Wpis z mikrobloga

Niedługo mam być technicznym w procesie rekrutacyjnym na Junior Java Deva i prawdę mówiąc to nie chcę za bardzo przeszarżować z pytaniami, żeby nie wywalić wszystkich. Jakie pytania będą tak w sam raz?

Co to jest i jak działa Transactional w Springu, co to jest DI, na czym polega problem N+1 oraz jak można sobie z nim poradzić, różnica miedzy INNER JOIN a LEFT JOIN, co to jest Garbage Collector, czym się różni polecenie git fetch od git pull.

Czy może to za duże wymagania jak na juniora i pytać o coś łatwiejszego jak wzorce projektowe, interfejs vs abstract, dziedziczenie, kolekcje?

Może ktoś ma doświadczenie w takim zakresie i poradzi chłopu.

#programowanie #programista15k
  • 5
@kezioezio: Może dodatkowo pytania w stylu „co robisz w sytuacji, gdy postawione przed Tobą zadanie przerasta Twoje możliwości/ jest dla Ciebie za trudne?” Poznasz czy pracuje zespołowo czy dąży do tego żeby sam rozwiązał zadanie.
Proponuje jeszcze zadanie pytania maksymalnie oczywistego, co jest w dokumentacji, on na pewno tego używa a może nie znać znaczenia. W poprzedniej firmie w której pracowałem właśnie tak sprawdzali przyszłych programistów