Mirki, zbliża się koniec roku i aż żal studenckiej kieszeni nie skorzystać z egzaminu od MS za 15 dolców. Może ktoś bardziej zorientowany się znajdzie i doradzi. Który z egzaminów na liście jest warty zdania, żeby w przyszłości startować do świata BI Developerów? https://docs.microsoft.com/en-us/learn/certifications/skillingoffer
Myślałam na początku o DA-100, Power BI w ogólnym stopniu znam i liczyłam, że będzie to okazja do douczenia, ale różne opinie krążą o zasadności tego egzaminu. Na liście kuszące są jeszcze DP-900 i PL-900. Tematykę każdego znam w lepszym lub gorszym stopniu, ale czasu wystarczyłoby jeszcze na pogłębienie wiedzy już pod kątem samej certyfikacji. Zdawał ktoś z nich i poleci/odradzi?
@Wogybogy: Panie, nieważne, promka to żal nie brać.
A tak na poważnie to widziałam kilka ogłoszeń do big4, gdzie w wymaganiach jako atut zawarli posiadanie certyfikatów MS, więc raczej nie zaszkodzi, a juniorowi pewnie pomoże. Teraz tylko zastanawiam się, który jest największą wartością dodaną jeśli chodzi o zakres i przydatność zdobytej w ramach przygotowania wiedzy.
@ode45: Zobacz sobie też tutaj [1]. Możesz się zapisać i "odbębnić" szkolenie (jeden lub dwa dni) aby dostać voucher na AZ-900 ("Microsoft Azure Virtual Training Day: Fundamentals") czy też PL-900 ("Microsoft Power Platform Virtual Training Day: Fundamentals"). ;-) Po "zrobieniu szkolenia" masz 5 dni roboczych na zapisanie się na egzamin - za to już po zapisaniu możesz zmieniać jego termin wielokrotnie, aby 24h przed terminem.
@ode45: Nie robiłem zdalnego (wymaga Windowsa lub Maca), ale nie polecam. ( ͡º͜ʖ͡º) Trzeba mieć 100% pewności, że internet będzie działał stabilnie (rozłączy Cię? koniec z wynikiem negatywnym), nikt Ci nie wejdzie w ekran, nie będzie nikt w tle mówił i tak dalej i tak dalej (mają fajne FAQ na stronie Pearson Vue).
@ode45: ja zdawałem zarówno DA-100 jak i DP-900. Pod BI zdecydowanie polecam DA-100. 900 to są fundamentals, nic konkretnego tam nie ma, same podstawy, DA-100 już bardziej rozwinięty jest i porusza konkretnie tematykę Power BI. Jeśli jest okazja to polecam zdać, pracodawcy na to patrzą, szczególnie u osób które dopiero zaczynają pracę i nie mają dużo doświadczenia w CV. Ja zdawałem zdalnie oba, nie miałem żadnych problemów, wystarczy zamknąć się
@ode45: Zgadzam sie z @Wogybogy, samemu kupilem przed chwila "Microsoft Power BI Certification: DA-100 Exam Prep" (na Udemy), jakies tam pojecie o BI juz mam, a egzamin bym zrobil dla samego siebie, poza tym ladnie wyglada w CV. W necie jest mnostwo darmowych szkolen i tutoriali, jednak gesiej skorki dostaje slyszac ten ciapaty indyjski akcent! Niedawno przejrzalem na YT kilkadziesiat kursow/tutoriali
@Wogybogy: pewnie, że zweryfikują ale moim zdaniem to może pomóc na początkowym etapie. Jak masz za mało doświadczenie na dane stanowisko ale masz certyfikat to wtedy może przymkną oko na ten brak i zaprosza na rozmowę w ogóle. Co do nauki to polecam learning path z Microsoftu, bezpłatne, fajnie przygotowane materiały, pokrywają w zupełności zakres egznaminu.
Masz jakieś doświadczenie w pracy w BI? Jeśli pracowałaś już z PowerBI i chciałbyś zmienić pracę
@Kormoran123: Dzięki, w przyszłości jak najbardziej, ale na razie mój poziom umiejętności nie jest dla mnie na tyle komfortowy, aby szukać pracy choćby jako junior. Dużo pracuję w VBA i PQ/PP, ale żeby oblatać się w PBI potrzebuję jeszcze sporo czasu, a jednak robię to hobbystycznie póki co. Spodziewam się, że jak już będę
Dużo pracuję w VBA i PQ/PP, ale żeby oblatać się w PBI potrzebuję jeszcze sporo czasu, a jednak robię to hobbystycznie póki co.
@ode45: Wydaje mi sie, ze skoro PQ/PP masz juz w temacie, to przesiadka na PBI nie zajmie duzo czasu. Jak wspomnialem wczesniej, PBI jest troszke (z dnia na dzien coraz mniej) poza moja strefa komfortu, ale glownie polega to na tym, ze z Excelem pracowalem przez ostatnie
@elwin013: @ode45: > Po "zrobieniu szkolenia" masz 5 dni roboczych na zapisanie się na egzamin
do 5 dni dostajesz voucher, ktory jest wazny chyba 3 miesiace. Ja sie zapisalem dopiero po miesiacu i normalnie dzialal. Co do egzaminu to robilem AZ-900 zdalnie i nie bylo problemow. Materialy do nauki to MS learn i przerobienie examtopics - wszystkie pytania mialem z tego portalu xd
@ode45: rób CV i nie marudź ( ͡°͜ʖ͡°) Nowy rok to wysyp nowych ofert. Bylem korpoklepaczem bez doswiadczenia w BI, tylko VBA/PQ/SQL. Stwierdzilem, że sprobuje, poskladalem CV i sie udalo :)
@Happy_Aye: Aaa, tak, masz racje - 90 dni jest ważny voucher. ( ͡°͜ʖ͡°)
If you attended an event after July 1, 2021, your discount is valid for 90 days from the event attendance date. You must schedule and take the exam within 90 days from the event date
Myślałam na początku o DA-100, Power BI w ogólnym stopniu znam i liczyłam, że będzie to okazja do douczenia, ale różne opinie krążą o zasadności tego egzaminu. Na liście kuszące są jeszcze DP-900 i PL-900. Tematykę każdego znam w lepszym lub gorszym stopniu, ale czasu wystarczyłoby jeszcze na pogłębienie wiedzy już pod kątem samej certyfikacji. Zdawał ktoś z nich i poleci/odradzi?
#businessintelligence #powerbi #pracbaza #bazydanych
Komentarz usunięty przez moderatora
A tak na poważnie to widziałam kilka ogłoszeń do big4, gdzie w wymaganiach jako atut zawarli posiadanie certyfikatów MS, więc raczej nie zaszkodzi, a juniorowi pewnie pomoże. Teraz tylko zastanawiam się, który jest największą wartością dodaną jeśli chodzi o zakres i przydatność zdobytej w ramach przygotowania wiedzy.
Na sam egzamin polecam zapisać
Nie polecasz zdawania zdalnego?
@ode45: Zgadzam sie z @Wogybogy, samemu kupilem przed chwila "Microsoft Power BI Certification: DA-100 Exam Prep" (na Udemy), jakies tam pojecie o BI juz mam, a egzamin bym zrobil dla samego siebie, poza tym ladnie wyglada w CV.
W necie jest mnostwo darmowych szkolen i tutoriali, jednak gesiej skorki dostaje slyszac ten ciapaty indyjski akcent! Niedawno przejrzalem na YT kilkadziesiat kursow/tutoriali
@Kormoran123: Dzięki, w przyszłości jak najbardziej, ale na razie mój poziom umiejętności nie jest dla mnie na tyle komfortowy, aby szukać pracy choćby jako junior. Dużo pracuję w VBA i PQ/PP, ale żeby oblatać się w PBI potrzebuję jeszcze sporo czasu, a jednak robię to hobbystycznie póki co. Spodziewam się, że jak już będę
@ode45: Wydaje mi sie, ze skoro PQ/PP masz juz w temacie, to przesiadka na PBI nie zajmie duzo czasu.
Jak wspomnialem wczesniej, PBI jest troszke (z dnia na dzien coraz mniej) poza moja strefa komfortu, ale glownie polega to na tym, ze z Excelem pracowalem przez ostatnie
do 5 dni dostajesz voucher, ktory jest wazny chyba 3 miesiace. Ja sie zapisalem dopiero po miesiacu i normalnie dzialal.
Co do egzaminu to robilem AZ-900 zdalnie i nie bylo problemow. Materialy do nauki to MS learn i przerobienie examtopics - wszystkie pytania mialem z tego portalu xd
Bylem korpoklepaczem bez doswiadczenia w BI, tylko VBA/PQ/SQL. Stwierdzilem, że sprobuje, poskladalem CV i sie udalo :)
za https://query.prod.cms.rt.microsoft.com/cms/api/am/binary/RWG1g3