Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 17
@Gwendeith: boże co za dzban z tego wilka. Przecież właśnie ujednolicenie standardów powoduje że firmy mogą konkurować. Np. nokia nie ma monopolu na ładowarki do swoich telefonów i jakaś inna firma może je produkować.
  • Odpowiedz
@Gwendeith: No dobra, ale tak szczerze to po c--j? Taki kabel kosztuje ile? 15zł? To jest tak ważny problem żeby najważniejsi urzędnicy w UE musieli się tym zajmować przez pewnie kilka ich posiedzeń?
  • Odpowiedz
@Gwendeith: Aha.. rzeczywiście to tak poważny problem że UE musi wprowadzać jakieś durne przepisy żeby ludziom było lepie... też mam różne kable do smartfona, laptopa, zegarka i dwóch par słuchawek bezprzewodowych i jakoś z tym żyje... XD
Poza tym z tego co zrozumiałem to mają ujednolicić ładowarki TYLKO do smartfonów? Więc o ile nie masz dwóch telefonów z różnymi gniazdami to dalej będziesz musiał żyć z dwoma kablami do słuchawek
  • Odpowiedz
@Gwendeith: No ale wracamy do początkowego punktu, taka ładowarka to stosunkowo niewielki koszt, patrząc jeszcze na fakt że telefon zmienia się raczej nie częściej niż raz w roku. Poza tym do każdego telefonu(chyba prócz Apple) dostajesz też kabel i ładowarke w pakiecie.
  • Odpowiedz
niewielki koszt, patrząc jeszcze na fakt że telefon zmienia się raczej nie częściej niż raz w roku

@wyindywidualizowany7: koszty są niskie ale masz kolejny niewykorzystany elektrośmieć w szufladzie. Z poprzedniej dekady mam kilka par słuchawek na jacka 3,5mm. . . i po co na co xD

Poza tym do każdego telefonu(chyba prócz Apple) dostajesz też kabel i ładowarke w
  • Odpowiedz
@Gwendeith: No dobra, uznaje argument walki z elektrośmieciami. Ale to może nieść ze sobą również opłakane skutki jeśli chodzi o rozwój technologiczny. Zacytuje tutaj jeden tweet

"Cieszycie się na USB-C we wszystkich smartfonach? Ja trochę też. Ale.

Pamiętajmy, że USB-C powstało w odpowiedzi na Lightning. Gdyby pomysł ujednolicenia standardów padł 10 lat temu, do dziś męczylibyśmy się z microUSB.

Obawy, że KE zabije innowacyjność, uważam za słuszne."
  • Odpowiedz
@wyindywidualizowany7: tak, też widzę ten problem. Prawdopodobne rozwiązanie to wymuszenie stosowania nowego, lepszego opracowanego standardu. Tylko z drugiej strony po co opracowywać nowy jak Unia każe stosować stary xD Albo - Może co jakiś czas znosić wymóg unifikacji, rozbudzić konkurencję i potem znowu wymusić na wszystkich stosowanie najlepszego z nowo opracowanych standardów?
  • Odpowiedz
@AKmatiAK: I tu się mylisz, oczywiście na przestrzeni lat pojawiały się nowe standardy od USB 1.0 po USB 3.0 i pewnie gdyby nie wejście złącza typu C dalej by ten rozwój trwał, lecz wprowadzenie tego typu złącz zdecydowanie podniosło poprzeczkę i dzięki właśnie budowie tego złącza udało się podnieść prędkość transmisji danych prawie dwukrotnie względem złącz typu microUSB.
Oczywiście możemy dalej rozwijać stare rozwiązania i ograniczyć mocno rozwój technologiczny, ale
  • Odpowiedz