Wpis z mikrobloga

Nie chce mi się przepychać we wpisach, w których jestem specjalnie wołany, i w komentarzach pod moimi wpisami, więc żeby zadowolić Pana @Tomtomprom informuję, iż współczynnik korelacji dla załączonego wykresu (który wrzucam codziennie w swoich wpisach jako dowód na występowanie zależności między szczepieniami i zgonami) jest niski. Ja ciągle uważam, że poziom wyszczepienia ma wpływ na liczbę zgonów, ale Wy zróbcie z tymi informacjami co zechcecie.

Poniżej komentarz @Tomtomprom:
"Korelacja poziomu wyszczepienia z liczbą zgonów na 100tyś mieszkańców jest na pograniczu braku związku tych zmiennych, a bardzo słabej korelacji, więc nie można zakładać, że poziom wyszczepienia wpływa na redukcje zgonów w Polsce? Współczynnik ten wynosi 0.1977"

#koronavs #koronawirus #statystyka
Matt_888 - Nie chce mi się przepychać we wpisach, w których jestem specjalnie wołany,...

źródło: comment_16410700618XqGDHAt6yPwmJbj1fCAfQ.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Matt_888: wiadomo że współczynnik korelacji będzie niski, bo zjawisko które opisujemy jest dużo bardziej złożone.

Gdyby JEDYNA zmienną był poziom wyszczepienia to wtedy korelacja byłaby wystarczającym wskaźnikiem.
A ponieważ tak nie jest toteż analiza bylaby wielokrotnie trudniejsza
  • Odpowiedz
@Matt_888: A sprawdzałeś czy nie wychodzi Ci niezbyt silna korelacja ze względu na to że grupy wiekowe są nierówno wyszczepione (starsi bardziej), nierówno zagrożone (starsi bardziej) i nierówno liczebne (starszych jest mniej)?
  • Odpowiedz
  • 3
@Matt_888 nie przepychaj się, z głupimi ludzmi nie da się dyskutować, wrzuć na czarno i ciesz się brakiem konieczności czytania gowna tego idioty albo niedrorozwinietego trola
  • Odpowiedz
@Matt_888: na transmisję wirusa w dużym stopniu wpływa zagęszczenie ludności, które wpływa na ilość zakażeń które dopiero wpływają na odsetek ludzi którzy umierają. Robienie prostej statystyki ilość przypadków śmiertelnych na 100k ludności na pewno nie będzie miało dużej korelacji. Można byłoby się pokusić żeby zrobić ilość przypadków śmiertelnych na ilość zakażonych, ale też nie będzie miało wysokiej korelacji. Za dużo czynników ma wpływ żeby móc otrzymać wysoką korelację na tych
  • Odpowiedz