Mirki postanowiłem wejść w small form factor pc jak proboszcz w ministranta, więc potrzebuję porad odnośnie doboru płyty głównej. Oto moje pytania: 1. Czy da się znaleźć płytę bez wi-fi? 2. Sprawdzone modele pod ryzen 7 lub 9 4gen. 3. Które firmy robią dobre zasilacze sfx
1. Nie 2. Miedzy plytami ITX b550 a x570 roznica w cenie jest znikoma a x570 ma lepsza sekcje zasilania, ja kupilem Gigabyte X570 I aorus pro wifi 3. Corsair, cooler master, evga, bequiet, seasonic Zasilacze sfx sa sporo drozsze od takich samych atx
Jesli nie masz wybranej obudowy, to ja osobiscie polecam obudowe cooler master nr200p albo nr200 p max Ta druga wersja ma juz zasilacz 850w i aio, ale gpu tylko vertical, cena za wersje max to 1700 w proshopie, albo szukaj na amazonie Na YT na kanale Optimum tech gosciu w pelni omaeia ta obudowe Teraz w xkomie jest promka na 5800x i jest w dobrej cenie 1700 Ja mam 5800 i aio
To rowniez na YT patrzaj wjakich konfiguracjach inni skladaja dla tej obudowy Dodatkow, na szybko wyczytalem ze za duze gpu to tutaj nie wejda https://www.reddit.com/r/sffpc/comments/ai8lwg/silverstone_sg05_for_modern_hardware_stupid_idea/ Dla chlodzen powietrznych szukaj porownan Porownoj bezposrednio te modele ktore sa na dzien dzisiejszy w sprzedazy Ja kompletowalem swojakonfigueacje kilka miesiecy, za kazdym razem robilem porownania praktycznie dla wszystkiego Obudowa, procki, ramy, chlodzenie, wentylatory itp...
@LeniwiecPracoholik: Po pierwsze musisz sobie określić jaka obudowa/kubatura ciebie interesuje. IMO nr200p to świetna obudowa entry lvl do sff, która jest w stanie ogarnąć każdy build nawet po OC. Jest jeszcze b. dobry ssupd "meszalicius" czy jak to się tam pisze xD i nowe Lian Li Q58 z mainstreamu. Jak masz gruby portfel to możesz się rozejrzeć za "butikowymi" budami jak Formd T1, Ncase M1, Ghost S1 czy jego klony
@LeniwiecPracoholik jednak zastanowilbym sie nad tym chlodzeniem cpu, dysk hdd wymienilbym na sata ssd ze wzgledu na wieksza przepustowosc ale tez dlatego ze zaslonisz mocno przewiewnoac obudowy, jednak najwieksza watpliwosc budzi u mnie buda, mozezz sie z tym wszystkim nie zmiescic jak na dzisiejsze wielkosci np GPU, nie widze dodatkowych wentylatorow, dzisiaj musisz miec mozliwosc zrobienia huraganu w srodku, przy tej specyfikacji wroze mocne grzanie sie calosci
1. Czy da się znaleźć płytę bez wi-fi?
2. Sprawdzone modele pod ryzen 7 lub 9 4gen.
3. Które firmy robią dobre zasilacze sfx
Obudowę już mam jak coś xD
#pcmasterrace #komputery #itx #smallformfactor
2. Miedzy plytami ITX b550 a x570 roznica w cenie jest znikoma a x570 ma lepsza sekcje zasilania, ja kupilem Gigabyte X570 I aorus pro wifi
3. Corsair, cooler master, evga, bequiet, seasonic
Zasilacze sfx sa sporo drozsze od takich samych atx
źródło: comment_1637615018udubRhJOKtclsU3t1iuNnC.jpg
Pobierz@LeniwiecPracoholik
Teraz w xkomie jest promka na 5800x i jest w dobrej cenie 1700
Ja mam 5800 i aio
Dla chlodzen powietrznych szukaj porownan Porownoj bezposrednio te modele ktore sa na dzien dzisiejszy w sprzedazy
Ja kompletowalem swojakonfigueacje kilka miesiecy, za kazdym razem robilem porownania praktycznie dla wszystkiego
Obudowa, procki, ramy, chlodzenie, wentylatory itp...
źródło: comment_16376181423L8RAYkrAHdHlsZqealRx2.jpg
Pobierz