Aktywne Wpisy

Melkovva_ +47
czym najdziwniejszym popijaliście wódę?
10 lat temu spotkałam się z koleżanką z LO i piliśmy u nich na mieszkaniu studenckim i do wódy był sok Hortex czekolada z wiśnią.
Do dziś mnie trzepie jak sobie ten smak przypomnę ...
10 lat temu spotkałam się z koleżanką z LO i piliśmy u nich na mieszkaniu studenckim i do wódy był sok Hortex czekolada z wiśnią.
Do dziś mnie trzepie jak sobie ten smak przypomnę ...

jmuhha +246
o kurna patrzcie to ლ(ಠ_ಠ ლ)
fb komendy w Iławie
fb komendy w Iławie

Czołem. Powoli wchodzę na etap dachu i mam pewien dylemat. Hurtownia z polecenia dekarza wyceniła mi całe drewno(krokwie i reszta) na 30tys zl +-. Obok mnie mam tartak który już 29Mb krokwi wycenił mi na kwotę 8tys netto (nie są na razie wliczone Laty i kontrłaty). Dekarz mówi mi ze to niemożliwe żeby taka cena była. Jak widać drewno nie jest heblowane plus pare innych rzeczy. Czy to normalna cena? Nie ukrywam ze trochę cienko robi się z kasa wiec różnica nawet tych minimum 10tys sporo robi.
źródło: comment_1638359368XlFQLID4agZAd7cD8LAxWj.jpg
Pobierz@Fr0g6ster:
Objętość [m3] = długość [m] x szerokość [cm] x wysokość [cm] x ilość sztuk / 10000
Drewno z tartaku będzie w okolicach 1500 zł/m3, suszone/klejone z certyfikatami to cena rzędu 3000 zł/m3
Heblowanie ma wpływ na trwałość (grzyby i robale trudniej wchodzą, woda spływa) i palność, suszone drewno będzie mniej pękać i nie będzie się skręcać.
Certyfikat wymaga oceny wad drewna (pęknięcia, sęki) zgodnie z normami, przy założonej wilgotności - masz wtedy gwarancję, ze np. C24 wytrzyma naprężenia zginające 24MPa.
I tu zapytaj
0,14 x 0,14 x 5,20 x 4 szt = jedna pozycja w m3
Jak podsumujesz wszystkie to wróć do nas.