Aktywne Wpisy
Trzesidzida +76
mkarweta +355
Ponoć w Siemianowicach Śląskich pali się składowisko chemikaliów.
Tymczasem Alert RCB śpi w najlepsze. Wydaje mi się, że wypadałoby napisać choćby pro forma: "palą się chemikalia, zamknijcie se okna, elo"
Zdjęcie własne z Katowic.
#alertrcb #katowice #siemianowice #siemianowiceslaskie #slask
Tymczasem Alert RCB śpi w najlepsze. Wydaje mi się, że wypadałoby napisać choćby pro forma: "palą się chemikalia, zamknijcie se okna, elo"
Zdjęcie własne z Katowic.
#alertrcb #katowice #siemianowice #siemianowiceslaskie #slask
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Ja sam kiedys popełniłem ten błąd. Kilka lat temu posłuchałem się rodziców i postawiłem dom dwuspadowy, gdzie obecnie na poddaszu mieszkaja moje dzieci. Pewnie będziecie się że mnie śmiać ale ten dach od lat spędza mi sen z powiek. Mimo że mam podbitke to skrzypi jak stara #!$%@? po deszczu. Przy każdym większym wietrze czy zapowiadanych trąbach powietrznych siedze jak na szpilkach i martwię się o swój dobytek. Niby wiem że wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuka budowlana i dach jest deskowany, ale przecież oglądam TV i wiem co potrafi żywioł. Wyobrażam sobie że wiatr zrywa dach, odkrywa dom, woda wlewa się schodami na parter a ja tracę dorobek swojego życia. Myślę że gdybym wtedy postawił takiego "klocka" zakończonego stropodachem to spałbym spokojniej. Jedyne co bym stracił to więźbę, ale nadal byłoby możliwe mieszkanie w takim domu. (Serio, bardziej boje się wiatrów jak pożaru.)
A wy? Jakie macie zdanie w tej kwestii? Decydując się w dzisiejszych czasach na budowę jaki projekt byście wybrali?
#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #polskiedomy #diy #budownictwo #remontujzwykopem
Ktos kto sie decyduje na dom poza miastem musi byc swiadomy ze bedzie mial co najmniej 2 samochody, do tego drugie komplety opono, rowery, kosiarka, moze jakis bagaznik na rowery itp. Dlaczego ludzie nie buduja sobie hal garażowych pod domami tak jak to sie robi w blokach?
@XAndreX: nie. Normalnym jest że śnieg z dachu zjeżdża i wiadomo, że można się tego spodziewać. Na dachu stosuje się też łapy do utrzymywania śniegu. Ty sprowadzasz to do głupiej według mnie argumentacji... No bo argument, że spadający śnieg może komuś kark złamać - to wiesz... A kuchenka gazowa może oparzyć jak się nad palnikiem rękę trzyma. Patrzę na to bardziej technicznie. Odśnieżając płaski
- skośny dach
- kostka
- dach o skosie 30st. z poddaszem
warto zwrócić uwagę na koszty ogrzewanie.
Tutaj i dobrze zaizolowana kostka, i dom z poddaszem i małymi skosami będą bardziej ekonomicznym rozwiązaniem.
Mój przykład.
Dom o metrażu ~140m2. Bliźniak, kubaturą zbliżony do obrazka drugiego u góry posta. Ogrzewany gazem, podgłogówka. Brak solarów, pomp ciepła, rekuperacji itd. Dogrzewany okazjonalnie kominkiem na drewno.
Dzięki dobrej izolacji termicznej dachu nie
Komentarz usunięty przez autora
@kolar1: W sumie ciekawe pytanie...
Z tego co ja wiem - generalnie ciężko na takich dachach odśnieżać, bo tam i kominków pełno, a jeszcze gorsze są druty od instalacji odgromowej. Tak naprawdę te "płaskie" dachy na blokach nie aż tak płaskie, mają spory spadek od ścian do środka. I tak np. na korytarzach
Jeśli chodzi o użytkowanie to nie może być ten skos za nisko w pomieszczeniu, projekt musi byc tak zrobiony żeby większość podłogi była w pełni użytkowa,
@kolar1: uściślając - pisałem o blokach z okresu PRL