Wpis z mikrobloga

2178 + 1 = 2179

Tytuł: Gwiezdny pył
Autor: Neil Gaiman
Gatunek: fantastyka, fantasy, science fiction
ISBN: 8374800658
Tłumacz: Paulina Braiter-Ziemkiewicz
Wydawnictwo: Mag
Liczba stron: 199
Ocena: ★★★★★

Książkę, podobnie jak film, określiłabym jako przeciętną. Ciekawy pomysł na fabułę oraz bardzo ciekawie zbudowany świat ale jednak czegoś mi brakuje. Dużo rzeczy jest uproszczonych i płasko zbudowanych. Niemniej jednak bardzo miło mi się czytało tę pozycję, było trochę śmiechu i radości. Gaiman ma swój styl pisania dość specyficzny: pół żartem, pół serio. Do tego swoje historie opowiada jak bajarz, który przy ognisku snuje opowiadania przed zaciekawionymi słuchaczami. Mi się ten styl podoba i on w zasadzie ratuję całą książkę. Gdyby było to napisane inaczej to książka nie byłaby warta uwagi. Można również powiedzieć, że książka jest infantylna ale do podanej tematyki i historii infantylność jak najbardziej pasuje.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem
Owieczka997 - 2178 + 1 = 2179

Tytuł: Gwiezdny pył
Autor: Neil Gaiman
Gatunek: fantas...

źródło: comment_1638111915nDUllBC3sA2DjjpNfefKr8.jpg

Pobierz
  • 7
Informacje nt. książki z tagu #bookmeter:

Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★ (5.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2021-12-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: fantasy, science fiction, horror
Gatunek książki: powieść

Jesteś pierwszym recenzentem tej książki tutaj :)

Podobne książki:
1\. Ostatnie życzenie (Andrzej Sapkowski) - najnowsza recenzja usera LibertyPrime ★★★★★ (10.0 / 10) - Wpis »
2\. Kłamca (Jakub Ćwiek) -
Książkę, podobnie jak film, określiłabym jako przeciętną. Ciekawy pomysł na fabułę oraz bardzo ciekawie zbudowany świat ale jednak czegoś mi brakuje. Dużo rzeczy jest uproszczonych i płasko zbudowanych.

Do tego swoje historie opowiada jak bajarz, który przy ognisku snuje opowiadania przed zaciekawionymi słuchaczami.

@Owieczka997: bo Gaiman pisze baśnie dla dorosłych. Nie spodziewaj się tam głębi postaci czy jakiś psychologicznych analiz. Ale nadal mówi o ważnych z punktu widzenia dorosłego rzeczach. W
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Owieczka997: jedna ze słabszych powieści Gaimana, albo przykład jakim słabym jest pisarzem a zajebistym scenarzystą komiksów. Z twórczości książkowej Gaimana dobrzy są tylko Amerykańscy Bogowie i opowiadania, Nigdziebądź jeszcze ujdzie. Reszta jest cienka jak barszcz postny - i mówię to jako wieloletni fan Gaimana.