Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bruuh: dobry wątek macie, mało tu czegokolwiek prócz newsów o k8s :)
Ja bym pause kontenera nie zauważył bo coraz więcej środowisk nie daje dostępu do node i w sumie to nie ma gdzie :p
@yggdrasil: jaka branża że tyle lat siedzisz w tym? Faktycznie często piszesz o k8s.
  • Odpowiedz
@annotate: Branża to różnie. Ja zajmuje się transformacja do szeroko pojętego cloud native. Głównie razem z big data, a czy dane to jakieś medyczne, finansowe czy coś innego to nie ma znaczenia. Ważna jest stabilność i szybkość działania. Co do kubernetesa to po prostu miałem kiedyś taki use case i akurat się pojawił, wcześniej robiłem coś podobnego miliardem skryptów. :)

Moim zdaniem k8s wygrał i jak chcesz się rozwijać jako
  • Odpowiedz
Czy ma ktos może pracował jako programista a teraz jako devops ? Lub odwrotnie ? I mógłby się podzielic doświadczeniami ?
Ogólnie sytuacja wygląda tak, że próbuje się przebranzowic na programistę (python + Django), bo jakoś jest to najbliższe do tego czym się zajmowalem do tej pory. Narszie ciężko ogarnąć mi jakąś pracę jako dev, ale za to dostałem propozycję pracy jako devops (też się zdziwiłem).
I taka mam zagwostke co robić.
  • Odpowiedz
Są dwa. Ten co konfigurujesz np. Nginx i pause container, który jest uruchamiany jako pierwszy i służy do konfiguracji sieci. Dlatego nawet jak odpalasz jeden to są dwa, tylko ten pierwszy nje jest widoczny.

@yggdrasil: no fajna ciekawostka i też ją znam ale to i tak już jest wiedza nieaktualna w nowszych wersjach k8s które nie używają dockera ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz