Aktywne Wpisy

lunaexoriens +89
"Podobają nam się naturalne kobiety, a nie glonojady", "po co kobiety sobie to robią" itd. A jak kobieta po czterdziestce pokaże się bez makijażu, to nagle piwniczaki odkrywają, że starzenie się istnieje.
#logikaniebieskichpaskow #rozowepaski
#logikaniebieskichpaskow #rozowepaski
źródło: image
Pobierz
mickpl +495
TVN w Faktach obszerny materiał o kredytach 0% i tym, że 1/3 wpłat na kampanię KO pochodziła od deweloperów.
Konrad Frysztak, czyli ten polityk KO, który jako pierwszy ogłosił 0% 3 stycznia pedzioł, że nic o sprawie nie wie XD
#nieruchomosci
Konrad Frysztak, czyli ten polityk KO, który jako pierwszy ogłosił 0% 3 stycznia pedzioł, że nic o sprawie nie wie XD
#nieruchomosci
źródło: TVN24-HD-najnowsze-informacje-aktualności-oglądaj-online-na-TVN24-GO
Pobierz

potrzebuję chałupniczą metodą wygenerować sobie pewien plik json z wartościami ze zmiennych w pliku tekstowym.
Chcę to potencjalnie odpalać na linuxie pod bashem, wiec nic wyszukanego, ma działać od strzała.
potrzebuję by json miał taki wpis:
"value":"[{\"attr_name\":\"network\"}]"oto, jak próbuję to zrobić zwykłym printfem:
printf "\"value\":\"[{\"attr_name\":\"network\"}]\""Problem pojawia się, gdy mam obok siebie znaki \"
przed każdym daje backslash jak przed znakiem specjalnym, przez co mam zlepek w postaci
\"I niestety bash mi to źle interpretuje, tj. ucina backslash przed cudzysłowem (tak jakby interpretował
\jak pojedynczy ``)efekt jest taki:
"value":"[{"attr_name":"network"}]"Dodam, że pracuję na Macu i domyślna powłoka zsh radzi sobie z tym poprawnie.
Jak osiągnąć taki efekt w bashu?
echo "[\"$A\",\"$B\"]" | jq -r '{ "A":.[0], "B":.[1] }' > api_parameters.jsonPrzy czym jeśli prosty bashowy trick istnieje, to też chciałbym go znać. Podejrzewam że sprawa trywialna, no ale brak doswiadczenia z takimi składańcami... :)
Czy tam jest cokolwiek, co nadaje się do obróbki tekstu? Perl, PHP, Python, Ruby?
Skrypty powłoki służą do uruchamiania narzędzi, używanie i pisanie narzędzi w skryptach powłoki to przepis na frustrację.
Nawet jak zadziała, to za rok nikt tego patykiem nie ruszy, żeby zrobić jakąkolwiek zmianę.
klucz 1 = wartosc 1klucz 2 = wartosc 2to możesz uzyc tego
@wykopyrek: o gnutils pan nie słyszał? To wymienię na szybko: sort, tr, sed, awk, grep, cat, cut. Z perla się zaśmiałem, znasz kogoś w tych czasach kto umie perla?
Ehh… „pan”. Toś mi przywalił.
Rozwiniesz, jak te narzędzia pomogą zrobić czytelny kod do klejenia jsonów?
Dzięki za sugestie. Problem już rozwiązany zgodnie z sugestią od @Saly
Zależało mi na prostym rozwiązaniu, bez konieczności doinstalowywania niczego, bo skrypt będzie potencjalnie do użytku na wielu systemach nienależących do mnie, więc nie zawsze mogę coś doinstalować.
Sam json też jest dosyć prosty i ma raptem z 300 linii. Ale takich pliczków tylko z róznymi danymi mogę mieć i kilkaset. Dane biorę z innego pliku