie ma, ale by się mniej więcej zgadzało, zazwyczaj ogniwa mają ok. 30-40% naładowania. Pełną pojemność poznasz jak rozładujesz do 0. Jak miała około 40% to pojemność powinna wyjść 3200-3400mAh
  • Odpowiedz