Wpis z mikrobloga

Mirki, zbliża się koniec roku i aż żal studenckiej kieszeni nie skorzystać z egzaminu od MS za 15 dolców. Może ktoś bardziej zorientowany się znajdzie i doradzi. Który z egzaminów na liście jest warty zdania, żeby w przyszłości startować do świata BI Developerów? https://docs.microsoft.com/en-us/learn/certifications/skillingoffer

Myślałam na początku o DA-100, Power BI w ogólnym stopniu znam i liczyłam, że będzie to okazja do douczenia, ale różne opinie krążą o zasadności tego egzaminu. Na liście kuszące są jeszcze DP-900 i PL-900. Tematykę każdego znam w lepszym lub gorszym stopniu, ale czasu wystarczyłoby jeszcze na pogłębienie wiedzy już pod kątem samej certyfikacji. Zdawał ktoś z nich i poleci/odradzi?

#businessintelligence #powerbi #pracbaza #bazydanych
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wogybogy: Panie, nieważne, promka to żal nie brać.

A tak na poważnie to widziałam kilka ogłoszeń do big4, gdzie w wymaganiach jako atut zawarli posiadanie certyfikatów MS, więc raczej nie zaszkodzi, a juniorowi pewnie pomoże. Teraz tylko zastanawiam się, który jest największą wartością dodaną jeśli chodzi o zakres i przydatność zdobytej w ramach przygotowania wiedzy.
  • Odpowiedz
@ode45: Zobacz sobie też tutaj [1]. Możesz się zapisać i "odbębnić" szkolenie (jeden lub dwa dni) aby dostać voucher na AZ-900 ("Microsoft Azure Virtual Training Day: Fundamentals") czy też PL-900 ("Microsoft Power Platform Virtual Training Day: Fundamentals"). ;-) Po "zrobieniu szkolenia" masz 5 dni roboczych na zapisanie się na egzamin - za to już po zapisaniu możesz zmieniać jego termin wielokrotnie, aby 24h przed terminem.

Na sam egzamin polecam zapisać
  • Odpowiedz
@elwin013: Pięknie dziękuję, takiego złota się nie spodziewałam ()

Na sam egzamin polecam zapisać się w wygodnym dla Ciebie centrum egzaminacyjnym (nie zdalnie).

Nie polecasz zdawania zdalnego?
  • Odpowiedz
@ode45: Nie robiłem zdalnego (wymaga Windowsa lub Maca), ale nie polecam. ( ͡º ͜ʖ͡º) Trzeba mieć 100% pewności, że internet będzie działał stabilnie (rozłączy Cię? koniec z wynikiem negatywnym), nikt Ci nie wejdzie w ekran, nie będzie nikt w tle mówił i tak dalej i tak dalej (mają fajne FAQ na stronie Pearson Vue).
  • Odpowiedz
@ode45: ja zdawałem zarówno DA-100 jak i DP-900. Pod BI zdecydowanie polecam DA-100. 900 to są fundamentals, nic konkretnego tam nie ma, same podstawy, DA-100 już bardziej rozwinięty jest i porusza konkretnie tematykę Power BI. Jeśli jest okazja to polecam zdać, pracodawcy na to patrzą, szczególnie u osób które dopiero zaczynają pracę i nie mają dużo doświadczenia w CV. Ja zdawałem zdalnie oba, nie miałem żadnych problemów, wystarczy zamknąć się
  • Odpowiedz
różne opinie krążą o zasadności tego egzaminu.

@ode45: Zgadzam sie z @Wogybogy, samemu kupilem przed chwila "Microsoft Power BI Certification: DA-100 Exam Prep" (na Udemy), jakies tam pojecie o BI juz mam, a egzamin bym zrobil dla samego siebie, poza tym ladnie wyglada w CV.
W necie jest mnostwo darmowych szkolen i tutoriali, jednak gesiej skorki dostaje slyszac ten ciapaty indyjski akcent! Niedawno przejrzalem na YT kilkadziesiat kursow/tutoriali
  • Odpowiedz
@Wogybogy: pewnie, że zweryfikują ale moim zdaniem to może pomóc na początkowym etapie. Jak masz za mało doświadczenie na dane stanowisko ale masz certyfikat to wtedy może przymkną oko na ten brak i zaprosza na rozmowę w ogóle. Co do nauki to polecam learning path z Microsoftu, bezpłatne, fajnie przygotowane materiały, pokrywają w zupełności zakres egznaminu.
  • Odpowiedz
Masz jakieś doświadczenie w pracy w BI? Jeśli pracowałaś już z PowerBI i chciałbyś zmienić pracę

@Kormoran123: Dzięki, w przyszłości jak najbardziej, ale na razie mój poziom umiejętności nie jest dla mnie na tyle komfortowy, aby szukać pracy choćby jako junior. Dużo pracuję w VBA i PQ/PP, ale żeby oblatać się w PBI potrzebuję jeszcze sporo czasu, a jednak robię to hobbystycznie póki co. Spodziewam się, że jak już będę
  • Odpowiedz
Dużo pracuję w VBA i PQ/PP, ale żeby oblatać się w PBI potrzebuję jeszcze sporo czasu, a jednak robię to hobbystycznie póki co.

@ode45: Wydaje mi sie, ze skoro PQ/PP masz juz w temacie, to przesiadka na PBI nie zajmie duzo czasu.
Jak wspomnialem wczesniej, PBI jest troszke (z dnia na dzien coraz mniej) poza moja strefa komfortu, ale glownie polega to na tym, ze z Excelem pracowalem przez ostatnie
  • Odpowiedz
@elwin013: @ode45: > Po "zrobieniu szkolenia" masz 5 dni roboczych na zapisanie się na egzamin

do 5 dni dostajesz voucher, ktory jest wazny chyba 3 miesiace. Ja sie zapisalem dopiero po miesiacu i normalnie dzialal.
Co do egzaminu to robilem AZ-900 zdalnie i nie bylo problemow. Materialy do nauki to MS learn i przerobienie examtopics - wszystkie pytania mialem z tego portalu xd
  • Odpowiedz
@ode45: rób CV i nie marudź ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nowy rok to wysyp nowych ofert.
Bylem korpoklepaczem bez doswiadczenia w BI, tylko VBA/PQ/SQL. Stwierdzilem, że sprobuje, poskladalem CV i sie udalo :)
  • Odpowiedz