Wpis z mikrobloga

#programowanie
Przez ostatnie kilka lat używałem Google Suit i rozwijałem aplikacje w Google App Script. Konto Google umożliwiało bezproblemowe hostowanie webowych aplikacji. Teraz instytucja w której pracuję przechodzi na Office 365. Co tam zastępuje Google App Script? Czy trzeba coś kupować ekstra aby hostować aplikacje? (jak Azure).
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@atpl77: Zależy, jaka aplikacja. Jakieś takie drobne chyba są na Azure za darmo. Jedlak jeśli już raz zaczniesz płacić na Azure, to ten free tier znika ( ͡° ͜ʖ ͡°) Anyway, Azure nie jest aż taki drogi, a daje mega możliwości
  • Odpowiedz
@atpl77: Wydaje mi się że najbliżej będzie MS Graph API https://docs.microsoft.com/en-us/graph/api/resources/excel?view=graph-rest-1.0

Co do hostowania aplikacji integrujących się z O365 poprzez Graph API to Azure. Jak firma ma O365 to ma też dostęp do AppRegistrations w Azure Active Directory żeby zarejestrować aplikację, ale sama aplilacja może być hostowana gdzie indziej: AWS/GCP. Ogólnie szeroki temat więc jak masz jakieś bardziej szczegółowe pytania w tym zakresie to pisz PW. Mam trochę expa w
  • Odpowiedz