Wpis z mikrobloga

@6aesthetic9: Piernik to powinien być na miodzie. Moim zdaniem nie da się w wypiekach zastąpić cukru erytrytolem czy ksylitolem tak wprost. Cukier po za wartościami odżywczymi ma również swoje właściwości fizyczne, ma inną objętość, lepkość, inaczej się zachowuje pod wpływem temperatury etc. I zasępienie go po prostu czymś innym będzie znacząco wpływać na teksturę/konsystencję. Czy wciąż będzie dobre, tego nie wiem, zależy od wypieku.

Jeżeli chodzi Ci o samą słodkość to
  • Odpowiedz
@6aesthetic9: erytrytol może sprawić że wypiek będzie bardziej twardy, ale największe kuku jest takie, że zmienia smak na bardziej lodowy, powodując jednocześnie piekotę języka. Nie polecam.
  • Odpowiedz
@6aesthetic9: ksylitol będzie dobrym wyborem, ale pamiętaj że może powodować wzdęcia i przeczyszczenie. Jeśli chcesz piernik, proponowałabym coś z małej porcji, albo wypiek z przyprawą korzenną, łatwiej upiec na próbę coś z mniejszej porcji.
  • Odpowiedz