Wpis z mikrobloga

Ogarnia ktoś jaka może być różnica w cenie fundamenty vs płyta fundamentowa? Drugie tyle? 150%? Mniej więcej

#budujzwykopem
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@robertx: @BillyGugu: przy aktualnych cenach stali spokojnej będzie to co najmniej 2x. Płyta fundamentowa ma w uj zbędnego zbrojenia po środku, kiedy i tak jest zabezpieczana przeciwwysadzinowo na maksa.
  • Odpowiedz
@Shatter: Problem jest taki, że w miejscu gdzie chciałbym postawić budynek po dużych opadach deszczu stoi woda ( ͡° ʖ̯ ͡°) Rozwiązaniem jest albo podnieść teren (ale przy fundamentach to chyba nie będzie takie proste) albo pobudować się z 50-100m dalej na bardziej suchym terenie (ale to problemy z ciągnięciem mediów) albo właśnie ta płyta . I tak kombinuję ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@Shatter: To też jest jakaś opcja. Drenaż + puścić to wszystko rurami na chłonny teren który jest te 50-100m dalej. Ale to też koszty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@robertx: Powiem ci tak, robiłem w tym roku płytę na terenie gliniastym (133m2 powierzchnia zabudowy https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-12-g2-m7aa22724d1941 ) i koszt jaki za nią zapłaciłem z robocizną to koło 90k jakbym teren miał normalny to za fundament zapłaciłbym maksymalnie 45-50k. Jakbym miał robić zamiast płyty ławę na moim terenie to już koszt byłby ławy wyższy.

Mam zrobione tak:
-ziemia ściągnięta do warstwy gliny
-geowłóknina
-na to bodaj 30cm warstwa stabilizująca (taki chudziak suchy piasek + cement)
  • Odpowiedz
@lobo: O cie c--j, ja stawiam parterowy ale 160m2 z garażem kotłownią itp więc za płytę to bym powyżej stówy wyszedł. Poczytam o tym drenażu, może jeszcze jakaś opcją by było postawienie fundamentów na gruncie o dopiero obsypanie ich piachem podnosząc tym samym cały teren, zobaczymy
  • Odpowiedz
Ja robiłem sam to koszt do chudziaka (w tym 15 cm chudziaka i siatka fi 6 pod garażem ok 40 M2) z kanalizacja mb ławy ok 60 i 5 warstw bloczków (dom 120m2)18-20 k. Sąsiedzi płyta ok 160m2 -60 k
  • Odpowiedz
@luki11111: Ja niestety nie dam rady zrobić sam. Na jakim etapie budowa?

@Mac02: Bo mam możliwość pobudować się troszkę dalej (na tej samej działce tylko dalej od drogi) gdzie już płyta potrzebna nie będzie. Dlatego już przed badaniami wolę wiedzieć jakich kosztów się spodziewać i czy warto się p-------ć. Jak mi wychodzi, że za płytę będę musiał dać z 40k więcej niż za fundamenty, do tego pewnie dojdą
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@robertx: elektrykę robię. Tzn rozciąga kable i bruzduje, podpinać będzie kolega elektryk bo ja się na elektryce nie znam. Dziś były wyceniane tynki. I co do płyty moim zdaniem koszty kolosalne a plusów nie wiele, ale to tylko moje zdanie
  • Odpowiedz