Wpis z mikrobloga

Mirki, czy stoi ktoś obecnie przed wyborem UOP vs ryczałt/liniówka? Mam do wyboru opcję 6k netto na UOP vs równowartość na własnej działalności (doliczam sobie jeszcze 26 dni urlopu do stawki) i zastanawiam się co wybrać? Czy warto pakować się we własną działalność, jeśli tak to iść w ryczałt czy jednak liniówka (inżynier here, nie IT)? Z kosztów to pewnie paliwo + jakiś telefon, nic wielkiego. Może ktoś z Was stał przed takim dylematem i może podzielić się opinią?
#jdg #dzialalnoscgospodarcza #nowylad #b2b
  • 12
  • Odpowiedz
@wiecznybeton: wiem że wyjdzie więcej, inaczej nie byłoby tego pytania ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chodzi raczej o fakt, czy uwzględniając jeszcze dodatkowo konieczność prowadzenia księgowości, odpowiedzialność całym majątkiem jest to faktycznie gra warta świeczki
  • Odpowiedz
@CLZ311: czyli jakieś 11300 netto na FV uwzględniając darmowy urlop. Jeśli liczyć duży ZUS i koszty przynajmniej księgowej (powiedzmy 129/msc) to wychodzi w nowym ładzie 6800 na rękę przy liniowym. To już skala przy nowych progach da 7115 bo będziesz w całości w pierwszym progu (uwzględniając ulgę dla klasy średniej). Ryczałt po nowemu dla inżyniera to chyba 15%? jeśli tak to na ryczałcie 7050. No nie wiem, przy 1k miesięcznie różnicy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@CLZ311: odpowiedzialność możesz sobie uzgodnić w umowie, prowadzenie działalności no jest to coś dodatkowego nawet z księgowym. Ja bym chyba przeszedł jeśli jest horyzont do dalszego zwiększania wynagrodzenia ale nie możesz świadczyć usługi dla byłego pracodawcy jak chcesz ryczałt, musi mieć osobny podmiot
  • Odpowiedz
@CLZ311: no i tak jak słusznie zauważył @zibizz1, jeśli to ma być współpraca B2B z byłym/obecnym pracodawcą to masz pewną karencję aby przejść na liniowy/ryczałt, no ale i tak zasady ogólne przy tej kwocie wychodzą najlepiej. Planujesz brać kredyt hipoteczny? Bo jeśli tak to UoP ma tutaj plusy w ocenie wiarygodności/zdolności. Przy nowej DG masz 1-2 rocznego bana na kredyt hipoteczny (niby można to obejść jeśli udokumentuje się, że to
  • Odpowiedz
@CLZ311: zależy czy chcesz brać kredyt, ile masz lat i czy jesteś chorowity. Ja za 10k nie poszedłbym na B2B. Zyskujesz 1.5-2k, a tracisz profity z kodeksu pracy (z wyjątkiem urlopu). Do tego praca dla tego samego pracodawcy, więc odpada ryczałt. Dochodzi księgowa (150-200 zł), ZUS ~360, później ~650 i po 2.5 roku ~1700 zł. I stawka 10 111 + VAT czy nie byłbyś vatowcem?
  • Odpowiedz