Aktywne Wpisy
Będąc w Tatrach nie jeden zastanawiał się co to k---a jest Murzasichle? XD
Jakaś niemiecka pomyłka? Ja miałem tą schizę również. Otóż to nie szwabski.
A więc:
Skąd wzięła się nazwa Murzasichle?
Murzasichle istnieją od 1630 r. Nazwa miejscowości, pochodząca z języka Wołochów(rumuński), jest zlepkiem trzech słów: „mur”, „za” oraz „sichle” – co oznacza mur (dawna nazwa miejscowości) za rzeką Sichłą. Nazwę wymawiamy z miękkim „ś”, nie zaś jak większość błędnie, z
Jakaś niemiecka pomyłka? Ja miałem tą schizę również. Otóż to nie szwabski.
A więc:
Skąd wzięła się nazwa Murzasichle?
Murzasichle istnieją od 1630 r. Nazwa miejscowości, pochodząca z języka Wołochów(rumuński), jest zlepkiem trzech słów: „mur”, „za” oraz „sichle” – co oznacza mur (dawna nazwa miejscowości) za rzeką Sichłą. Nazwę wymawiamy z miękkim „ś”, nie zaś jak większość błędnie, z
Ptaahu +67
czad irfanview vs g---o windows photos
Tytuł:
Wilk stepowy
Autor:
Hermann Hesse
Gatunek:
literatura piękna
ISBN:
9788380082588
Tłumacz:
Gabriela Mycielska
Wydawnictwo:
Media Rodzina
Liczba stron:
360
Ocena: ★★★★★★★★★★
O Matko! Nie mam pojęcia co napisać o tej książce. Zabierać się za nią miałem już przez lata, po tym jak #bisz mnie miotał emocjonalnie swoją płytą #wilkchodnikowy . Podobieństwa po tytule nasuwają się same. Niemniej, nie miałem najmniejszego pojęcia co zastanę w tej książce. I szczerze po przeczytaniu dalej nie mam pojęcia co to było. Ale warto było - jeżeli książka doprowadziła mnie do łez, przemyśleń nad sensem życia, swoim miejscu we wszechświecie i tym podobnymi pierdołami to jestem skłonny uwierzyć, że to dobra książka. Przy okazji to moje pierwsze podejście do poszerzaniu horyzontów - nie licząc lektur szkolnych, to chyba nigdy nie czytałem czegoś wykraczającego poza tradycyjną powieść.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #literaturapieknabookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (7.8 / 10) (11 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-02-01 12:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: