Wpis z mikrobloga

#matiwojwchinach <-- mój tag o życiu w Chinach

W Chinach wykonanie covidowego testu PCR kosztuje 20zł (35¥)

Od 15 grudnia 2021 opłata za covidowy test PCR została obniżona do 20zł (35¥). Wynik testu ma gwarancję dostarczenia w ciągu 24 godzin od wykonania, ale większość pojawia się już po 8-10 godzinach. Dostępny jest też test przyspieszony (wynik do 8 godzin) za niecałe 85zł (135¥).

Przy skierowaniu na test przez lekarza (po zgłoszeniu się do kliniki gorączki czy innych nagłych sytuacjach) wynik jest dostarczany w ciągu 3-4 godzin, opłata jest taka jak za test w zwykłym trybie.

Przy zgłoszeniu się do kliniki gorączk,i kod zdrowotny pacjenta zostanie zmieniony na czerwony (mając taki kod nie ma możliwości wejścia do żadnego miejsca), do czasu uzyskania negatywnego testu nie można też opuścić terenu kliniki gorączki. Około 2 godziny po uzyskaniu negatywnego wyniku kod wraca do zielonego koloru.

Trzy miesiące temu miałem okazję doświadczyć tego samemu, mój czerwony kod QR na zdjęciu poniżej.

Test PCR jeszcze rok temu kosztował 46zł (75¥), ale cena była stopniowo obniżana. Nie ma tutaj dostępnych innych testów niż PCR (albo przynajmniej niewiele osób je używa). Z tego co słyszałem w Polsce taki test kosztuje 200 czy 300zł (o)

#ciekawostki #chiny #swiat #koronawirus #medycyna #covid19
Pobierz matiwoj11 - #matiwojwchinach <-- mój tag o życiu w Chinach

W Chinach wykonanie covid...
źródło: comment_1639553043Hgh0Ukb6itsViXEX0yOJtp.jpg
  • 5