Wpis z mikrobloga

Witajcie Mirki i Mirabelki

3# Żeberka pieczone z sosem własnym, kapusta zasmażane, kluski, marynowane podgrzybki prosto z lasu.

Przepis:
Żeberka przyprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, przyprawą do wieprzowiny, nacieram olejem, piekę na blaszce w 180 stopniach 30/ 40 min aby się zrumieniły. Następnie przekładam w brytfannę zalewam do 3/4 objętości lekko osoloną wodą, dodaję jedną podsmażoną na oleju cebulę w plastry , jedną surową marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, gotuję pod przykryciem do miękkości. Uzyskany wywar przelewam przez drobne sitko, zagotować i zaciągnąć delikatnie zawiesiną z mąki i wody.

Kluski: Do 1 kg ugotowanych zmielonych ziemniaków dałem 1/4 kostki rozpuszczonego masła, 15 dag skrobi ziemniaczanej, całość dokładnie wymieszałem. Uformowane kluski gotuję w osolonej wodzie.

Kapusta: Do garnka wkładam 1 kg kiszonej kapusty, dodaję 2 większe cebule pokrojone w kostkę usmażone na oleju, garść sparzonych pokrojonych suszonych grzybów, liść laurowy 3 szt , ziele angielskie 4 szt, dolewam wody do całej objętości kapusty, gotuję pod lekko uchyloną przykrywką na mniejszym ogniu 1 h. Pod koniec doprawiam odrobiną soli, pieprzem, cukrem, majerankiem.
źródło: comment_1636897829O29Poqd6WzFvyTAhQRLdwY.jpg