Wpis z mikrobloga

#abcdetailingu Lekcja piętnasta: Regularne czyszczenie kokpitu – interior cleanery i interior quick detailery

W pierwszej części cyklu opisałem proces czyszczenia plastików za pomocą APC oraz zabezpieczenia dressingiem. Był to proces wymagający czasu i pracy ale dający najlepszy efekt a czasem, w przypadku szczurów, jedyny skuteczny. Jednak do bieżącego mycia i ścierania kurzu z deski rozdzielczej nie potrzebujemy aż takiej „siły”. W tym wypadku z pomocą śpieszą nam środki typu interior cleaner oraz interior quick detailer. Rozbijmy sobie je na czynniki pierwsze.

Interior cleanery to środki, które mają za zadanie oczyścić powierzchnie z zabrudzeń. Czym różnią się od APC? Maja mniejszą moc czyszczącą od APC, nie wymagają wymywania w przeciwieństwie do APC, mają pH przesunięte w stronę neutralnego (APC to w większości środki zasadowe), są bezpieczniejsze niż APC, przeważnie są to środki gotowe do użycia - nie wymagające rozcieńczenia. Chemia typu IC nadaję się do czyszczenie niemal każdego elementu wnętrze (plastiku, tapicerki, ekranów LCD, skóry, podsufitki) co nie zawsze jest oczywiste w przypadku APC. Kolejną przewagą użycia IC nad APC jest sposób użycia, najczęściej aplikujemy środek z atomizera na mikrofibrę i wycieramy powierzchnię.

Interior detailery/quick detailery z kolei to w teorii produkt 2 w 1. Mają za zadanie wyczyścić oraz zabezpieczyć plastik. Z reguły „moc czyszcząca” to jedynie zebranie kurzu i delikatnych zabrudzeń. Z zabezpieczeniem też jest różnie – są środki, które potrafią przyciemniać, niektóre zostawiają tylko warstwę ochroną UV. Można aplikować na powierzchnię, odczekać chwilę i wytrzeć mikrofibrą lub po prostu zaaplikować na mikrofibrę i wytrzeć kokpit.

Co wybrać? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Są środki, które zostawiają „coś po sobie” – te wyjątkowo nie nadają się do błyszczących powierzchni, zostawiają mazy na ekranach LCD, piano blackach czy chromowanych elementach jak np. klamki. W takim wypadku lepiej sprawdzają się produkty na bazie alkoholu, które szybko odparowują. Na ale właśnie szybko odparowują, przez co praca z nimi nie jest zbyt przyjemna na chropowatych powierzchniach.

#detailing #cardetailing #autodetailing #samochody #motoryzacja
vlodek2532 - #abcdetailingu Lekcja piętnasta: Regularne czyszczenie kokpitu – interio...

źródło: comment_1638711159WUZS1NPRPGK8eZPRk9RFXY.jpg

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • 0
@EmcePomidor izopropanol nie doczyści plastików kolego, zbyt szybko odparowuje. Wash mist i geyon są na IPA i średnio radzą sobie z plastikami ale za to ekrany LCD i piano Black dobrze się tym czyści.
  • Odpowiedz
l nie doczyści plastików kolego

@vlodek2532: drogi kolego proszę nie szkalować izopropanolu, kup butle i pokaż plastik którego się nie da wyczyścić tym. żadne wash misty, czysty izopropanol. edit: ale w sumie nadaje się głównie do gładkich powierzchni
  • Odpowiedz
  • 1
@EmcePomidor colego izopropanolu to ja z 20 litrów w życiu przelałem. Nie wyczyscisz bo zanim zaczniesz zacznie brud rozpuszczać to wyparuje. O szorowaniu nie wspomnę bo wtedy odrazu zniknie a wtedy z porów plastików nic nie wyciągniesz. Nawet z mikrofibry kurzu nie przetrze dobrze. Ekrany LCD i piano Black owszem pójdzie ładnie ale chropowaty kokpit z porami nie.
  • Odpowiedz
@vlodek2532: Dzięki za dobrą robotę którą robisz swoimi postami :)
Przy okazji chciałem zapytać: masz jakieś doświadczenia z Poorboy´s Natural Look? Pachnie całkiem przyjemnie, z tego co widziałem odżywia plastiki i oczywiście maże sie na gładkich powierzchniach.
Monochrome_Man - @vlodek2532: Dzięki za dobrą robotę którą robisz swoimi postami :) 
...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@vlodek2532: Kupiłem polecany przez Ciebie Multishine Max Alco i okazuje się że zajebiście czyści wszystko w domu xD Propsy mirku :D
  • Odpowiedz