Niedługo mam być technicznym w procesie rekrutacyjnym na Junior Java Deva i prawdę mówiąc to nie chcę za bardzo przeszarżować z pytaniami, żeby nie wywalić wszystkich. Jakie pytania będą tak w sam raz?
Co to jest i jak działa Transactional w Springu, co to jest DI, na czym polega problem N+1 oraz jak można sobie z nim poradzić, różnica miedzy INNER JOIN a LEFT JOIN, co to jest Garbage Collector, czym się różni polecenie git fetch od git pull.
Czy może to za duże wymagania jak na juniora i pytać o coś łatwiejszego jak wzorce projektowe, interfejs vs abstract, dziedziczenie, kolekcje?
Może ktoś ma doświadczenie w takim zakresie i poradzi chłopu.
@kezioezio: na początek spróbuj zadać takie pytania na które na pewno zna odpowiedz. Poczuje się pewniej i nie będzie zapewne tak zestresowany. Na pozostałe powinno mu pójść dzięki temu lepiej.
@kezioezio: Może dodatkowo pytania w stylu „co robisz w sytuacji, gdy postawione przed Tobą zadanie przerasta Twoje możliwości/ jest dla Ciebie za trudne?” Poznasz czy pracuje zespołowo czy dąży do tego żeby sam rozwiązał zadanie. Proponuje jeszcze zadanie pytania maksymalnie oczywistego, co jest w dokumentacji, on na pewno tego używa a może nie znać znaczenia. W poprzedniej firmie w której pracowałem właśnie tak sprawdzali przyszłych programistów
@kezioezio: zacznij od prostszych, np. typy w pudełkach i bez, kiedy użyć tablicy a kiedy listy, wzorce typu fabryka, a potem te co napisałeś. O fetchu to junior ma prawo nie wiedzieć, to się nigdy nie przydaje ;-).
Kawa, kawa, kawa! Muszę wypić najpierw KAWĘ bo inaczej NIE DAM RADY FUNKCJONOWAĆ!!! Czy was też wnerwiają tacy biurowi kawosze jak z koziej dupy trąba? #pracbaza #kawa #pytanie
Co to jest i jak działa Transactional w Springu, co to jest DI, na czym polega problem N+1 oraz jak można sobie z nim poradzić, różnica miedzy INNER JOIN a LEFT JOIN, co to jest Garbage Collector, czym się różni polecenie git fetch od git pull.
Czy może to za duże wymagania jak na juniora i pytać o coś łatwiejszego jak wzorce projektowe, interfejs vs abstract, dziedziczenie, kolekcje?
Może ktoś ma doświadczenie w takim zakresie i poradzi chłopu.
#programowanie #programista15k
Proponuje jeszcze zadanie pytania maksymalnie oczywistego, co jest w dokumentacji, on na pewno tego używa a może nie znać znaczenia. W poprzedniej firmie w której pracowałem właśnie tak sprawdzali przyszłych programistów