Wpis z mikrobloga

Od dość dawna mam taki zwyczaj, że dzień zaczynam od wypicia cieplej wody z miodem.

Miód kupuję od pszczelarza i jest spoko. Tylko ten duży słoik powoduje, że coraz ciężej jest wyjąć miód łyżką. W końcu przychodzi dzień gdy miodu już nie opłaca się wydłubywać łyżką. Wtedy dolewam ciepłej wody do słoika i piję z niego. xD To zawsze jest lepszy dzień, bo ta woda jest dużo słodsza. Można powiedzieć, że to trochę święto. xD

Dziś jest tej dzień. Pijcie ze mną wodę z miodem ze słoika i trzymajcie się w pracbazie czy studbazie.

#gownowpis #miod
Wisimiwur - Od dość dawna mam taki zwyczaj, że dzień zaczynam od wypicia cieplej wody...

źródło: comment_1640065733acu1x0rnIYbEldMhZG2JEl.jpg

Pobierz
  • 141
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PonuryBatyskaf: mi smakuje xD nie wiem w sumie czy coś więcej. Miód jest spoko na odporność, a duża ilość wody po przebudzeniu jest wskazana, bo przez te 7 godzin, które przesypiam to nie piję i się odwadniam.
  • Odpowiedz
  • 26
@Wisimiwur tylko pamiętaj żeby nie dodawać miodu do zbyt ciepłej wody, herbaty itp. ponieważ miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza ze względu na proces denaturacji białek
  • Odpowiedz
@Wisimiwur: Pamiętaj tylko, żeby nie za ciepła była ta woda. Miód w temperaturze powyżej circa 40 stopni staje się właściwie tylko cukrem, w sensie zatraca swoje miodzie moce.
  • Odpowiedz
@rysownik: @Wisimiwur: ogolnie jest to malo zdrowe, troche jak byscie mowili ze napicie sie Coli po wstaniu jest zdrowe.
Masz wyrzut cukru a zadnego posilku do strawienia. Jak ktos ma predyspozycje to takim eliksirem szybko nabawi sie insulinoopornosci, a to prosta droga do cukrzycy typu drugiego.

Pozdrawiam cieplutko.

Ps. po wstaniu SAMA woda. Tyle.
  • Odpowiedz
pamiętaj że pozytywne działania miodu jest tracone jak dolejesz wody o temperaturze powyżej 20 stopni


@bumbp: chyba cię poniosło z tą temperaturą, przeciętny konsument, jest o 16 stopni cieplejszy.
  • Odpowiedz
@Miszcz_Joda dla miodu naturalna temperatura to 35 stopni, taka jest najlepsza, ale z w większości źródeł czytałem że max to 45°
"pszczele enzymy rozpadają się w temperaturze powyżej 45 st. C i w efekcie miód traci jedne ze swoich najbardziej wartościowych składników"

"W temperaturze powyżej 45°C miód traci swoje właściwości ze względu na proces denaturacji białek, ale przede wszystkim utratę cennych enzymów. Mają one właściwości antybiotyczne, dzięki którym
  • Odpowiedz