Wpis z mikrobloga

#covid19 #covid #koronawirus #szczepienia #szczepionki Powiedzcie mi w sumie, czemu nikt się nie kicha, że na grypę trzeba się doszczepiać co roku, a tu jakieś wielkie mecyje? O ile nie jestem fanką aktualnego rządu ani szczególnie MZ, o tyle kompletnie mnie nie zaskakuje, że wirusy mutują, a przeciwciała są eliminowane i trzeba się doszczepiać.
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomtom666: no i dochodzimy do policjanta w każdym domu, uwielbiam to xD

tych aktualnie "funkcjonujących" zasad nie udało się przepchnąć, działało w trakcie pierwszego napadu paniki, a teraz o tyle o ile, ale też bardziej strach przed policjantem

aktualnie to myślę, że czego byś nie zaproponował, ludzie i tak będą mieć na to osobiście wygięte, a społecznie będą odpowiedzialni tylko przed mandatem, bo nie mamy nawyku profilaktyki, łatamy dopiero jak
  • Odpowiedz
@moll: nie, po prostu mamy społeczeństwo, w którym sąsiad to zło największe, a znakomita część profilaktyki ma za zadanie chronić innych. Z jakiegoś powodu zadziałało w krajach azjatyckich czy nawet w Izraelu. Tam nie dbają o "siebie", tam po prostu przejmują się swoją rolą w społeczności.
  • Odpowiedz
@megawatt: wiem co to jest tlenoterapia, ale nie jestem lekarzem, więc nie mam wiedzy na temat tego, kiedy się tego używa, a przekaz był taki - problemy z oddychaniem > respirator, bez uwzględnienia w narracji wcześniej podjętych metod leczenia
  • Odpowiedz
@tomtom666: Chiny to ta sama strefa wpływów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jak wymrą, to nic się nie zmieni - kiedyś sąsiad ubek/akowiec, a teraz szur/kowidianin. Co chcesz zmienić, skoro nawet podczas durnej (aczkolwiek pouczającej) wymiany zdań na portalu ze śmiesznymi obrazkami ludzie zaczynają od inwektyw w stronę osoby o odmiennych poglądach?
Stary beton właśnie szkoli nowy beton, co z tego, że granica podziału będzie inna, skoro
  • Odpowiedz
@moll: Chiny nigdy nie były pod wpływem ZSRR, zawsze sami ustalali swoje zasady. Komunizm trochę ich zniszczył, ale oni postawę prospołeczną mają wbudowaną w model od tysięcy. Dlatego poradzili sobie tak dobrze, pomimo tego, że w zasadzie byli na przegranej pozycji.

Ja nic nie chcę zmieniać, podaję po prostu przyczyny stanu rzeczy. I myślę, że w tych najbardziej "prospołecznych" krajach, takich jak Japonia, reakcja na alt-medowe bzdury, które to bzdury
  • Odpowiedz
@tomtom666: Też fakt, oni się potem trochę ze starszymi w wierze towarzyszami bili o strefy wpływu w Azji. Ale tak, tamte społeczności mają inny model zachowań społecznych. To też jeden z powodów, dla których partia trwa.

Ale wracając do głównego wątku, główny nurt medialny w Polsce wcale nie jest pod tym względem lepszy, bo to druga skrajność przekazu i też swoje konkretnie dołożył do dezinformacji.

Ja czytam trochę jednego, trochę
  • Odpowiedz
@moll: ja nic nie czytam, poza badaniami naukowymi i szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jaki jest "przekaz medialny" w Polsce, tyle co na wykopie mi się przewinie, ale wykop jako źródło wiedzy to naprawdę słaba opcja. Temat dość szeroki, bo to, co jednej osobie może wydawać się głupią propagandą, do drugiej dotrze i przekona do dobrego działania. I odwrotnie.

Natomiast to, że za dezinformacją i niszczeniem społeczeństwa stoi Rosja to
  • Odpowiedz
@tomtom666: badania też czytałam, uczynne Miseczki podsyłały, ale różnice w interpretacji zmiatały z planszy czasami po prostu. Część badań miała również niewłaściwą metodologię, a na ich podstawie szedł w eter przekaz, więc co do badań też staram się być ostrożna.

Może Rosja, może nie Rosja... Cytując Bismarcka: dajcie Polakom władzę, a sami się wykończą ;)
  • Odpowiedz
Natomiast to, że za dezinformacją i niszczeniem społeczeństwa stoi Rosja to akurat sprawa dość oczywista.

@tomtom666: Antyszczepionkowcy każą myślec samodzielnie, a wierzą w propagandę Rosji. Niezła ironia.
  • Odpowiedz