Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Oszczędzam i inwestuję od dokładnie dwóch lat. Nie są to duże kwoty, to dokładnie 1000 zł miesięcznie. Strategia jest prosta, kupuj bez względu na wahania rynków to i tak wszystko się uśredni.

Podzieliłem to na cztery części po 25% na:

-poduszkę finansową
-obligacje 10 letnie
-akcje dywidendowe na GPW
-ETF

Nie stałem się bogaty, ale mam ponad dwadzieścia sześć tysięcy złotych kapitału w różnych aktywach. I to stosunkowo niewielkim kosztem bo nie inwestowałem nie wiadomo jak dużych kwot. W tym roku chcę zwiększyć miesięczne wpłaty do około 1200 zł.

Za kilka lat będę jak nic uchodził za jakiegoś bogacza kiedy ja po prostu zwyczajnie oszczędzam xD

#gielda #przemyslenia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@mirko_anonim ok, ja tak zrobiłem kilka lat temu z btc. Trochę jestem zjeb, bo mimo gigantycznego uśrednionego zysku (ok 1000%) wciąż myślę o tym jak mogłem... Więcej. Trochę to niemoralne
  • Odpowiedz
Jak coś, to zawówno obligacje jak i akcje u większości brokerów możesz w dowolnym momencie sprzedać i w ciągu kilku dni mieć hajs, więc możesz swoją poduszkę finansową też mieć zainwestowaną.

@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: nie, nie mozna, poduszka finansowa musi być w formie czegoś, co po pierwsz enie ma dużych wahań, a po drugie jest dostepne od ręki
  • Odpowiedz
  • 11
@galicjanin

@mirko_anonim gdyby cały naród postępował jak Ty, żylibyśmy w całkiem innym kraju, niestety wiecej ludzi kupuje u nas harnasie i czesterfildy niż akcje i obligacje.

No zajebiście dla gospodarki jakby każdy oszczędzał kasę zamiast wydawać xD
  • Odpowiedz
@galicjanin

@mirko_anonim gdyby cały naród postępował jak Ty, żylibyśmy w całkiem innym kraju, niestety wiecej ludzi kupuje u nas harnasie i czesterfildy niż akcje i obligacje.

Ile wydają miesięczne na te harnasie i czesterfildy?
To, że w USA tak ludzie robią nie znaczy, że u nas wypali bo Polska jest gorszym krajem pod każdym względem. W USA edukacja, zarobki są na o wiele wyższym poziomie. Tam wystarczy śpiewać, grać w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ja zacząłem dwa tygodnie temu, najpierw to co mogłem czyli 3k załadowałem w EDO, 2k w ETF i teraz planuję co miesiąc 1.5k pół na pół w te aktywa. EDO traktuję jako poduszkę finansową, bo kasa jest dostępna w 5 dni, ETF ładuje na IKE żeby tego nie ruszać w panice przy spadkach. Ciekawe czy za parę lat będę zadowolony z tej decyzji.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja też dzięki zwykłemu oszczędzaniu mogłabym uchodzić za bogacza (gdyby nie fakt, że nie mam własnego mieszkania xD). Mniejsze oszczędności na krótkie lokaty czy konta oszczędnościowe, jak się uzbiera większa kwota to na obligacje. Zasada jest prosta - w miarę możliwości wydawać mniej niż się zarobi. Od razu człowiek się czuje trochę lepiej, bo ma w razie czego zapas środków na nagłe sytuacje. Tylko to też kwestia tego, jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: gdzie kupujesz etfy? no i brawo, nawyk oszczędzania i finansowa wiedza będą procentować w przyszłości. kwoty na początku nie są takie ważne, jak nawyk, one przyjdą z czasem ze wzrostem zarobków.
  • Odpowiedz