Aktywne Wpisy
pq18 +607
shandy71 +348
Cześć Mirki,
jakieś małolaty zniszczyły mi samochód zaparkowany na parkingu pod blokiem, zanim znalazłem świadków zdarzenia zgłosiłem na policję. Może mieliście podobną sytuację i podpowiecie co mogę, a czego nie mogę, albo jak mogę własnym dochodzeniem wspomóc policję, ale z drugiej strony nie łamać prawa, bo sprawa przez wiek sprawców jest patologiczna. Według świadków zdarzenia zniszczenia dokonało trzech chłopaków w wieku 10-12 lat.
Jest monitoring, który idealnie obejmuje miejsce parkingowe, ale właściciel udostępnił go tylko policji (pewnie rozeznanie chwilę potrwa), jest drugi monitoring obok, ale nie wskazuję on miejsca zdarzenia, tylko chodnik którym raczej mogli przechodzić czy właściciel tego monitoringu może mi udostępnić nagranie, żebym je sobie przejrzał? Zgrać na pendrive? Policjant mówił, że jeżeli nie ma monitoringu na miejsce zdarzenia to ich on nie interesuje.
Czy jeżeli znam imiona sprawców (podpisali się na masce auta) i domyślam, się że chodzą do podstawówki 400metrów od zdarzenia, mogę coś z tym zrobić?
Odezwało się ogólnie trochę świadków, którzy twierdzą że rozpoznają chłopaków bez problemu, tylko jak ich znaleźć...:(
A
jakieś małolaty zniszczyły mi samochód zaparkowany na parkingu pod blokiem, zanim znalazłem świadków zdarzenia zgłosiłem na policję. Może mieliście podobną sytuację i podpowiecie co mogę, a czego nie mogę, albo jak mogę własnym dochodzeniem wspomóc policję, ale z drugiej strony nie łamać prawa, bo sprawa przez wiek sprawców jest patologiczna. Według świadków zdarzenia zniszczenia dokonało trzech chłopaków w wieku 10-12 lat.
Jest monitoring, który idealnie obejmuje miejsce parkingowe, ale właściciel udostępnił go tylko policji (pewnie rozeznanie chwilę potrwa), jest drugi monitoring obok, ale nie wskazuję on miejsca zdarzenia, tylko chodnik którym raczej mogli przechodzić czy właściciel tego monitoringu może mi udostępnić nagranie, żebym je sobie przejrzał? Zgrać na pendrive? Policjant mówił, że jeżeli nie ma monitoringu na miejsce zdarzenia to ich on nie interesuje.
Czy jeżeli znam imiona sprawców (podpisali się na masce auta) i domyślam, się że chodzą do podstawówki 400metrów od zdarzenia, mogę coś z tym zrobić?
Odezwało się ogólnie trochę świadków, którzy twierdzą że rozpoznają chłopaków bez problemu, tylko jak ich znaleźć...:(
A
#pheidolemegacephala dostały dziś nową karmówkę :) a więc muszki Drosophila hydei i karaczany tureckie. Owady wrzuciłem na arenę zupełnie żywe, więc mrówki musiały się postarać trochę :)
Jednym z najbardziej interesujących tematów związanych z hodowlą mrówek jest określenie ich drapieżnictwa i ew. jego stopnia. Wiele gatunków mrówek, za pewne większość nie poluje aktywnie, no chyba że coś im się przypadkiem przytrafi. W związku z tym chciałem zobaczyć jak poradzą sobie moje Pheidole. Po podaniu około 20 muszek, mniej więcej 5zostało natychmiast złapanych i "rozciągniętych" (za odnóża). Natychmiast, znaczy od razu. Podałem im również 5 młodych karaczanów tureckich w rozmiarze 7-10mm. Jeden z nich pojawił się byt blisko szlaku pokarmowego Pheidole i został schwytany (wideo z przebiegu walki niżej).
Oczywiście podanie Pheidole 3cm dorosłego karaczana będzie raczej słabym pomysłem, poniważ robotnice mają do około 2mm długości. Zatem uwzględniając rozmiar robotnic mrówek podawanie karmówki długości 7-10mm jest wydaje się sporym wyzwaniem. Tym samym cieszy, że potrafiły schwytać takiego karaczana :)
PS Wiem że środowisko naturalne stwarza inne warunki niż te, które panują u mnie na arenie. Niemniej jednak jakiś stopień realizmu można odzwierciedlić, ponieważ kolonia jest stosunkowo mała i nie opanowała całej areny. Ponadto elementy wystroju zapewniają owadom karmowym niezbędne kryjówki i dają możliwość ucieczki.
#mrowki
#gruparatowaniapoziomu
#terrarystyka
#hodowlamrowek