Wpis z mikrobloga

Czasem wpadam na Azyl powyprowadzać pieski i posprzątać klatki, ale dzisiaj miałam trochę więcej czasu, żeby poznać też zwierzaki z sąsiedniej fundacji i tak sobie myślę... Adoptujcie pieski ludzie! Takie fajne psiaki tam są - i starsze, ale w pełni sprawne pieski, i młodsze psiaki idealne do sportu i wielkie cielaczki, co w duszy są nadal szczeniaczkami ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Bardzo za serce chwycił mnie Barton, który spędził 8 lat w Wojtyszkach i teraz trafił do Oleśnicy na Azyl. Jaki to jest fajny pies! Nie reaguje na inne zwierzaki (nauczył się przez ten czas w schronie...), lgnie do ludzi, ciekawi go cały świat! Mega mi jest smutno, że ma małe szanse na adopcje, mimo że to serio całkiem zdrowy i mega społeczny pies.

Może ktoś z #wroclaw szuka psiaka, co nie będzie super wymagający ruchowo, ale będzie siedział z człowiekiem na kanapie?
Tu więcej info: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3930372750410541&type=3

#psy #pies #niekupujadoptuj
Pobierz r__k - Czasem wpadam na Azyl powyprowadzać pieski i posprzątać klatki, ale dzisiaj mi...
źródło: comment_1636738091mVvpsIQN4kkCHDHQqEIrKU.jpg
  • 8
@r__k: Sam brałem kiedyś kilkunastoletniego staruszka ze schroniska - był to najlepszy pies jakiego kiedykolwiek miałem. Niestety, był strasznie pechowy - z początku wyszedł jeden nowotwór, a gdy mu się udało go pokonać, po roku czasu przyszedł drugi - mastocytoma. Niestety, tej walki nie udało się już wygrać. Niemniej, strasznie za nim tęsknię.

Nie wiem czemu ludzie nie chcą brać starszych zwierząt - napalają się na młode, najlepiej szczeniaki - raz,
@MalowanyPtak: Moja sąsiadka zawsze bierze ze schroniska stare psy (8-9 lat+) i bardzo to szanuję, ale to wyjątek. Myślę, że nie każdy unika adoptowania starszych psów tylko dlatego, że woleliby szczeniaka. To też świadomość, że nie spędzicie razem dużo czasu i że pies będzie wymagał ekstra opieki przez narastające problemy zdrowotne. Nie każdy jest gotowy się z tym zmierzyć.
Ja sam mam już drugiego psiaka adoptowanego w średnim wieku. Wizja, że
@MalowanyPtak: Niestety,ważne sa tez pieniądze - taka choroba psa moze być bardzo droga, a starszy pies jest bardziej narażony na nie :(
Chociaż kompletnie nie rozumiem chęci posiadania szczeniaków, zwłaszcza, jak ktoś pisze, że nie zna się na psach, nie ma czasu za dużo, więc chce szczeniora...
@r__k: Własnie to jest dla mnie najbardziej absurdalne - szczeniaki wymagają najwięcej uwagi i doświadczenia z psami - a to właśnie one są pierwszą opcją osób "zachciało mi się pieska". Potem te zwierzaki często wracają, nierzadko z problemami behawioralnymi, utrudniającymi późniejszą adopcję.
@MalowanyPtak: dokładnie! Ale mnóstwo ludzi ma takie podejście, również wśród trenerów psów "zaczynasz szkolić? No to szczeniaki!" Gdzie takiego psa najłatwiej "zepsuć"