Hej, mam możliwość przejścia niedługo na b2b w IT (network) i wszędzie ludzie mówią/piszą, że podatek liniowy jest najlepszy, ale teraz kolega mi podrzucił, że właściwie ryczałt może się opłacać bardziej? A tym bardziej w tym Polskim Wale, który za chwilę wchodzi. Poszperałem trochę w necie i widzę, że dla specjalistów sieciowców jest to podatek w wysokości 12%. Ktoś z was kto robi na b2b może własnymi słowami powiedzieć jak Wy to widzicie? Podzielić się swoim doświadczeniem? Wielkie dzięki.
@thority: nie jestem właśnie programistą tylko sieciowcem (sieci komputerowe), nie mam też księgowej :P mam ofertę na stole i się zastanawiam. Ryczał na szybko wydaje się lepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że praca zdalna
@thority: no to już pewniak, tylko myślałem o 12%, bo tak jest bankowo najłatwiej. Te 8.5% to chyba nie będzie dla mnie, ale dopytam o szczegóły w innych miejscach. Dzięki paniedzieju.
Wielkie dzięki.
#it #b2b #podatki #programista15k
Dzięki paniedzieju.
Ale czy sieciowiec liczy się jako programista na 12% ryczałtu to nie wiem.
Bierz księgową. Zapłacisz 100-200 zł, a spokój z papierami. Nie warto samemu tego robić. Serio. Szczególnie na początku jak nie ogarniasz.
https://www.infakt.pl/polecam/biurorachunkowe