Wpis z mikrobloga

• 210
Czemu nadal tysiące Polaków popełnia ten kardynalny błąd i zamiast budować "wille" z pełnymi kondygnacjami i z płaskim dachem decydują się na te "pałacyki" z mnóstwem kukawek, skosów i kompletnie nieużytecznym poddaszem? ( _) Ja doskonale zdaje sobie sprawę że MPZP reguluje takie kwestie, ale na litość boską, 90% gmin w Polsce dopuszcza już taką zabudowę. Oczywiście, są to dodatkowe koszta na materiały, stal i beton, ale nawet jeśli wylanie tego dodatkowego stropu miałoby kosztować 100K PLN to i tak uważam że warto bo korzyści z tego płynące są niepoliczalne. Pozatym w ogólnym rozrachunku i obecnych cenach nie jest to więcej jak 10% kosztów jakie poniesiemy przy budowie, a to co wydamy tutaj zaoszczędzimy na powierzchni blachy czy docieplaniu tych skosów wełną.

Ja sam kiedys popełniłem ten błąd. Kilka lat temu posłuchałem się rodziców i postawiłem dom dwuspadowy, gdzie obecnie na poddaszu mieszkaja moje dzieci. Pewnie będziecie się że mnie śmiać ale ten dach od lat spędza mi sen z powiek. Mimo że mam podbitke to skrzypi jak stara #!$%@? po deszczu. Przy każdym większym wietrze czy zapowiadanych trąbach powietrznych siedze jak na szpilkach i martwię się o swój dobytek. Niby wiem że wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuka budowlana i dach jest deskowany, ale przecież oglądam TV i wiem co potrafi żywioł. Wyobrażam sobie że wiatr zrywa dach, odkrywa dom, woda wlewa się schodami na parter a ja tracę dorobek swojego życia. Myślę że gdybym wtedy postawił takiego "klocka" zakończonego stropodachem to spałbym spokojniej. Jedyne co bym stracił to więźbę, ale nadal byłoby możliwe mieszkanie w takim domu. (Serio, bardziej boje się wiatrów jak pożaru.)
A wy? Jakie macie zdanie w tej kwestii? Decydując się w dzisiejszych czasach na budowę jaki projekt byście wybrali?
#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #polskiedomy #diy #budownictwo #remontujzwykopem
daeun - Czemu nadal tysiące Polaków popełnia ten kardynalny błąd i zamiast budować "w...

źródło: comment_1640675407SvE8etphpMRIagWngqC0co.jpg

Pobierz
  • 127
  • Odpowiedz
@daeun: poza tymi skosnymi dachami #!$%@? mnie jeszcze garaze na malucha :)
Ktos kto sie decyduje na dom poza miastem musi byc swiadomy ze bedzie mial co najmniej 2 samochody, do tego drugie komplety opono, rowery, kosiarka, moze jakis bagaznik na rowery itp. Dlaczego ludzie nie buduja sobie hal garażowych pod domami tak jak to sie robi w blokach?
  • Odpowiedz
argument taki sam jak z odśnieżaniem stropodachu.

@XAndreX: nie. Normalnym jest że śnieg z dachu zjeżdża i wiadomo, że można się tego spodziewać. Na dachu stosuje się też łapy do utrzymywania śniegu. Ty sprowadzasz to do głupiej według mnie argumentacji... No bo argument, że spadający śnieg może komuś kark złamać - to wiesz... A kuchenka gazowa może oparzyć jak się nad palnikiem rękę trzyma. Patrzę na to bardziej technicznie. Odśnieżając płaski
  • Odpowiedz
@daeun: No bo pewno zrobiłeś dach jak pan architekt przykazał i zgodnie z jego nowoczesnym projektem z zapałek. Wiesz z jakiego domu najszybciej wiatr ściągnie dach?

• Odpowiedz
Przy porównaniu domów:
- skośny dach
- kostka
- dach o skosie 30st. z poddaszem

warto zwrócić uwagę na koszty ogrzewanie.
Tutaj i dobrze zaizolowana kostka, i dom z poddaszem i małymi skosami będą bardziej ekonomicznym rozwiązaniem.

Mój przykład.
Dom o metrażu ~140m2. Bliźniak, kubaturą zbliżony do obrazka drugiego u góry posta. Ogrzewany gazem, podgłogówka. Brak solarów, pomp ciepła, rekuperacji itd. Dogrzewany okazjonalnie kominkiem na drewno.
Dzięki dobrej izolacji termicznej dachu nie
markhausen - Przy porównaniu domów:
- skośny dach
- kostka
- dach o skosie 30st. z...

źródło: comment_1640681681nEkHaY1Kl4AB2fLg2oL5Lm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@daeun: no z twojej posta wynika, że najlepiej mieć tańszy 2 spadowy dach i ubezpieczenie za 500 zł rocznie które pokrywa uszkodzenia od klęsk żywiołowych xD
  • Odpowiedz
Ciekawe jak to robią na blokach mieszkalnych? Jeszcze nie widziałem, żeby ktokolwiek mi tam wchodził i coś odśnieżał.

@kolar1: W sumie ciekawe pytanie...

Z tego co ja wiem - generalnie ciężko na takich dachach odśnieżać, bo tam i kominków pełno, a jeszcze gorsze są druty od instalacji odgromowej. Tak naprawdę te "płaskie" dachy na blokach nie aż tak płaskie, mają spory spadek od ścian do środka. I tak np. na korytarzach
  • Odpowiedz
@daeun: buduje właśnie 2 spadowy, tak jest najtaniej, wizualnie też mi się podoba, pełno takich domów jest (starszych i nowszych) jakby było tak dramatycznie jak to przedstawiasz to by ludzie tracili dobytki a cała polska pełna takich domków. Tak jak wspomnieli od czego jest ubezpieczenie.

Jeśli chodzi o użytkowanie to nie może być ten skos za nisko w pomieszczeniu, projekt musi byc tak zrobiony żeby większość podłogi była w pełni użytkowa,
  • Odpowiedz
@defoxe: No nie wiem. U mnie jest podwójny stropodach żelbetowy wentylowany. Problem był jedynie z ptasiorami ale pozakładali kratki i teraz jest już spokój. Ostatnio nawet jest plan dać fotowoltaike na połowie bloków bo spokojnie te obciążenia się przeniosą z zapasem.
  • Odpowiedz
via otwarty_wykop_mobilny_v2
  • 1
@daeun: gościu masz jakąś paranoje, serio siedzisz i panikujesz nad potencjalną katastrofą która się pewnie nigdy nie zdarzy xD idź po jakąś pomoc bo zaraz odkryjesz, że jest szansa, że całe twoje życie zrujnuje nowotwór/wypadek albo milion innych rzeczy. A co do dachu to mieszkałem na takim poddaszu to po pewnym czasie #!$%@? miałem na ten deszcz (a wiekszosc czasu byl on #!$%@? zrobiony przez co głośny) po dociepleniu i wyciszeniu
  • Odpowiedz